Renovatie en ontwikkeling van het Bisonspoor in Maarssenbroek

De ontwikkeling van het gebied van het Bisonspoor in Maarssenbroek vormt een belangrijk onderdeel van de ruimtelijke en architectonische vernieuwing in de regio. Het betreft een complexe herontwikkeling, waarbij zowel woningen als commerciële ruimtes worden opgenomen. De aandacht voor duurzaamheid, functionele oplossingen en de menselijke maat is centraal gebleven. De plannen zijn grotendeels gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het gebied, met name op de P2- en P3-locaties, die grotendeels bestaande parkeerplaatsen zijn. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling van het Bisonspoor besproken, met nadruk op de bouw van parkeergarages, ruimtelijke oplossingen en het ontwerp van de gebouwen.

Ruimtelijke opstelling en parkeerproblematiek

Het plangebied van het Bisonspoor bevindt zich in Maarssenbroek en ligt centraal in het gebied. De ontwikkeling richt zich op de P2- en P3-locaties, die oorspronkelijk parkeerplaatsen zijn geweest. In de huidige situatie is de parkeeroplossing onvoldoende om aan de behoeften van de woningbouw en commerciële ruimtes te voldoen. Het huidige parkeerterrein is niet meer in lijn met de verwachtingen van een modern, duurzaam centrum. Daarom zijn er plannen om de parkeerfunctie te verbeteren en te herstructureren.

De P2-locatie wordt getransformeerd tot een moderne woonlocatie. Er is ruimte voor 250 tot 350 nieuwe huurwoningen, waarbij de nadruk ligt op huurwoningen met een prijs van circa 700 tot 1.000 euro per maand, en maximaal 1.500 euro. De plannen voor de P2-locatie zien er ook uit naar het aanbrengen van een nieuwe parkeergarage, die zowel voor de woningen als de commerciële ruimtes van toepassing is. De parkeergarage wordt geplaatst aan de Safariweg, wat een belangrijke ontsluiting vormt voor de wijk.

De parkeerproblematiek is een belangrijk punt van kritiek geweest. Volgens het bewonersplatform Maarssens Overleg Leefklimaat (MOL) zijn er straks 625 parkeerplaatsen nodig, maar in het plan zijn er maar 200 in een eigen parkeergarage opgenomen. Daarnaast is er een onzekerheid over de toekomstige parkeerbehoefte, aangezien de woningbouwontwikkeling zich op een centrale locatie bevindt. De PvdA in Stichtse Vecht benadrukt dat het realiseren van extra woningen leidt tot het verlies van 250 openbare parkeerplekken. Daarom is er een druk op de omliggende wijken, en wordt er gekeken naar alternatieven zoals de aanleg van een blauwe zone met parkeervergunningen.

Architectonische en functionele oplossingen

Het Bisonspoor wordt een centrum waar winkelen, werken en wonen gecombineerd worden. Het doel is om dit gebied in te richten als een toekomstbestendig centrum waar je kunt ontwikkelen, ondernemen en werken. De architectonische identiteit van het gebied moet worden opgevoed tot een hedendaagse, unieke uitstraling. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de eenheid en rust van het oorspronkelijke ontwerp, terwijl er ook aandacht is voor de karakteristieke diversiteit van uitnodigende stedelijke centra.

De ontwikkeling van P2 en P3 sluit aan bij de ambities uit het stedenbouwkundig kader. Het stedenbouwkundig kader en beeldkwaliteitsplan zijn belangrijke beleidsdocumenten die de architectonische en ruimtelijke samenhang bepalen. In dit kader zijn ook randvoorwaarden opgenomen voor de hoogten, situering en beeldkwaliteit van gebouwen, de structuur van de openbare ruimte en het parkeren. De ontwikkeling van P2 en P3 ligt in lijn met de ambities uit het stedenbouwkundig kader.

