Riolering in het buitengebied: Aansluiting, aanleg en regelgeving

In het buitengebied zijn de regels rond riolering en aansluiting op het gemeentelijke rioleringssysteem specifiek geregeld. De aansluitplicht hangt af van de afstand tot de gemeentelijke riolering, de locatie van het perceel en de toestand van het perceel. Binnen de bebouwde kom zijn de regels strikter, terwijl buiten de bebouwde kom de regels iets losser zijn. De aansluiting op de riolering is niet alleen van belang voor het efficiënt afvoeren van afvalwater, maar ook om te voldoen aan milieuregels en om de waterkwaliteit te waarborgen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van riolering in het buitengebied besproken, waaronder de aansluitingsplicht, de aanleg van riolering, de gebruikte materialen en de regelgeving.

Aansluiting op de riolering: Wat is de regel?

Volgens de wet Milieubeheer is geregeld of een woning wel of niet moet worden aangesloten op de gemeentelijke riolering. Voor woningen binnen de bebouwde kom is de aansluitplicht verplicht. Dit betekent dat elke woning binnen de bebouwde kom moet aansluiten op het gemeentelijke rioleringssysteem.

Voor woningen buiten de bebouwde kom gelden andere regels. Als de afstand tussen de kadastrale perceelgrens en de gemeentelijke riolering kleiner is dan 40 meter, is de aansluitplicht verplicht. Bij grotere afstanden dan 40 meter is de aansluitplicht niet verplicht, maar moet de perceeleigenaar dan wel een zuiveringsvoorziening aanleggen. Deze voorziening noemt men een IBA: Individuele Behandeling van Afvalwater van één huishouden. Ongezuiverd lozen mag niet meer.

Bij de bouw van meerdere woningen gelden speciale regels. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de gemeente. Ook bij de bouw van een enkelvoudige woning is het belangrijk om te controleren of de woning binnen de 40 meter ligt van de gemeentelijke riolering. Dit is van belang voor de aansluitplicht en het aanleggen van een zuiveringsvoorziening.

Aanleg van riolering: Hoe verloopt dit?

Bij de aanleg van riolering is het van belang om zorgvuldig te plannen en te werken. De aanleg van riolering gebeurt meestal onder een weg, omdat voor de aanleg veel ruimte en diepte nodig is. Dit is ook vanwege de afstand tot bomen, kabels en andere leidingen. Een weg is meestal de natuurlijke keuze, omdat die grond al in eigendom is van de gemeente.

Bij de aanleg van een riolering wordt gebruikgemaakt van zwaar materieel, zoals graafmachines en hijskranen. Moderne technieken zoals lasers worden gebruikt voor het precies plaatsen van buizen onder afschot. Betonnen rioolbuizen zijn zwaar, terwijl kunststoffen lichter zijn. Voor de aanleg van riolering is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen, afhankelijk van de situatie.

De aanleg van riolering vereist ook een sleuf. De sleuf moet voldoende breed zijn om de buizen te kunnen plaatsen en moet een lichte helling hebben om een goede afvoer van het afvalwater te garanderen. Dit kan worden bereikt door de sleuf op een lichte helling te graven of door gebruik te maken van hellinggoten. Bij het graven van de sleuf is het belangrijk om losse grond te verwijderen, zodat er een goede basis voor de rioolbuis ontstaat.

Soorten riolering: Vrijvallend of mechanisch?

Er zijn twee hoofdsoorten riolering: vrijvallend en mechanisch. Bij vrijvallende riolering wordt gebruikgemaakt van de zwaartekracht om het water naar de bestemming te laten lopen. De rioolbuizen worden onder een kleine helling aangelegd, waardoor het regen- en afvalwater via natuurlijke stroming de juiste kant op gaat. Een nadeel is dat de buizen precies en vaak op grote diepte moeten liggen.

Mechanische riolering is een alternatief waarbij pompen en drukleidingen worden gebruikt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij drukriolering, waarbij het afvalwater via pompinstallaties en persleidingen wordt afgevoerd. De keuze voor een van de twee systemen hangt af van de locatie, de afstand tot de gemeentelijke riolering en de grondgesteldheid.

Materialen en technieken bij de aanleg van riolering

Bij de aanleg van riolering worden verschillende materialen gebruikt, waaronder beton, gres, kunststof en nodulair gietijjs. In Nederland is de riolering voor ruim 70% uit beton en zo’n 25% uit kunststof. Veelgebruikte kunststoffen zijn PVC, PE of GVK. Beton is relatief goedkoper, maar zwaarder. Kunststof is lichter en eenvoudiger te bewerken. De keuze voor een bepaald materiaal hangt af van de manier waarop het afvalwater door de riolering wordt vervoerd en de chemische samenstelling van het afvalwater. Ook de grondslag is van groot belang.

Bij de aanleg van riolering wordt ook gebruikgemaakt van moderne technieken zoals horizontaal gestuurde boringen, waarmee riolering op minder diepe niveaus kan worden aangelegd. Dit kan voordelen bieden in termen van installatiekosten en verminderde overlast voor de omgeving.

Regelgeving en beleid rond riolering in het buitengebied

De regelgeving rond riolering in het buitengebied is geregeld in verschillende wetten en regels. De wet Milieubeheer is een belangrijke wet in dit opzicht. Daarnaast zijn er ook beleidsnotities en regelgevingen van gemeenten en waterschappen. Bijvoorbeeld de Beleidsnotitie Aansluiten van percelen op de (druk)riolering. Deze regelt hoe om te gaan met rioolaansluitingen binnen de bebouwde kom en in het buitengebied op de (druk)riolering.

De regelgeving bepaalt ook de aansluitingsplicht van percelen binnen en buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom is de aansluiting verplicht, terwijl buiten de bebouwde kom de aansluiting afhankelijk is van de afstand tot de gemeentelijke riolering. Daarnaast is er ook sprake van IBA-systemen, waarbij een individueel zuiveringssysteem wordt aangelegd.

Conclusie

Riolering in het buitengebied is van groot belang voor de afvoer van afvalwater en het behouden van de waterkwaliteit. De aansluiting op de gemeentelijke riolering is afhankelijk van de locatie van het perceel en de afstand tot de riolering. Binnen de bebouwde kom is de aansluiting verplicht, terwijl buiten de bebouwde kom de aansluiting afhankelijk is van de afstand tot de riolering. De aanleg van riolering vereist zorgvuldige planning, geschikte materialen en moderne technieken. De regelgeving rond riolering is geregeld in verschillende wetten en regels, waaronder de wet Milieubeheer en beleidsnotities van gemeenten en waterschappen.

Bronnen

  1. Riolering in het buitengebied
  2. Riolering aanleggen
  3. Riolering – Wikipedia
  4. Riolering op uw perceel en in het buitengebied
  5. Wet Milieubeheer
  6. Riolering – Joost de Vree
  7. Hoe werkt riolering?
  8. Beleidsnotitie Aansluiten van percelen op de (druk)riolering
  9. Riolering aanleggen – De Riolering
  10. Definitie van riolering

Related Posts