PVC-riolering verlijmen: een stap-voor-stap gids voor een betrouwbare verbinding

In de bouw en installatiewereld is het verlijmen van PVC-riolering een cruciale techniek om een duurzame en waterdichte verbinding te realiseren. Dit artikel legt uit hoe je met behulp van PVC-lijm een betrouwbare verbinding kunt maken tussen PVC-buizen en hulpstukken. De informatie is gebaseerd op de bronnen die beschikbaar zijn, en bevat overzichtelijke stappen, tips, en aanbevelingen voor het juiste gebruik van PVC-lijm.

Algemene informatie over PVC-lijm

PVC staat voor polyvinylchloride en is een synthetische stof. Bij het verlijmen van PVC-buizen wordt PVC-lijm gebruikt, een oplosmiddel dat het oppervlak van de buis oplost. Later verdampen de oplosmiddelen, waardoor de delen samen smelten. Hierdoor ontstaat een stevige en duurzame verbinding.

Er zijn verschillende soorten PVC-lijm, waaronder hard PVC-lijm, die vooral wordt gebruikt voor druk- en afvoerleidingen. Voor het verlijmen van PVC-buizen is het van belang om rekening te houden met de juiste temperatuur, aanschuining, en reiniging van de oppervlakken.

Stap-voor-stap gids voor het verlijmen van PVC-riolering

1. Voorbereiding

Vóór je begint met het verlijmen van de PVC-riolering is het belangrijk om alle benodigdheden klaar te leggen. Dit omvat:

  • PVC-afvoerbuizen en hulpstukken
  • Een permanent marker
  • Een PVC-zaag of een fijne houtzaag
  • Een zaagkoord voor moeilijk bereikbare plekken
  • Een metalen spons, vijl of ontbramer
  • Een Griffon Cleaner
  • Een absorberende doek
  • Een droogdoek
  • Keukenpapier
  • PVC-lijm

2. De buis inkorten

De eerste stap bij het verlijmen van de riolering is het inkorten van de buis. Meet de juiste lengte af met een permanent marker en snijd de buis haaks af met een PVC-zaag of een fijne houtzaag. Voor moeilijk bereikbare plekken is een zaagkoord handig.

3. Aanschuinen van de buis

Nadat de buis is ingekort, kan het uiteinde worden aangesneden om een betere verdeling van de lijm en het wegschrapen van overtollige lijm te bevorderen. Een schuine rand van ongeveer 15 graden is ideaal.

4. Bramen verwijderen

Na het afzagen van de buis en eventueel aansnijden, kunnen er bramen op het snijvlak achterblijven. Deze bramen kunnen worden verwijderd met een metalen spons of een afbramer voor PVC-buizen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat kleine deeltjes PVC in de lijmverbinding terechtkomen.

5. Insteeklengte aftekenen

Om te weten over welke lengte van de buis de lijm moet worden gesmeerd, is het handig om de insteeklengte van de buis af te tekenen. Dit doe je door de lengte van de lijmmof op het hulpstuk te meten en deze af te tekenen op de buis.

6. Lijmvakken reinigen

Voor het verlijmen van de buis is het belangrijk dat de oppervlakken rein zijn. Gebruik een reiniger zoals Griffon Cleaner om de buis en het hulpstuk te reinigen. Dit zorgt ervoor dat de lijm een optimale hechting kan hebben.

7. Buiseinde met lijm insmeren

Breng met de juiste kwast ruim voldoende lijm aan op het te verlijmen oppervlak van de buis. Smeer in de lengterichting de lijm en draai elke keer de buis. Dit zorgt ervoor dat over de gehele omtrek van de buis genoeg lijm zit om een betrouwbare verbinding te maken.

8. Hulpstuk met lijm insmeren

Breng met een draaiende beweging een dunne laag lijm aan de binnenkant van het hulpstuk aan. Te veel lijm in de mof van het hulpstuk kan leiden tot een opeenhoping van lijm aan de binnenkant als de twee delen in elkaar geschoven worden. Uiteindelijk kan dit een verstopping van je leidingsysteem veroorzaken.

9. Verbinding monteren

Steek, terwijl de lijm nog vloeibaar is, de buis in een vloeiende beweging in het hulpstuk. Zorg ervoor dat de verbinding binnen 10 seconden op de juiste plaats staat. Gebruik voor grotere buizen een grotere kwast. Voor buizen met een diameter van 110 mm of groter is het zelfs aan te raden de klus met 2 personen te doen.

10. Overtollige lijm verwijderen

Verwijder direct de overtollige lijm met een schone pluisvrije reinigingsdoek. Laat je de overtollige lijm zitten, dan gaat dit inwerken op het PVC en dit kan het leidingsysteem verzwakken. Na de verzwakking kan er schade en/of lekkage optreden.

11. Droogtijd

Laat de verbinding drogen. De droogtijd van PVC-lijm en verlijmde buizen is afhankelijk van verschillende factoren. Richtlijn: buizen met een diameter tot 65 mm hebben gemiddeld tussen de 4 en 8 uur nodig om te drogen. Bij een grotere diameter is dit vanzelfsprekend langer. Vaak staat er een richtlijn voor de droogtijd op het product, hou dit altijd aan.

Tips voor een betrouwbare verbinding

  • Werk altijd met een kwast die gemaakt is met varkenshaar. Een kwast met kunststof haren lost namelijk op in de lijm.
  • Verwerk de lijm niet bij temperaturen onder de 5°C. Kou heeft namelijk invloed op de manier van drogen en de uiteindelijke sterkte van de verbinding.
  • De ideale verwerkingstemperatuur ligt tussen de 15°C en de 25°C.
  • Gebruik een reiniger om het oppervlak schoonmaken en zorgt ervoor dat je vetvrij werkt.
  • Verontreinigde lijm zorgt voor een slechtere hechting tussen buis en hulpstuk en vergroot daarmee de kans op lekkage.
  • Let op je eigen gezondheid tijdens het lijmen. Gebruik handschoenen en zorg voor goede ventilatie.

Conclusie

Het verlijmen van PVC-riolering is een cruciale techniek in de bouw en installatiewereld. Door de juiste stappen en tips te volgen, kun je een betrouwbare en duurzame verbinding realiseren. De juiste voorbereiding, reiniging, en toepassing van de lijm zijn essentieel voor een optimale hechting. Blijf gebruik maken van de juiste materialen en houd rekening met de omgevingstemperatuur om een optimale resultaten te behalen.

Bronnen

  1. PVC-afvoer verlijmen
  2. PVC-afvoer verlijmen
  3. PVC-lijm verlijmen
  4. PVC-lijm vragen
  5. PVC-lijm bestellen
  6. PVC-lijm verlijmen
  7. PVC-lijm verlijmen
  8. PVC-afvoer verlijmen
  9. PVC-lijm verlijmen

Related Posts