De P2-locatie wordt getransformeerd tot een moderne woonlocatie. Er is ruimte voor een nieuwe landmark tot 70 meter hoogte. Woningen met een weids uitzicht voor de bewoners, zijn voor een voorbijganger onderdeel van een aantrekkelijk, alzijdig en eigentijds gebouwvolume als baken van het Bisonspoor. Op de hogere verdiepingen is de vorm vrijer en meer uitgesproken, een gebouw dat de treinreiziger en automobilist op grotere afstand doet omkijken. De uitdaging voor de P2-locatie is ook om op de lagere niveaus een woonkwaliteit te creëren die een toevoeging is op, en gebruik maakt van, de bestaande omgeving.

Duurzaamheid en milieuvriendelijke oplossingen

Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het Bisonspoor is de focus op duurzaamheid. De gemeente Stichtse Vecht heeft haar beleid rond duurzaam bouwen onder andere verwoord in de Woonvisie 2017-2022. Hierin streeft de gemeente naar een GPR-score van 10+ binnen het thema energie. Dit betekent dat de bouw van de woningen en commerciële ruimtes in lijn moet komen met duurzame standaarden, zoals energiebesparing, luchtkwaliteit en afvalbeheer.

De ontwikkeling van P2 en P3 past binnen de kaders van deze visie. Het huidige winkelcentrum is verouderd en toe aan een revitalisering. De ontwikkeling van P2 zorgt enerzijds voor een moderne en aantrekkelijke uitstraling en anderzijds voor de toevoeging van commerciële functies. Ook wordt er gekeken naar alternatieven zoals de aanleg van een blauwe zone met parkeervergunningen. Hierdoor kan de toekomstige woningbouw beter worden aangepast aan de behoeften van de bewoners.

Samenwerking met omwonenden en stakeholders

De ontwikkeling van het Bisonspoor is niet alleen een technisch en architectonisch proces, maar ook een maatschappelijk proces. De betrokkenheid van omwonenden en andere stakeholders is van groot belang. Bij het opstellen van het Ambitiedocument en het Stedenbouwkundig Kader en Beeldkwaliteitplan zijn al eerder verschillende stakeholders betrokken geweest. Tijdens het Midzomerfeest, het overleg met de wijkcommissie Bisonspoor, de inloopmiddag- en avond en de informerende commissievergadering zijn bouwstenen opgehaald. Tevens zijn er diverse klankbordgroepen georganiseerd waarin diverse betrokken uit de omgeving zijn uitgenodigd om hun input te leveren op de planvorming.

De communicatie met omwonenden is van cruciaal belang. Elk onderdeel van de omvangrijke aanpassingen van Bisonspoor wordt gecommuniceerd met omwonenden en mensen uit Maarssen. Ook in het vervolg zullen dergelijke klankbordgroepen georganiseerd blijven worden, sterker de initiator van de plannen zal in samenwerking met de gemeente de communicatie uitbreiden. Basis hiervoor is een communicatieframe wat een leidraad zal zijn voor het communicatieproces. De projectmanagers namens de gemeente en de initiator bewaken de intern en extern gerichte informatiestromen.

Conclusie

De ontwikkeling van het Bisonspoor in Maarssenbroek is een belangrijke stap in de ruimtelijke vernieuwing van het gebied. De focus ligt op de verbetering van de parkeerfunctie, de architectonische uitstraling en de duurzaamheid van de gebouwen. De plannen zijn gericht op het creëren van een centrum waarin winkelen, werken en wonen gecombineerd worden. De betrokkenheid van omwonenden en stakeholders is van groot belang, zodat de ontwikkeling zowel functioneel als maatschappelijk verantwoord is. De ontwikkeling van P2 en P3 is een belangrijk onderdeel van de brede gebiedsontwikkeling en zal bijdragen aan een toekomstbestendig centrum in de regio.

Bronnen

  1. Omvonenden Bisonspoor vrezen parkeerdruk vanwege nieuwbouw
  2. Herontwikkeling van P2 en P3 in Bisonspoor
  3. Start nieuwbouw Bisonspoor met Aldi en gezondheidscentrum
  4. Zorgen om woningbouw Bisonspoor

Related Posts