Jaarplan Openbare Ruimte en Rioleringsplannen in de Gemeente Texel
De gemeente Texel staat bekend om haar unieke natuur en historische stads- en dorpsgezichten. Om deze unieke kenmerken te behouden en te verbeteren, heeft de gemeente een Jaarplan Openbare Ruimte (JOR) opgesteld voor 2022. Dit plan omvat projecten die gericht zijn op het verbeteren van de openbare ruimte, waaronder riolering, beplanting, en het aanpassen van verhardingen. Daarnaast zijn er ook regels en procedures voor het aanvragen van aansluitingen op de openbare riolering, evenals maatregelen voor het beschermen van kulturerfgoed en het veilig stellen van bluswatervoorzieningen. In dit artikel worden deze thema’s uitgebreid besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
Prioriteit in 2022
In 2022 heeft de gemeente Texel prioriteit gegeven aan het aanpassen van de riolering in verschillende delen van de gemeente. Zo is op Oost de riolering dringend aan vervanging toe. Tegelijkertijd wordt de verharding aangepakt, zodat deze beter bij het karakter van de buurtschap past. Bovendien wordt er voor gezorgd dat er meer groen is, zodat meer water kan worden opgevangen. De reeds aanwezige tuinwallen versterken de structuur van Oost. Daarnaast hebben projecten zoals de Trompstraat, Boodtlaan, Hogereind en Schilderend de prioriteit in 2022. Deze projecten vormen deel uit van het jaarplan dat beschikbaar is in PDF-formaat.
Naast de projecten worden ook onderhoudsprogramma’s uitgevoerd en opgesteld. Deze vormen de basis van het cyclische beheer, waaronder bermbeheer, tuinwallenbeheer en klein plantsoenenonderhoud. Dit zorgt ervoor dat de openbare ruimte schoon, heel en veilig wordt gehouden.
Aansluiten op de Openbare Riolering
Voor het aanvragen van een aansluiting op de openbare riolering gelden specifieke regels. Hierin wordt onderverpoblkeerd hoeveel het recht kost en welke voorwaarden moeten worden voldaan. Bijvoorbeeld, voor een standaard-aansluiting op de openbare riolering gelden verschillende tarieven, afhankelijk van de lengte van de vrijvervalriool. Voor een vrijvervalriool in een gestrate rijbaan is het tarief anders dan voor een vrijvervalriool in een geasfalteerde rijbaan. Deze informatie is terug te vinden in de Verordening rioolaansluitrecht Texel 2004.
Het is belangrijk om te weten dat het in artikel 2 bedoelde recht wordt geheven van de aanvrager. Dit betekent dat degene die een aansluiting op de openbare riolering wil aanvragen, ook het betalende recht draagt. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de aard van de heffing en belastbaar feit, zoals in artikel 2 en 3 van de Verordening rioolaansluitrecht Texel 2004.
Bescherming van Kulturerfgoed
In de gemeente Texel is er aandacht voor het behoud van cultureel erfgoed, waaronder gemeentelijke monumenten en voorbeschermde gebieden. Artikel 22.291 van het omgevingsplan behandelt de verplaatsing van een gemeentelijk monument, waarbij het beginsel uit het verdrag van Granada van toepassing is. Dit principe stelt dat verplaatsing van monumenten of onderdelen daarvan moet worden voorkomen, tenzij dit dringend vereist is voor het voortbestaan ervan. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het verplaatsen van een monument, moet er rekening worden gehouden met de voorschriften uit artikel 5 van het verdrag van Granada. Dit geldt ook voor het verplaatsen van een bouwwerk in een gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht, zoals in artikel 22.296 van het omgevingsplan.
Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een sloopactiviteit in een gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht moet worden aangetoond dat op de locatie van het te slopen bouwwerk een ander bouwwerk kan worden gebouwd. Daarnaast moet er in sommige gevallen een rapport worden verstrekt over de archeologische waarde van de bodem onder het te slopen bouwwerk.
Bluswatervoorzieningen
Een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte is het beschikbaar stellen van bluswatervoorzieningen. Volgens artikel 22.13 van het omgevingsplan moeten gebouwen en andere bouwwerken een toereikende bluswatervoorziening hebben. Dit geldt zowel voor openbare als niet-openbare bluswatervoorzieningen. Voorbeelden zijn een brandkraan, een watervoorraad, een blusvijver, een waterput of een bron. Deze voorzieningen moeten bereikbaar en betrouwbaar zijn, ook bij droogte of vorst.
De afstand tussen de bluswatervoorziening en de ingang van een bouwwerk moet worden geregeld. Volgens het tweede lid van artikel 22.13 mag de afstand niet meer dan 40 meter bedragen. In gevallen waarin er een fysieke scheiding is, zoals een gracht of beschermde trambaan, moet rekening worden gehouden met de omweg. Daarnaast moet de bluswatervoorziening altijd direct bereikbaar zijn, zodat brandweer en andere hulpverleners snel kunnen reageren.
Conclusie
De gemeente Texel zet zich sterk in het behoud en de verbetering van de openbare ruimte. Door het opstellen van het Jaarplan Openbare Ruimte voor 2022 en het uitvoeren van projecten als het aanpassen van de riolering, het aanbrengen van meer groen, en het onderhouden van tuinwallen, zorgt de gemeente voor een schoon, heel en veilig stads- en dorpsgezicht. Daarnaast zijn er duidelijke regels en procedures voor het aanvragen van aansluitingen op de openbare riolering, evenals maatregelen voor het beschermen van kulturerfgoed en het veilig stellen van bluswatervoorzieningen. Deze maatregelen zijn van belang voor zowel de bewoners als het bezoek aan de gemeente Texel.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?