Riolering in Veendam: Aanvragen, Onderhoud en Belangrijke Tips

In de gemeente Veendam is het onderhoud en de aanvragen voor riolering een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke dienstverlening. Dit artikel geeft een overzicht van de regels, procedures en tips voor zowel huurders als eigenaren van woningen. De informatie is gebaseerd op de bronnen die beschikbaar zijn, met name de documenten van de gemeente Veendam over rioolonderhoud, aansluiting en kostenverantwoordelijkheden.

Inleiding

De gemeente Veendam biedt verschillende diensten aan met betrekking tot het riool. Hierin zijn zowel het aanvragen van een aansluiting op het rioolstelsel als het onderhouden van de riolering opgenomen. Binnen de gemeentelijke regelgeving worden de verantwoordelijkheden van de eigenaar van het gebouw, de gemeente en eventuele bedrijven die dienstverlening verlenen duidelijk gemaakt. De informatie in deze bronnen is van belang voor iedereen die te maken heeft met rioolproblemen, aansluiting of onderhoud. Deze tekst geeft een overzicht van de belangrijkste punten die je als gebruiker van de riolering in Veendam moet weten.

Aanvragen van een rioolaansluiting

Bij het bouwen van een nieuw huis of het vervangen van een bestaande riolering is het belangrijk om een aansluitvergunning aan te vragen bij de gemeente. Dit geldt ook wanneer je een bestaande aansluiting opnieuw wilt aanbrengen. De gemeente Veendam geeft aan waar de aansluiting van jouw woning, bedrijf of gebouw op het rioolstelsel gemaakt kan worden. De daadwerkelijke aansluiting zelf voert u uit. De gemeente houdt toezicht op een juiste uitvoering.

Er zijn twee soorten rioolaansluitingen:

  • Gecombineerde rioolaansluiting: Vuil- en regenwater via één buis.
  • Gescheiden rioolaansluiting: Vuil- en regenwater hebben ieder een aparte afvoer. In sommige gevallen is een dubbele aansluiting nodig.

Voor het aanvragen van een aansluitvergunning is het belangrijk om een situatieschets in te dienen. Deze situatieschets moet worden geüpload bij het invullen van het formulier. Voor inwoners is een DigiD nodig, terwijl voor bedrijven een KvK-nummer vereist is.

Onderhoud en verstoppingen

Het onderhoud van het riool is van cruciaal belang voor een goed functionerend rioolstelsel. De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor de aansluiting op het riool, inclusief de aanleg en het onderhoud. Problemen zoals verstoppingen, stank of rioollekkages moeten hierbij worden opgemerkt. Als je denkt dat het probleem op jouw grond zit, dan is het jouw verantwoordelijkheid om het op te lossen. Als je huurder bent, moet je dit melden bij de eigenaar van je woning of bedrijfspand.

Bij verstoppingen is het belangrijk om eerst te controleren of het probleem zich in het gemeentelijk riool bevindt of in jouw eigen riool. Hiervoor kan je gebruikmaken van een ontstoppingsstuk. Dit stuk is meestal ongeveer 50 centimeter vanaf de erfgrens en op ongeveer 80 centimeter diepte geplaatst. Als het ontstoppingsstuk vol water zit, dan is de verstopping in het gemeentelijk riool. Als het droog is, dan zit de verstopping in jouw deel van het riool. Je moet het dan zelf oplossen.

Kosten en vergoedingen

Bij het oplossen van een verstopping zijn er verschillende kosten die je moet betalen. Als je problemen hebt aan het riool in jouw eigen grond, dan betaal je zelf voor de specialist die het komt repareren. Als het om een stuk riool in gemeentegrond gaat, dan regelt de gemeente de reparatie. De gemeente vergoedt geen kosten die je al gemaakt hebt voor het schoonmaken, repareren of camera-inspecties door ontstoppingsbedrijven. Ook niet als achteraf blijft dat de verstopping in het gemeentelijk riool zit of heeft gezeten.

Als het ontstoppingsstuk vol water zit, dan vergoedt de gemeente geen kosten. Als het ontstoppingsstuk leeg is, dan moet je zelf het probleem oplossen. De gemeente biedt wel een tegemoetkoming van maximaal 100 euro aan als blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk riool zit.

Belangrijke tips

  • Gebruik het riool alleen voor (regen)water, ontlasting en wc-papier. Gooi geen vochtige doekjes, medicijnen, frituurvet of olie door de wc. Anders is de kans groot dat je voor het ontstoppen extra moet betalen.
  • Houd het ontstoppingsstuk schoon en bereikbaar. Dit helpt bij het oplossen van verstoppingen.
  • Meld problemen met het riool bij de gemeente. Dit kan via het online formulier, of via telefoonnummer 0598 652222.
  • Bekijk de website van Stichting RIONED voor meer informatie over het riool.
  • Blijf op de hoogte van de begroting en het meerjarenperspectief van de gemeente Veendam. Dit helpt bij het plannen van eventuele investeringen.

Belangrijke bronnen

  1. Riolering aanvragen
  2. Riolering en verstoppingen
  3. Begroting en meerjarenperspectief
  4. Regelgeving op raadscommissies
  5. Verordening op raadscommissies van de gemeente Veendam
  6. Openbare vergadering van de raad der gemeente Veendam
  7. Begroting 2025 van de gemeente Veendam
  8. Contact met de gemeente Veendam
  9. Stichting RIONED
  10. Meerjarenperspectief en begroting

Conclusie

De gemeente Veendam biedt een breed aanbod aan diensten met betrekking tot het riool. Van het aanvragen van een aansluiting tot het oplossen van verstoppingen, zijn er verschillende stappen en regels die je als gebruiker moet kennen. De informatie in dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste punten die je als gebruiker van de riolering in Veendam moet weten. Blijf op de hoogte van de regelgeving en houd rekening met de kosten en verantwoordelijkheden. Met deze kennis kun je beter omgaan met eventuele problemen met het riool.

Related Posts