Geluidsisolatie van riolering: technieken, materialen en aanbevelingen

In de moderne woningbouw en interieurontwerp is het belang van geluidsisolatie van rioleringssystemen steeds groter geworden. Afvoerleidingen, standleidingen en rioleringen kunnen namelijk aanzienlijk geluidsoverlast veroorzaken, vooral in appartementsgebouwen en wooncomplexen. De bronnen die hier beschikbaar zijn, geven inzicht in de technieken, materialen en aanbevelingen voor het isoleren van riolering om geluidsoverlast te beperken.

Akoestische isolatie en de rol van geluidsisolatie

Akoestische isolatie speelt een cruciale rol bij het verminderen van geluidsoverlast van rioleringssystemen. Bij akoestische isolatie wordt het geluid van het riool verminderd. De geluidsoverlast van afvoer-rioolbuizen, standleidingen en inpandige leidingen kan als vervelend en storend worden ervaren. Vooral in grote gebouwen met lege, vlakke ruimtes en etagewoningen galmt het geluid van de standleidingen makkelijk rond. Bij akoestische isolatie van deze leidingen wordt het geluidsoverlast drastisch verminderd en de akoestiek in de ruimte verbeterd tot een aangenamer en stiller geluid. Deze geluidsarme resultaten zijn te danken aan de speciaal ontwikkelde stille buizen, stille hulpstukken én stille beugels met verschillende wanddiktes, gewicht en materiaal.

Soorten geluid en hun oorzaken

Er zijn twee soorten afvoergeluid: luchtgeluid en constructiegeluid. Bij luchtgeluid geven installatieonderdelen – zoals de afvoerleidingen – de trillingen direct af aan de lucht, waarna deze trillingen in de vorm van geluidsgolven hoorbaar zijn. Constructiegeluid ontstaat als een installatie trillingen “doorgeeft” aan constructies, zoals lichte wanden waaraan de sanitaire leidingen zijn bevestigd. Deze trillingen komen vervolgens via de constructie weer als geluidsgolven de ruimte binnen. Het geluid dat sanitaire installaties veroorzaken, is onder andere afhankelijk van de positie van de schachten, van welk materiaal de afvoerleidingen zijn gemaakt, het wel of niet toepassen van isolatiemateriaal en de keuze voor het eventuele geluiddempende materiaal. Daarnaast spelen ook de manier van beugelen, de keuze voor het type beugels en de diameter van de leidingen een rol.

Belangrijke materialen voor geluidsisolatie

Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor binnenriolering, elk met specifieke eigenschappen die tegemoetkomen aan de unieke behoeften van rioleringssystemen. De meest gebruikte materialen zijn:

  • Sonimass en Sonotube: Deze producten zijn volgens het principe van een verende zachte laag (gemaakt van schuim of minerale wol) en een hardere zware afwerking (massamat) gemaakt. De verende laag voorkomt het doorgeven van trillingen aan de buitenste laag. De buitenste laag is zwaar om geluid tegen te houden.
  • Merfolood en Merfisol: Deze producten zijn eenvoudig op maat te snijden en te knippen en worden opgerold in een doos afgeleverd. Met de diverse tapes kunt u deze leidingisolatie eenvoudig monteren.
  • EASYmass: Deze massaplaat is geschikt voor geluidsisolatie van vloeren en heeft een hoge massa bij geringe dikte.
  • Isotape en Isotape Alu: Deze afplakbanden zijn geschikt voor het afwerken van naden en kieren bij akoestische isolatie.

Na-isolatie van rioleringssystemen is ook mogelijk. Bij akoestische na-isolatie wordt het geluid geabsorbeerd. Binnenriolering systemen kunnen thermisch en akoestisch worden na-geïsoleerd met behulp van op maat gemaakte materialen. Voor buizen gebruik je buisisolatie en sluitstrips, voor bochten, t-stukken en andere overgangen maak je met behulp van isolatieplaten en isolerende tape de isolatie zelf op maat.

Belang van beugels bij geluidsisolatie

Beugels spelen een cruciale rol bij geluidsisolatie. De beugels zelf geven geluidstrillingen door, dus het is belangrijk om voor beugels te kiezen met een dempende werking. Zelf adviseren we altijd beugels met rubber inlage, waarbij het rubber als een demper werkt. Ook bij de keuze van beugels is het belangrijk om rekening te houden met het type isolatie. Bijvoorbeeld bij het aanbrengen van geluidsisolatie is het belangrijk om beugels te kiezen die geschikt zijn voor geluidsisolatie.

Toepassing van geluidsisolatie in woningen

Geluidsisolatie is vooral belangrijk in gebouwen waarin geluidsgevoelige activiteiten plaatsvinden, zoals hotels, kantoorgebouwen en appartementen. In hotels, kantoorgebouwen en appartementen is maximaal 40 dB(A) een comfortabel geluidsniveau. In slaapvertrekken ligt dit niveau vaak nog lager, tot ca. 20 dB(A). Een PVC regenwater- en afvoerleiding kan wel tot 57 dB(A) ongewenst geluid afstralen bij een hoeveelheid van 2 liter water per minuut. Een hoeveelheid die door wasmachines, vaatwassers en toiletten gemakkelijk gehaald kunnen worden.

Aanbevelingen voor geluidsisolatie

Het is belangrijk om bij het aanbrengen van geluidsisolatie rekening te houden met de beugeling; ook deze moeten van een isolerend type zijn. Anders wordt geluid via de beugels alsnog doorgegeven naar het gebouw. Daarnaast is het belangrijk om bij de keuze van materialen rekening te houden met het geluidsniveau van de afvoerleidingen en de invloed van de positie van de leidingen op de geluidsoverlast.

Conclusie

Geluidsisolatie van rioleringssystemen is van groot belang bij het verminderen van geluidsoverlast in woningen en gebouwen. Er zijn verschillende materialen en technieken beschikbaar om dit effectief te realiseren. Binnenriolering systemen kunnen thermisch en akoestisch worden na-geïsoleerd met behulp van op maat gemaakte materialen. Beugels spelen een cruciale rol bij geluidsisolatie, en de keuze van materialen is belangrijk bij het aanbrengen van geluidsisolatie. Door rekening te houden met de positie van de leidingen, de keuze van materialen en de beugels, kan geluidsisolatie effectief worden toegepast om geluidsoverlast te beperken.

Bronnen

  1. Akoestische isolatie
  2. Klachten over geluid van riolering
  3. Zwitserse precisie in Soundlabs
  4. EASYmass | Geluidsisolerende massaplaten
  5. Geluidsisolatie voor afvoerleidingen en buizen
  6. Problemen met AOL-mail
  7. Thermische en akoestische isolatiematerialen binnenriolering
  8. AOL-mailproblemen
  9. Akoestische isolatie en thermische isolatie
  10. Geluidsisolatie in woningen

Related Posts