Riolering en openbare infrastructuur in de gemeente Leiden
In de gemeente Leiden wordt de aanleg van riolering en openbare infrastructuur steeds belangrijker, vooral in combinatie met het vernieuwen van openbare ruimtes en het aanpassen aan de gevolgen van het klimaat. De gemeente stelt zich hierbij zorgen over de duurzaamheid, de veiligheid en de functionele oplossingen voor de bewoners. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de riolering, de aansluiting van perceelen en de betrokkenheid van bewoners besproken, gebaseerd op de beschikbare gegevens.
Openbare riolering en perceelaansluiting
De gemeente Leiden zorgt voor het hoofdrioolstelsel en de perceelaansluiting in de openbare ruimte. De perceelaansluiting is de aansluiting vanaf de erfgrens tot en met het hoofdriool. Ook gaat de gemeente over de aanleg, het onderhoud, de ontstopping en de vervanging op gemeentegrond. De leiding op uw eigen terrein, de terreinleiding, moet u zelf (laten) aanleggen.
Voor het uitvoeren van de werkzaamheden gelden de volgende voorwaarden:
- De rioolaansluiting, bestaat uit een perceelaansluitleiding, een terreinleiding en een ontstoppingsstuk. Deze voldoen aan het bouwbesluit en het uitvoeringsbeleid van de gemeente Leiden.
- Er zijn 2 typen rioolaansluitingen; een gecombineerde aansluiting en een gescheiden aansluiting. Bij een gecombineerde rioolaansluiting stroomt het regenwater en het afvalwater door dezelfde buis naar het gemeentelijk riool. Bij vervanging of bij nieuwbouw moet u een gescheiden rioolaansluiting maken. U hebt dan een dubbele rioolaansluiting nodig. Een voor de afvoer van het afvalwater en een voor de afvoer van het regenwater.
- Elk perceel wordt afzonderlijk aangesloten op het gemeenteriool. In zeer bijzondere gevallen kan de gemeente afwijkingen toestaan.
De gemeente stelt in meerdere wijkprojecten de aanleg van een nieuwe riolering in combinatie met de vernieuwing van de openbare ruimte. Zo wordt in de Professorenwijk-Oost een nieuwe riolering aangelegd, waarbij ook de straten, stoepen en het groen worden vernieuwd. De gemeente kiest hierbij voor klimaatadaptieve maatregelen, zodat de wijk beter voorbereid is op het veranderende klimaat met heftige regenbuien, droogte en hitte.
Aansluiting en werkzaamheden
Bij de aanvraag van een riolaansluiting moet het perceel afzonderlijk worden aangesloten op het gemeentelijk riool. Voor bewoners die nog niet zijn aangesloten op het rioolstelsel en dat willen worden, is het mogelijk om een aanvraag in te dienen bij de gemeente Leiden.
De werkzaamheden in de Professorenwijk-Oost worden uitgevoerd door het bedrijf Van der Werff Infra. De aannemer begint met de werkzaamheden in fase 2, namelijk de straten tussen de Burggravenlaan, de Meijerskade, de Van Vollenhovenkade en de Hazewinkelstraat. De werkzaamheden worden gepland vanaf half juli, met voorbereidende werkzaamheden vanaf half juni.
De gemeente Leiden organiseert een informatiebijeenkomst voor bewoners, waarin de werkwijze van de aannemer wordt uitgelegd. De informatiebijeenkomst vindt plaats op woensdag 22 mei 2024, van 19.00 tot 20.30 uur, in de Vredeskerk, Van Vollenhovenkade 24. Tijdens deze avond stellen de medewerkers van de aannemer en de gemeente zich voor en geven zij informatie over hun werkwijze.
Klimaatadaptieve maatregelen
In de nieuwe inrichting van de openbare ruimte worden zoveel mogelijk klimaatadaptieve maatregelen toegepast. Dit om de wijk te voorzien van betere veiligheid en functionele oplossingen voor de toekomst. De gemeente Leiden stelt zich hierbij zorgen over het effect van het klimaat op de openbare ruimte, zoals heftige regenbuien, droogte en hitte.
De gemeente kiest voor maatregelen zoals het aanleggen van regenwaterafvoer, het aanpassen van het groen en het aanbrengen van wateropslag. Deze maatregelen helpen om het risico van overstromingen te verminderen en de leefbaarheid van de wijk te verbeteren.
Betrokkenheid van bewoners
De gemeente Leiden heeft een sterke betrokkenheid van bewoners bij de aanleg van nieuwe riolering en het vernieuwen van openbare ruimtes. Informatiebijeenkomsten worden georganiseerd om bewoners op de hoogte te houden van de plannen en de uitvoering.
Informatiebijeenkomsten worden ook georganiseerd in andere projecten, zoals in de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid, fase 2. Tijdens deze avonden stellen de aannemer en de gemeente zich voor en geven zij informatie over hun werkwijze. De bewoners kunnen hierin vragen stellen en hun mening geven over de uitvoering van de werkzaamheden.
Conclusie
De gemeente Leiden zet zich steeds meer in op de aanleg van nieuwe riolering en de vernieuwing van openbare ruimtes, met als doel de leefbaarheid en duurzaamheid van de wijk te verbeteren. De aanpak is gericht op klimaatadaptieve maandregelen, betrokkenheid van bewoners en het aanpassen van de infrastructuur aan de behoeften van de toekomst. De gemeente stelt zich hierbij zorgen over de veiligheid, de functionele oplossingen en de kwaliteit van de openbare ruimte.
De gemeente heeft in meerdere projecten de aanleg van een nieuwe riolering gerealiseerd, waarbij ook de straten, stoepen en het groen worden vernieuwd. De werkwijze van de aannemer en de gemeente wordt hierbij uitgelegd in informatiebijeenkomsten, waarin bewoners op de hoogte worden gebracht van de plannen en de uitvoering.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?