Rookonderzoek van riolering: Hoe werkt dat?

In de hedendaagse bouwpraktijk zijn rioleringen en afvoerleidingen essentieel voor een comfortabele woning. Echter, bij het opsporen van problemen zoals stankoverlast, vochtproblemen of lekkages, is het uitvoeren van een rookonderzoek een veelgebruikte methode. Dit artikel beschrijft hoe een rookonderzoek van riolering werkt, wat de voordelen zijn, en waarom het belangrijk is om dit onderzoek uit te laten voeren door gespecialiseerde professionals.

Hoe werkt een rookonderzoek van riolering?

Een rookonderzoek, ook wel rookdetectie genoemd, is een techniek die wordt gebruikt om eventuele lekkages of beschadigingen in rioleringen en afvoerleidingen op te sporen. Het werkt op een eenvoudige, maar effectieve manier. Tijdens het onderzoek wordt het volledige riolensysteem gevuld met rook. Alle uitgangen worden afgesloten, en waar de rook vrijkomt, is het probleem gevestigd.

De rook wordt gegenereerd met behulp van een speciale rookgenerator. Deze machine zorgt ervoor dat de rook onder hoge druk in de riolering wordt geblazen. De rook is op waterbasis en vrij van chemicaliën, waardoor deze veilig is voor de gezondheid en milieuvriendelijk. Binnen afzienbare tijd kan de rioolexpert vaststellen of er rook waarneembaar is buiten de afvoerleidingen en zo de exacte locatie van aanwezige scheurtjes of breuken vaststellen.

Voordelen van een rookonderzoek van riolering

Een rookonderzoek biedt verschillende voordelen. Het grootste voordeel is dat de kleinste scheurtjes of beschadigingen in de riolerings- of afvoerbuizen inzichtelijk worden, zonder onnodig graaf- of breekwerk. Nadat de exacte locatie is vastgesteld, kunnen de herstelwerkzaamheden heel gericht worden uitgevoerd. Dit scheelt aanzienlijk in arbeidsuren en dat scheelt uiteindelijk weer geld.

Bij het uitvoeren van een rookonderzoek wordt er ook gekeken naar eventuele foutaansluitingen. Bijvoorbeeld, bij het vermoeden van foutaansluitingen geeft een rookproef of kleurstofproef uitsluitsel. Bij een rookproef vul je het (mini-)gemaal of de rioolput in het desbetreffende gebied met rook. Alle rioolleidingen die daarmee in verbinding staan, komen daardoor ook vol rook te staan die een uitweg naar buiten zal zoeken. Is er ergens sprake van een open verbinding tussen pomp en hemelwater dan laat de rook dit zien. Bijvoorbeeld door uit een dakgoot omhoog te kringelen.

Wanneer is een rookonderzoek van riolering nodig?

Een rookonderzoek van riolering is nodig bij verschillende problemen. Denk aan stankoverlast, vochtproblemen of lekkages in de riolering. Ook bij het vermoeden van een lekkage in de riolering of de afvoerleidingen is een rookonderzoek van riolering een effectieve methode om de oorzaak van de problemen vast te stellen.

Bijvoorbeeld, bij een appartement in Amsterdam is sprake van vochtschade aan het plafond en wanden op de eerste verdieping. Bij een bouwkundige controle en druktesten water en CV leidingen is geen lekkage vastgesteld in hoger gelegen appartement. Na het spoelen van de afvoeren met een kleurstof wordt lekkage vastgesteld aan de afvoer. Door afvoeren met een biologisch afbreekbare kleurstof kan worden vastgesteld of er sprake is van een afvoer / riool lekkage.

Wat kost een rookonderzoek van riolering?

De kosten van een rookonderzoek van riolering variëren, afhankelijk van de leverancier. Loodgieter.nl maakt graag transparante afspraken en hanteert voor een rookdetectie-onderzoek van de riolering of afvoerbuizen altijd vaste tarieven. De tarieven zijn altijd na te lezen op onze tarievenpagina, maar worden bij het maken van de afspraak ook altijd telefonisch met u doorgenomen. Ook krijgt u altijd een bevestigingsmail met de gemaakte afspraken toegestuurd, zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

Bijvoorbeeld, bij Riool.nl is het starttarief inspecteren en detecteren € 225 inclusief BTW. Dit tarief is inclusief: eerste 45 minuten werk, voorrijkosten, inzet materieel, BTW. Indien wij langer over onze werkzaamheden doen, komt er € 38,75 per kwartier bij. Toeslagen: maandag tm vrijdag tussen 17:00 en 22:00 is er sprake van een avondtoeslag van 50%. Maandag tm vrijdag tussen 22:00 tot 8:00 én in het weekend en op feestdagen is er sprake van een toeslag van 100%. Prijzen gelden voor particulieren en zijn inclusief BTW. Betaling uitsluitend contant of pin.

Rookdetectie of camera-inspectie?

Tijdens het onderzoek wordt er ook gekeken naar eventuele foutaansluitingen. Bijvoorbeeld, bij het vermoeden van foutaansluitingen geeft een rookproef of kleurstofproef uitsluitsel. Bij een rookproef vul je het (mini-)gemaal of de rioolput in het desbetreffende gebied met rook. Alle rioolleidingen die daarmee in verbinding staan, komen daardoor ook vol rook te staan die een uitweg naar buiten zal zoeken. Is er ergens sprake van een open verbinding tussen pomp en hemelwater dan laat de rook dit zien. Bijvoorbeeld door uit een dakgoot omhoog te kringelen.

Samenvatting

Een rookonderzoek van riolering is een effectieve methode om eventuele lekkages of beschadigingen in rioleringen en afvoerleidingen op te sporen. Het werkt op een eenvoudige, maar effectieve manier. Tijdens het onderzoek wordt het volledige riolensysteem gevuld met rook. Alle uitgangen worden afgesloten, en waar de rook vrijkomt, is het probleem gevestigd.

De voordelen van een rookonderzoek van riolering zijn talrijk. Het grootste voordeel is dat de kleinste scheurtjes of beschadigingen in de riolerings- of afvoerbuizen inzichtelijk worden, zonder onnodig graaf- of breekwerk. Nadat de exacte locatie is vastgesteld, kunnen de herstelwerkzaamheden heel gericht worden uitgevoerd. Dit scheelt aanzienlijk in arbeidsuren en dat scheelt uiteindelijk weer geld.

Conclusie

Een rookonderzoek van riolering is een belangrijke methode om eventuele lekkages of beschadigingen in rioleringen en afvoerleidingen op te sporen. Het is een veilige, milieuvriendelijke en effectieve methode die vooral wordt toegepast om de oorzaak van stankklachten vanuit het riool te achterhalen. Het is belangrijk om dit onderzoek uit te laten voeren door gespecialiseerde professionals. De kosten variëren, afhankelijk van de leverancier, en het is belangrijk om transparante afspraken te maken.

Bronnen

  1. Rimato
  2. KMZ
  3. Loodgieter.nl
  4. Riolservice SOS
  5. Roscult
  6. Riool.nl
  7. Lekrecherche
  8. Loodgieter.nl
  9. De Rioolmeester
  10. Stadlandwater

Related Posts