Isolatie en riolering in aanbouwen: een overzicht van technieken en aanbevelingen

In de bouw van aanbouwen is zowel de isolatie als de riolering van groot belang voor de kwaliteit, duurzaamheid en comfort van een woning. De combinatie van goede isolatie en een betrouwbare riolering zorgt voor een duurzame woning met een optimale energieprestatie en een lage risico op vochtproblemen. In dit artikel worden de belangrijkste technieken, materialen en aanbevelingen besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Isolatie van aanbouwen: technieken en eisen

De isolatie van een aanbouw moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. De minimale Rc-waarden zijn hierbij van belang. Voor de gevel, het dak en de vloer zijn er verschillende aanbevelingen en technieken die van toepassing zijn.

Rc-waarden voor gevel, dak en vloer

De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van een constructie aan. Voor de gevel moet de Rc-waarde minimaal 4,7 m²K/W zijn, bij het dak 6,3 m²K/W en bij de vloer 3,7 m²K/W. Bij vloerverwarming wordt aangeraden om een Rc-waarde van 5 m²K/W te hanteren. De Rd-waarde, die de isolatiewaarde van het materiaal aangeeft, moet worden bepaald op basis van de benodigde Rc-waarde.

Voor een Rc-waarde van 4,7 m²K/W bij de gevel is een isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 3,6 nodig. De overige 0,4 komt van de buitenmuur zelf. Bij het dak- en vloerisolatie is een Rd-waarde van 3,8 nodig, aangezien de constructie zelf slechts 0,2 bijdraagt.

Isolatiematerialen en aanbevelingen

Er zijn meerdere isolatiematerialen beschikbaar, waaronder PIR, glaswol, steenwol en EPS (tempex). PIR is het meest efficiënt in het bereiken van een hoge Rc-waarde. De keuze voor het juiste materiaal hangt af van de te bereiken Rc-waarde en de beschikbare ruimte.

Voor een aanbouw is het aan te raden om kozijnen met triple glas te kiezen. Dit is 25% efficiënter dan HR++ glas in gewone kozijnen. Daarnaast is het belangrijk om de vloer goed te isoleren, met name als een vloerverwarming wordt gebruikt. Een Rc-waarde van 5 m²K/W wordt aanbevolen.

Riolering in aanbouwen: technieken en aanbevelingen

Bij het aanbrengen van een aanbouw is het belangrijk om rekening te houden met de riolering. Dit geldt zowel voor de aanleg van de riolering als voor de isolatie ervan. De keuze voor de juiste techniek en materialen is hierbij van groot belang.

Technieken voor het aanbrengen van de riolering

Bij het aanbrengen van de riolering in een aanbouw is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de riolering. Bevindt deze zich onder de vloer, dan kan het nodig zijn om de vloer open te breken. Ligt de riolering onder de kruipruimte, dan kan de aanpak verschillen. Bij een monolithische plaat is het mogelijk om de riolering al vóór de bouw van het huis te installeren.

Bij het leggen van buizen onder een zuilvormige basis moet er rekening worden gehouden met het feit dat de ruimte onder de vloer niet wordt verwarmd. De leiding moet geïsoleerd worden met isolatiemateriaal of er moet een bijverwarming worden aangebracht met een elektrische kabel.

Isolatie van de riolering

Bij het isoleren van de riolering is het belangrijk om te weten of het om gaat om een directe installatie of een achteraf isolatie. Bij een directe installatie moet worden gekeken naar de beugeling; deze moeten van een isolerend type zijn. Anders wordt geluid via de beugels alsnog doorgegeven naar het gebouw.

Bij een achteraf isolatie, ook wel na-isolatie genoemd, zijn er meerdere mogelijkheden om systemen akoestisch en thermisch te isoleren. Voor buizen wordt aanbevolen om buisisolatie te gebruiken, met sluitstrips. Bij bochten, T-stukken of andere overgangen moet er met isolatieplaten gewerkt worden, die op maat gesneden en met isolatietape afgegleden worden.

Voordelen van een nieuwe riolering

Een nieuwe riolering biedt voordelen ten opzichte van een oude riolering. Moderne kunststofleidingen zijn flexibel, bestand tegen wortelgroei en veel duurzamer dan de traditionele gresbuizen. Hierdoor heb je minder kans op verstoppingen en lekkages en ben je verzekerd van een betrouwbare riolering voor de lange termijn.

Samenwerking met experts en adviezen

Bij het aanbrengen van een aanbouw is het belangrijk om rekening te houden met de voetstappen van experts. Dit geldt zowel voor het isoleren van de constructie als voor het aanbrengen van de riolering. Het is aan te raden om een professionele inspectie te laten uitvoeren om de toestand van de riolering te beoordelen.

Adviezen voor een duurzame aanbouw

Een duurzame aanbouw heeft veel voordelen. Kies voor een aanbouw met duurzame en lichte materialen, maak van het dak meteen een groen dak met een goede regenwaterafvoer en plaats zonnepanelen. Daarnaast is het belangrijk om energiezuinige ventilatie in te richten en zeer goede isolatie van het dak, de vloer en de buitenmuren van de aanbouw aan te houden.

Energieprestatie en EPC-eisen

De isolatie van woningen speelt een grote rol bij het energielabel. Het is niet voldoende om alleen te isoleren; ook andere energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of betere ventilatie dragen hun steentje bij aan een duurzame woning. De EPC-eisen zijn gebaseerd op de gemiddelde waarde uit 1990. Voor moderne woningen geldt een eis van ca. 0,4. Dit betekent dat een moderne woning maar 40% van de energie gebruikt vergeleken met een vergelijkbare woning in 1990.

Conclusie

In de bouw van aanbouwen is zowel de isolatie als de riolering van groot belang voor de kwaliteit, duurzaamheid en comfort van een woning. De combinatie van goede isolatie en een betrouwbare riolering zorgt voor een duurzame woning met een optimale energieprestatie en een lage risico op vochtproblemen. De juiste keuze van materialen en technieken is hierbij van groot belang. Door rekening te houden met de adviezen van experts en de eisen van het Bouwbesluit, kan een aanbouw zowel functioneel als esthetisch overtuigend zijn.

Bronnen

  1. https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/verbouwen/aanbouw-plaatsen/
  2. https://www.villamedia.nl/portfolio/zzp-er-in-de-bouw-vochtproblemen-voorkomen-na-aanbouw
  3. https://www.dyka.nl/kennis/riool-isoleren-waarom-zou-je
  4. https://www.zelfbouwinnederland.nl/informatie/algemeen/aan-het-verbouwen-en-een-oude-riolering-je-huis-dit-moet-je-weten
  5. https://www.bouwmaat.nl/alles/klussen/aanbouw-plaatsen/
  6. https://www.isolatiemateriaal.nl/kenniscentrum/het-bouwbesluit-over-isolatie-en-rc-waarde
  7. https://ihousetop.decorexpro.com/nl/kanalizaciya/prokladka-kanalizacii-v-fundamente/
  8. https://www.bouwtotaal.nl/2021/04/lekkage-na-uitbreiding-woning/

Related Posts