Riolering in Hilversum: Details, voorzieningen en herinrichting
Inleiding
In Nederland is de riolering een cruciale ondergrondse infrastructuur die bijdraagt aan de hygiëne, het afvoeren van afvalwater en het omgaan met regenwater. In Hilversum is het riolingsstelsel uitgebreid en onderhevig aan regelmatige onderhouds- en herinrichtingsprojecten. De beschikbare gegevens uit de bronnen tonen aan dat de riolering in de gemeente Hilversum bestaat uit verschillende soorten leidingen, inspectieputten, en gemalen, waarvan sommige al jaren in gebruik zijn. Daarnaast zijn er ook projecten aangewezen om de riolering te vervangen en de infrastructuur te herinrichten, zoals te zien is in de beschikbare gegevens. In dit artikel zullen we de belangrijkste details van het riolingsstelsel in Hilversum bespreken, inclusief de voorzieningen, de onderhoudsmaatregelen, en de herinrichtingsplannen.
Riolering in Hilversum: Overzicht van de infrastructuur
Het riolingsstelsel in Hilversum omvat verschillende soorten ondergrondse voorzieningen. De gegevens uit de bronnen laten zien dat er in de gemeente 491 kilometer riolleidingen aanwezig zijn, waaronder:
- 208 kilometer vuilwater (inclusief een klein deel verbeterd gescheiden),
- 206 kilometer regenwater (inclusief een klein deel verbeterd gescheiden),
- zes kilometer infiltratieriool,
- 60 kilometer gemengd riool,
- elf kilometer persleiding,
- en daarnaast drainageleidingen (bij de Loswal).
Daarnaast zijn er 13.370 inspectieputten, 623 infiltratieputten, 91 uitlaten van (verbeterd) gescheiden hemelwaterstelsels, en 60 gemalen voor vuilwater, hemelwater, sportparken, tunnels, randvoorzieningen en opvoergemalen. Ook is er één externe overstort van gemengd rioolstelsel aanwezig.
Deze gegevens laten zien dat de riolering in Hilversum uitgebreid is en inzetbaar is op meerdere niveaus. Het systeem is dusdanig opgebouwd dat het zowel het afvoeren van afvalwater als het omgaan met regenwater ondersteunt. Het is belangrijk om te weten dat de riolering in Hilversum niet alleen voor de afvalwaterafvoer zorgt, maar ook bijdraagt aan het beheer van het water in de omgeving.
Onderhoud en herinrichting van de riolering
Het onderhoud van het gemeentelijke rioolstelsel omvat onder meer het reinigen, ontstoppen en repareren van riolen en kolken, dagelijks beheer van rioolgemalen en het vegen van straten. Per jaar reinigt de gemeente ongeveer vijftien procent van het totale areaal aan riolen. Alle kolken worden twee keer per jaar geleegd. Jaarlijks vinden inspecties plaats in het riool ten behoeve van prioritering van de vervanging.
De gegevens laten ook zien dat er herinrichtingsprojecten zijn aangewezen, zoals de herinrichting van de Eikbosserweg. Hierbij wordt het riolingsstelsel vernieuwd en aangepast aan de huidige behoeften. Bijvoorbeeld:
- Er komt een gescheiden rioolstelsel. Vuil water wordt naar de zuivering bij Anna’s Hoeve afgevoerd en schoon regenwater wordt aan de omgeving teruggegeven.
- Het vuilwaterriool komt onder het midden van de rijbaan. Het bestaande riool onder het trottoir wordt afgesloten.
- Er komen ‘verticale infiltratieputten’ in de bermen. Dit zijn putten in de grond, waar het regenwater instroomt. Vanuit de putten kan het regenwater langzaam in de bodem zakken. Dat noemen we infiltreren.
- Ter hoogte van het driehoekige plantsoen bij de Kolhornseweg is het riool langs de ventweg al enkele jaren geleden hersteld door het aanbrengen van een kunststof kous in het bestaande riool (“relinen”). Hier blijft het riool gewoon liggen onder het trottoir.
- De huisaansluitingen van het riool worden waar nodig vervangen.
Deze herinrichting is gericht op het verbeteren van het rioolstelsel, zodat het beter kan omgaan met regenwater en afvalwater. Het doel is om de kwaliteit van het rioolstelsel te verbeteren en tegelijkertijd de omgeving te beschermen.
Riolering en het gebruik van gegevens
De gegevens over de ligging van de riolering zijn in veel gevallen beschikbaar via de GWSW-server van Stichting RIONED. Daarnaast is er ook sprake van open data, zoals aangegeven in de bronnen. De VNG maakt een pilotkaart aan waarin de ligging van de riolering op basis van de GWSW-standaard wordt weergegeven. Dit maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in de complexiteit van de ondergrond in de gemeente.
Voor de gemeente Hilversum is het belangrijk om de gegevens over de riolering te hebben, zodat er gericht kan worden gewerkt aan herinrichting en onderhoud. De gegevens zijn onder andere nodig om te bepalen waar wel of geen plaats is voor bijvoorbeeld warmteleidingen, infiltratievoorzieningen of het planten van bomen. Hierdoor kunnen hoge kosten in de toekomst worden voorkomen.
Riolering en milieubescherming
Bij de herinrichting van de riolering in Hilversum wordt ook rekening gehouden met het milieu. Bijvoorbeeld, bij de herinrichting van de Eikbosserweg wordt er gekeken naar het behoud van bestaande bomen en het aanleggen van groene bermen. Ook wordt er opgelet met het parkeren in de berm, dat niet toegestaan is.
De herinrichting van de riolering is dus niet alleen gericht op het verbeteren van de infrastructuur, maar ook op het behouden van de natuur en het milieubeheer. Dit is belangrijk voor de toekomstige leefkwaliteit in de gemeente.
Conclusie
De riolering in Hilversum is een uitgebreid en complex systeem dat zowel voor de afvalwaterafvoer als het omgaan met regenwater zorgt. Het systeem bestaat uit verschillende soorten leidingen, inspectieputten en gemalen, en is onderhevig aan regelmatig onderhoud en herinrichting. De gegevens over de ligging van de riolering zijn beschikbaar via open data, waardoor de gemeente gericht kan werken aan herinrichting en onderhoud. De herinrichting van de riolering is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het rioolstelsel, het behouden van de natuur en het milieubeheer.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?