Relining van riolering: Duurzame en kostenefficiënte oplossing voor een betere leefomgeving
De afgelopen jaren is de techniek van relining van riolering steeds vaker in de belangstelling komen te staan, vooral in regio’s waar het rioleringssysteem verouderd raakt of beschadigd is. De techniek van relining biedt een duurzame en kostenefficiënte manier om riolen te herstellen zonder dat er sprake is van grondwerken of grote overlast. Dit artikel bespreekt de werking, voordelen en toepasbaarheid van relining, en laat zien waarom deze methode steeds meer wordt toegepast.
Wat is relining?
Relining, ook wel relinen genoemd, is een moderne techniek om rioleringen te herstellen zonder dat er sprake is van grondwerken of grote overlast. De techniek werkt op basis van het aanbrengen van een nieuwe, naadloze leiding in de oude rioleringsbuis. Hierdoor wordt de oude buis als het ware vervangen door een nieuwe buis van hoge kwaliteit. Relining is mogelijk voor verschillende soorten rioleringen, zoals huisaansluitingen, standleidingen en hoofdriolen.
De techniek van relining wordt voornamelijk gedaan met behulp van de kousmethode. Deze techniek heeft zich de afgelopen dertig jaar ontwikkeld tot een zeer snelle en flexibele renovatietoepassing. Ook voor omwonenden is dit een prettige methode, omdat er nagenoeg geen overlast optreedt. De kous wordt ingebracht via een put. Waterdruk of luchtdruk zorgen ervoor dat de kous zich tegen de wand nestelt. De hars hardt uit door behandeling met UV-licht of door verwarming met water of stoom.
Voordelen van relining van riolering
Relining van riolering biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele methoden van rioolherstel. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:
Geen graafwerkzaamheden
Door het toepassen van relining is er geen sprake van graafwerkzaamheden en hak of breek werkzaamheden. Dit bespaart niet alleen tijd en kosten, maar zorgt ook voor minder overlast en schade aan de omgeving. Binnen de regio’s zoals de Achterhoek en Liemers is dit een van de belangrijkste voordelen van relining, aangezien er veel gebouwen zijn die dichtbij liggen.
Kostenbesparing
De kosten van relining zijn in veel gevallen lager dan bij het vervangen van de riolering. De kosten variëren afhankelijk van de lengte van het te relinen riool, de diameter, de materialen die gekozen worden, de toegankelijkheid en andere factoren. De kosten vallen gemiddeld lager uit dan bij vervanging. En uiteraard biedt relining veel voordelen ten opzichte van vervanging.
Duurzaamheid
Relining is een duurzame oplossing voor uw rioolproblemen. Er zijn namelijk geen nieuwe materialen nodig en er is geen sprake van graafwerkzaamheden, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot. Dit maakt de techniek van relining zeer geschikt voor een milieuvriendelijke aanpak.
Minimale overlast
Bij de toepassing van relining is er geen hak- en breekwerk nodig. Dit zorgt voor minimale overlast bij omwonenden. Binnen de regio’s zoals de Achterhoek en Liemers is dit een belangrijke reden waarom veel gemeenten de techniek van relining kiezen.
Toepasbaarheid van relining
Relining is een veelzijdige techniek die zowel voor binnenshuis als buiten gebruikt kan worden. De techniek is geschikt voor verschillende soorten rioleringen, waaronder huisaansluitingen, standleidingen en hoofdriolen. De toepasbaarheid van relining hangt af van de toestand van de riolering en de beschikbare ruimte.
Bij de toepassing van relining binnen de woning is er geen hak- en breekwerk nodig. Dit maakt de techniek zeer geschikt voor de renovatie van oude woningen, waarbij de aanwezigheid van een oude riolering vaak een probleem vormt. De techniek is ook zeer geschikt voor de renovatie van rioleringen in openbare ruimtes, waarbij de overlast zo klein mogelijk moet blijven.
Werkwijze van relining
De werkwijze van relining bestaat uit verschillende stappen. Ten eerste moet de riolering grondig gereinigd worden. Hierbij wordt de riolering onder hoge druk schoongespoten en eventueel oneffenheden weg gefreesd. Daarna wordt er een flexibele kous van vilt of glasvezel in de riolering gebracht door middel van lucht. Deze kous is geïmpregneerd met een UV uithardende hars.
Na het aanbrengen van de kous wordt deze uitgehard. Dit gebeurt door middel van LED UV, waardoor de hars hard wordt en zich volledig hecht aan de oude rioleringsbuis. Vervolgens worden de aansluitingen op de riolering open gefreesd met een bestuurbare robotfrees. Als de kous volledig is uitgehard, wordt de riolering opnieuw geïnspecteerd om te controleren of de relining op de juiste manier is aangebracht en of deze goed functioneert.
Onderhoud en controle
Na het aanbrengen van de relining is het belangrijk om de riolering regelmatig te onderhouden. Dit om te voorkomen dat er vuil in de buis terechtkomt. In plaats van steeds opnieuw een rioolrenovatie uit te voeren, is het slim om regelmatig de buizen te laten reinigen. Zo voorkom je een verstopping. Door het relinen is de doorsnede van de leiding dunner dan eerder, waardoor vuil eerder een probleem kan vormen. Maar met goed onderhoud zal het relinen langer van goede kwaliteit blijven en hoef je lang niet meer naar je riolering om te kijken.
Conclusie
Relining is een zeer effectieve en duurzame oplossing voor het herstellen van rioleringen. De techniek biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele methoden van rioolherstel, waaronder het verminderen van overlast, het besparen van kosten en het verbeteren van de duurzaamheid. De techniek is geschikt voor verschillende soorten rioleringen, waaronder huisaansluitingen, standleidingen en hoofdriolen. De werkwijze van relining bestaat uit verschillende stappen, waaronder het reinigen van de riolering, het aanbrengen van de kous, het uitharden van de hars en het controleren van de kwaliteit van de relining.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?