HSB-vloeren en riolering: technische details en uitvoering

Inleiding

In de bouwsector, en met name bij de bouw van recreatiewoningen en schuurwoningen, spelen HSB-vloeren een belangrijke rol. Deze vloeren worden vaak gecombineerd met onderslagen, zoals stalen of houten onderslagen, en vormen een ecologische en lichte constructie. De technische uitvoering van zulke vloeren, inclusief het aanbrengen van riolering, vereist zorgvuldige aandacht voor de voorschriften van leveranciers en de juiste uitvoering van de constructie. In dit artikel worden de belangrijkste technische aspecten van HSB-vloeren, inclusief de uitvoering van riolering, besproken, gebaseerd op de bronnen die in de bronlijst zijn opgenomen.

Technische uitvoering van HSB-vloeren

HSB-vloeren worden vaak gebruikt als begane grondvloer voor recreatiewoningen, vooral waarbij geen zwaar materieel en beton vereist zijn. Deze vloeren worden opgebouwd met een houten framewerk, geïsoleerd met een isolatiemateriaal, en aan de bovenzijde afgeplaatst met OSB-beplating. Aan de onderzijde worden deze uitgevoerd met een dampopen beplating, die ook tegen ongedierte bestand is. De vloeren worden minimaal 30 cm boven het maaiveld aangebracht, zodat het hout niet permanent vochtig raakt. Dit is een technische vereiste om de levensduur van het hout te verlengen.

De vloeren worden gecombineerd met stalen of hardhouten onderslagen, afhankelijk van de complexiteit van de bouw. Deze onderslagen worden vaak gecombineerd met stalen buispalen, schroefinjectiepalen of stalen draaipalen. Bij het gebruik van stalen palen dient rekening te worden gehouden met het zoutgehalte van het gebied. In dat geval worden de palen behandeld tegen zout, bijvoorbeeld door thermisch te verzinken.

De uitvoering van HSB-vloeren vereist dat de onderliggende constructie – zoals stelregels of hsb-vloeren – horizontaal en verticaal exact op maat en waterpas is aangebracht. Dit is cruciaal voor de juiste montage van de elementen, aangezien HSB-elementen een grote maatvastheid en kleine toleranties hebben. Bij het plaatsen van wandelementen moet de onderliggende constructie dus zorgvuldig gecontroleerd worden op eventuele afwijkingen.

Afwerking en afsluiting van HSB-vloeren

Bij de afwerking van HSB-vloeren is het belangrijk om rekening te houden met de krimp van het vloerpakket. De leverancier heeft vaak specifieke instructies voor het aanbrengen van luchtdichtingen en het afwerken van de vloeren. Bijvoorbeeld, bij het aanbrengen en bevestigen van leidingen moet rekening gehouden worden met de krimp van het vloerpakket. Leidingen moeten in ruime bochten gelegd worden en voorzien worden van expansiestukken, zodat beweging van het houtpakket mogelijk is zonder schade aan de leidingen.

Bij het plaatsen van de muurplaten op steenachtige vloeren wordt erop gelet dat de ankers op de juiste hoogte en op maat worden geplaatst. De muurplaten moeten op de juiste manier worden ondersteund met harde houten wiggen of soortgelijke ondervullingen. De overige ruimte tussen muurplaat en vloer dient luchtdicht afgedicht te worden.

Bij het aanbrengen van de vloer- en dakoverstekken boven metselwerk, gevelbekleding, dient er 10 mm vrijgehouden te worden van dat metselwerk. Dit is nodig om te voorkomen dat de constructie beschadigd raakt door de krimp van het hout.

Afwerking van riolering en leidingen

Bij de uitvoering van riolering in combinatie met HSB-vloeren is het belangrijk om rekening te houden met de krimp en beweging van het hout. De leidingen moeten in ruime bochten gelegd worden en op de juiste plekken voorzien worden van expansiestukken. Dit voorkomt dat de leidingen beschadigd raken door de beweging van het houtpakket.

