Aansluiten op het gemeentelijke riool: handleiding en richtlijnen
Bij het bouwen of renoveren van een woning is het belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier kunt aansluiten op het gemeentelijke riool. Dit is niet alleen van belang voor de functionele afvoer van afvalwater, maar ook om te voldoen aan de wettelijke eisen en om schade aan de riolering te voorkomen. De bronnen die zijn gegeven, geven een overzicht van de belangrijkste eisen, procedures, en aansluitmogelijkheden. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de belangrijkste aspecten rond aansluiten op het gemeentelijke riool.
Aansluiten op het gemeentelijke riool
Bij het aansluiten van een woning op het gemeentelijke riool, zijn er meerdere stappen en eisen die je moet nakomen. In de bronnen wordt aangegeven dat de aansluiting op het openbare riool meestal plaatsvindt aan de perceelsgrens. Het aansluitpunt ligt dus meestal op de grens tussen jouw perceel en de openbare ruimte. Hierbij is het van belang dat de aansluiting op de juiste manier wordt uitgevoerd, zodat de riolering goed functioneert en schade wordt voorkomen.
De aansluiting moet in overleg met de gemeente plaatsvinden. De gemeente zorgt voor de pompput met bijbehorende aansluiting tot aan de perceelsgrens. Op de perceelsgrens wordt een erfscheidingsputje geplaatst, en de gemeente beheert de pompput en het leidingwerk tot aan de perceelsgrens. Hierbij is het belangrijk dat de aansluiting in overleg met de gemeente wordt gerealiseerd, zodat de werkzaamheden op tijd kunnen worden geregeld.
Soorten aansluitingen
Er zijn verschillende soorten aansluitingen op het gemeentelijke riool. De meest voorkomende vormen zijn de gescheiden en gemengde aansluitingen. Bij een gescheiden aansluiting worden regenwater en vuilwater in aparte buizen afgevoerd. Dit is verplicht bij gebouwen uit 2003 en later. Regenwater vloeit naar sloten en vijvers, terwijl vuilwater naar de waterzuivering gaat. Een gemengde aansluiting houdt in dat zowel regen- als vuilwater in één buis worden afgevoerd. Dit is minder efficiënt en kan leiden tot problemen bij hoge regenval.
Aansluiting van het particulier riool op het openbare riool
Bij het aansluiten van het particulier riool op het openbare riool zijn er verschillende eisen en voorwaarden. De aansluiting moet op de juiste hoogte plaatsvinden, zodat de riolering goed functioneert. In bron 4 wordt aangegeven dat de hoogteligging van het aansluitpunt (binnenonderkant buis) niet lager mag liggen dan de bovenzijde van het openbare riool, vermeerderd met 200 mm plus de benodigde hoogte voor het afschot van de aansluitleiding. Daarnaast is het belangrijk dat de aansluiting aan de eisen voldoet van het bouwbesluit en de milieuwetgeving.
Bij de aansluiting op een IBA (Individuele Zuiveringsinstallatie) is het belangrijk dat de installatie op eigen kosten wordt gerealiseerd. Dit geldt als het perceel verder van het gemeentelijke riool ligt. De IBA moet voldoen aan de eisen van het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente.
Kosten en voorwaarden
De kosten van het aansluiten op het gemeentelijke riool zijn van invloed op het gehele project. In bron 2 wordt aangegeven dat de gemeente een minimumbedrag rekent van €3.500,- (peildatum 1 januari 2021) met een jaarlijkse indexering met CBS-index GWW-sector. De werkelijk gemaakte kosten worden vooraf door de afdeling openbare werken geraamd en betreffen onder andere de aanleg van de aansluitleiding, graafwerken, verhardingswerken en coördinatie van de werkzaamheden.
Het is belangrijk om te weten dat de kosten van de aansluiting vaak worden bepaald door de hoeveelheid afvalwater en de afstand tot het openbare riool. Bij een standaard diameter van maximaal 160 mm is de aansluiting goedkoper en sneller afgehandeld. Bij grotere diameters is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met de gemeente om te kijken of het mogelijk is.
Verstoppingen en onderhoud
Een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van het rioleringssysteem is het voorkomen van verstoppingen. In bron 3 wordt aangegeven dat verstoppingen kunnen ontstaan door onjuist gebruik van de aansluiting, zoals het wegspoelen van vet in de afvoer of het gebruik van maandverband door de wc. Deze problemen kunnen leiden tot overstromingen, schade aan de woning en hoge kosten voor het oplossen van de verstopping.
Als er een verstopping in de aansluitleiding optreedt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Als de verstopping in de aansluitleiding in de tuin zit, zal de gemeente dit niet verhelpen. Dit dient u dan zelf te (laten) doen door een loodgieter of speciaal rioolontstoppingsbedrijf. Als de verstopping zit in de aansluitleiding onder de openbare weg en de verstopping is niet door u ontstaan, dan zal de gemeente ervoor zorgen dat de verstopping wordt verholpen.
Ontlastputjes en aanpassingen
Om wateroverlast te voorkomen, wordt aangeraden om één of meerdere ontlastputjes bij de regenpijpen te plaatsen. Bij verstoppingen in het riool blijft het water dan meestal buiten de woning. Hiermee kunt u ook problemen met uw verzekering voorkomen. Een ontlastputje is een PVC-hulpstuk dat beneden het vloerpeil wordt aangebracht. Dit is sinds 1991 voor nieuwbouwwoningen verplicht. Als noodmaatregel kunt u de regenpijp op maaiveldhoogte voor een deel doorzagen. Of bijvoorbeeld een bladvanger plaatsen. Dit ontlast het riool en laat het regenwater naar buiten stromen.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?