Riolering en de regels rond aansluiting op het openbare riool
Bij het ontwerpen van interieurs, vooral in woningen of gebouwen die aangesloten zijn op het openbare rioolstelsel, zijn de regels rond aansluiting en onderhoud van groot belang. De aansluiting van een particulier riool op het openbare rioleringssysteem is onderworpen aan een uitgebreid regelgevelandschap. De regels zijn geregeld in verschillende wetten en uitvoeringsregels, waaronder de Aansluitverordening riolering, de Uitvoeringsregels Aansluitverordening riolering en de Verordening aansluitvoorwaarden riolering 2020. Deze regels bepalen onder meer de verantwoordelijkheden van de rechthebbende, de gemeente en de aannemer bij de aanleg, het onderhoud en de sloop van de aansluiting.
Aansluiting en vergunningplicht
Een aansluiting van een particulier riool op het openbare riool is in veel gevallen vergunningplichtig. Hierin zijn deelnames van de gemeente, de rechthebbende en de aannemer geregeld. Voor elke aansluiting, of een wijziging daarvan, is een vergunning vereist. De vergunning wordt aangevraagd bij het college van burgemeester en wethouders. In de vergunning worden de voorwaarden vastgelegd waaraan de aansluiting moet voldoen. Dit kan bijvoorbeeld de technische eisen zijn, zoals het leidingverloop, de dimensionering, de ligging en het materiaal van de aansluiting.
In het geval van een gemengd rioleringssysteem, waarbij zowel vuilwater als hemelwater worden afgevoerd, is voor elke aansluiting apart een vergunning vereist. De vergunning kan ook meerdere aansluitingen omvatten, mits deze tegelijkertijd worden uitgevoerd. Bij een drukriool is het aansluitpunt het punt waar het particulier riool op de pompput is aangesloten. Bij een Individuele Behandeling Afvalwater (IBA) is het aansluitpunt het punt waar het particulier riool op de IBA is aangesloten.
Technische eisen en materialen
De technische eisen zijn van groot belang bij de aanleg van een aansluiting. Hierbij gaat het onder meer om de ligging van het aansluitpunt, de dimensies van de leidingen, de keuze van het materiaal en de afstand tot de kadastrale eigendomsgrens. De verplichting om een hemelwatervoorziening aan te leggen op het perceel is ook van toepassing. De hemelwaterafvoer moet worden aangesloten op het openbare riool, maar het is ook mogelijk om het water op te vangen en infiltreren op het perceel.
Voor de aansluiting op het openbare riool zijn specifieke materialen vereist. Zo dient de H.W.A. (overloop hemelwatervoorziening) aangelegd te worden met bruine p.v.c.-buizen. De D.W.A. (droogweerafvoer/afvalwater) dient aangelegd te worden met grijze p.v.c.-buizen. Deze keuze van materialen is belangrijk om te zorgen voor een duurzame en betrouwbare aansluiting.
Onderhoud en sloop van de aansluiting
Het onderhoud van de aansluiting is verantwoordelijkheid van de rechthebbende. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, renovatie en vervanging van de perceelaansluitleiding, dat wil zeggen het deel van de aansluiting vanaf het aansluitpunt tot aan het hoofdriool van het gemeentelijke rioleringssysteem. De kosten van het onderhoud, de renovatie en de vervanging van deze delen vallen dus op de gemeente. Hier is echter een uitzondering op: als het aannemelijk is dat de onderhouds- of herstelwerkzaamheden worden veroorzaakt door onjuist gebruik van het riool, dan lopen de kosten voor rekening van de rechthebbende.
Bij verstoppingen of storingen in de aansluiting is de rechthebbende verantwoordelijk om de aansluiting te verhelpen. Indien de verstopping zich in de particuliere afvoerleiding bevindt, moet de rechthebbende dit meteen oplossen. Indien de verstopping zich in de perceelaansluitleiding bevindt, is de gemeente verantwoordelijk voor de reparatie. De rechthebbende dient te controleren of er sprake is van verstoppingen of storingen in de aansluiting. Bij twijfel moet contact worden opgenomen met de gemeente.
Kosten en tarieven
Bij de aanleg van een aansluiting zijn verschillende kosten van toepassing. Deze kosten worden bepaald door de gemeente, afhankelijk van het type aansluiting en de locatie. Voor ontgravingen in verschillende oppervlaktes, zoals asfaltbaan, bestrate baan of gazon, zijn specifieke tarieven van toepassing. Ook bij het aanleggen van een bronbemaling of het werken met een nieuw mechanisch systeem zijn specifieke kosten van toepassing.
De tarieven zijn in de Verordening aansluitvoorwaarden riolering 2020 vastgelegd. Deze regels zijn van toepassing op belastbare feiten die zich voor de ingangsdatum van de regeling hebben voorgedaan. De kosten voor de aanleg van de aansluiting worden meestal gecentreerd rond de kosten van de gemeente, tenzij de rechthebbende zelf de aansluiting uitvoert. In dat geval is er een aparte verplichting om de aansluiting goed te laten afzetten rond het aansluitpunt.
Sloop en beëindiging van het gebruik
Bij de sloop van een aansluiting of het beëindigen van het gebruik van een aansluiting is de rechthebbende verplicht om dit aan de gemeente te melden. De aansluitvergunning wordt ingetrokken en de leiding wordt door de gemeente verwijderd. Dit geldt ook voor het geval de aansluiting wordt gewijzigd als gevolg van een wijziging van het openbare riool. De rechthebbende moet zorgen voor een goed beheer van de aansluiting, zodat er geen schade ontstaat aan het openbare rioleringssysteem.
Conclusie
De regels rond aansluiten op het openbare rioleringssysteem zijn uitgebreid en van toepassing op zowel particuliere als commerciële gebouwen. De aansluiting op het openbare riool vereist een vergunning, waarin de technische eisen en materialen zijn vastgelegd. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van het deel van de aansluiting dat in openbaar eigendom is, terwijl de rechthebbende verantwoordelijk is voor het onderhoud van de particuliere afvoerleiding. Bij verstoppingen of storingen is de rechthebbende verantwoordelijk om deze te verhelpen, terwijl de gemeente in bepaalde gevallen de reparatie op zich neemt. De kosten van de aansluiting zijn van toepassing op de gemeente, tenzij de rechthebbende zelf de aansluiting uitvoert. Bij het beëindigen van het gebruik van een aansluiting moet de rechthebbende dit aan de gemeente melden en de aansluitvergunning wordt ingetrokken.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?