Bij het aanbrengen van de leidingen dient rekening gehouden te worden met de krimp van het vloerpakket. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenafwerking. Bijvoorbeeld, bij het aanbrengen van gevelbekleding van plaatmateriaal, verticale houten delen en pleisterwerk, dient deze conform de voorschriften van de leverancier onderbroken te worden ter hoogte van de HSB-verdiepingsvloer.

Constructie van HSB-elementen

HSB-elementen moeten op een zodanige manier getransporteerd en opgeslagen worden dat de indringing van vocht wordt voorkomen. De elementen moeten daarbij afgeschermd tegen weer en wind en deugdelijk ondersteund opgeslagen worden. De elementen moeten vlak ondersteund, staand of liggend, getransporteerd en opgeslagen worden. De onderzijde van de dekzeilen moet vrij van de ondergrond zijn, zodat optrekkend vocht geen kans krijgt.

Bij het opslaan van materialen op de HSB-vloer, zoals pakketten gipsplaten, moeten voorzieningen getroffen worden tegen overbelasting van de vloer. Dit kan bijvoorbeeld door onderstempeling van die vloer t.p.v. de opgeslagen materialen. De opslagduur van elementen op de bouwplaats mag maximaal 2 maanden bedragen. Bij opslag van materialen in de aanbouw zijnde woningen of gebouwen, moeten voorzieningen getroffen worden tegen overbelasting van de vloeren.

Afwerking van de binnen- en buitenkant

Bij de afwerking van de binnen- en buitenkant van HSB-elementen is het belangrijk dat de binnenafwerking en beplating op de juiste manier onderbroken wordt, zodat de krimp in het vloerpakket niet leidt tot spanningen in en “opbollen” van de binnenafwerking. Dit geldt vooral bij het aanbrengen van trapgaten en trappenhuizen. De muurplaten op steenachtige vloeren worden verankerd met muurplaatankers, die exact op hoogte (verticaal) en op maat (horizontaal) gesteld moeten worden.

Bij het aanbrengen van de dakelementen overspannen van dakvoet naar nok of van bouwmuur tot bouwmuur, dient conform de details van de leverancier luchtdichting aangebracht te worden ter plaatse van nok, muurplaat, bouwmuren, kop- en topgevel. Bij het plaatsen dient de door de leverancier aangegeven speling tussen de dakelementen onderling en met de bouwmuren nauwgezet gevolgd te worden.

Isolatie en constructieve voorzieningen

Bij het aanbrengen van isolatie in de HSB-constructie is het belangrijk om rekening te houden met de keuze van het isolatiemateriaal. De isolatie kan bijvoorbeeld tussen de balken worden geplaatst, wat helpt bij het beheersen van contactgeluid. Daarnaast wordt er vaak voorzien in een zwevende vloer, wat helpt bij het verlagen van geluid.

De constructieve voorzieningen, zoals het aanbrengen van drukbalklagen en dragende knieschotten, dienen geplaatst te worden voordat de dakpannen worden gelegd. Dit zorgt voor een stabiele en veilige constructie. Bovendien is het belangrijk om bij het aanbrengen van de dakelementen rekening te houden met de bevestiging en verankering aan de omringende en onderliggende constructies.

Conclusie

De uitvoering van HSB-vloeren, met name bij de combinatie met riolering, vereist aandacht voor technische voorschriften en uitvoering. De vloeren moeten zorgvuldig geplaatst en bevestigd worden, met name bij het aanbrengen van leidingen en het afwerken van de constructie. De krimp van het vloerpakket moet worden meegenomen in de berekening, en de juiste afwerking van de binnen- en buitenkant is cruciaal voor de duurzaamheid en veiligheid van de constructie.

Bronnen

  1. https://www.frieslandprefab.nl/pages/verwerkingsvoorschriften
  2. https://huizeninhout.nl/kennisbank/hsb-vloer-plus-onderslagen/
  3. https://www.klusidee.nl/Forum/topic/hsb-op-vorstrand.117167/
  4. https://vakokozijntechniek.nl/verwerkingsvoorschriften-hsb
  5. https://isokern.nl/hsb

Related Posts