Duurzame ontwikkeling en ruimtelijke ordening op de Terzieterweg

In de afgelopen jaren is er in de regio Zuid-Limburg aandacht besteed aan duurzame ontwikkeling, het behoud van landschappelijke en cultuurhistorische waarden, en het aanpassen van bestaande ruimtelijke plannen aan de moderne behoeften van recreanten en inwoners. De Terzieterweg in Epen, gelegen in de gemeente Gulpen-Wittem, is een voorbeeld van hoe een ruimtelijke ontwikkeling zowel economisch als ecologisch gezien kan bijdragen aan de kwaliteit van leven in de regio. De onderzoekingen en beleidskeuzes die zijn genomen, geven inzicht in de benadering van ruimtelijke ordening, milieuzonering, en duurzaamheid in deze regio.

Ruimtelijke ordening en milieuzonering

De Terzieterweg is een gebied dat betrokken is bij ruimtelijke plannen, met name in het kader van het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2009’ en de dubbelbestemming ‘Waarde – Cultuurhistorie’. Hierin is aangegeven dat het plangebied geen sprake heeft van objecten met aanvullende monumentale, landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Er is ook geen sprake van buis- of kabelleidingen in het plangebied, wat betekent dat er geen belangen van derden zijn die deze ontwikkeling belemmeren.

Bij het beoordelen van het plangebied wordt ook gekeken naar de milieuzonering. De richtafstanden zijn duidelijk vastgesteld, met name voor geluid, geur en gevaar. De dichtstbijzijnde woning is de bedrijfswoning van het recreatiebedrijf van de locatie Terzieterweg 48, gelegen op ongeveer 100 meter ten noordoosten van het plangebied. De afstanden zijn zo groot dat ruimschoots aan de richtafstanden wordt voldaan. Daarnaast geldt een minimale afstand van 30 meter tot gevoelige objecten in het kader van het aspect geur en gevaar. Dit betekent dat het plangebied geen belemmeringen oplevert op het gebied van milieuzonering.

Duurzaamheid en innovatie

De regio Zuid-Limburg streeft naar duurzaamheid in het kader van de Vrijetijdseconomie. In het kader van de visie Vrijetijdseconomie 2030 wordt er gekeken naar continue vernieuwing van het toeristisch-recreatief product. In dit verband wordt er gekeken naar innovatie, cross-overs, en thema- en doelgroepgericht werken. De gemeente Gulpen-Wittem is hierin opgenomen in het internationale keurmerk ‘Cittaslow’, dat zich richt op de mens in een duurzame omgeving. Deze benadering sluit aan bij de kernwaarden van de regio, zoals de verbondenheid met het landschap, de kwaliteit van leven, en het behoud van cultuurhistorische waarden.

Een voorbeeld van duurzaamheid is het Landschapscamping Alleleijn, dat zich bevindt op de Terzieterweg. Dit kamp is inmiddels energieneutraal en heeft maatregelen genomen om de kwaliteit van het landschap te behouden. Daarnaast wordt er samengewerkt met lokale ondernemers om de gasten te stimuleren om de fiets te nemen in plaats van de auto. Zo wordt de bijdrage van het verkeer aan de luchtkwaliteit beperkt, en wordt er voor gezorgd dat de recreanten zich veilig en comfortabel kunnen bewegen.

Luchtkwaliteit en externe veiligheid

Bij het beoordelen van de luchtkwaliteit wordt er gekeken naar het extra verkeer dat ontstaat als gevolg van een plan. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het NIBM-tool, waarmee een 'worst-case' berekening kan worden verricht. In het geval van de Terzieterweg is gebleken dat tot 1.886 extra voertuigen (weekdaggemiddelde) niet in betekenende mate bijdragen aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Hierbij wordt uitgegaan van 0% vrachtverkeer.

Bij het beoordelen van de externe veiligheid wordt er gekeken naar het risico op ongevallen met gevaarlijke stoffen. Het plaatsgebonden risico beschrijft de kans dat een onbeschermd individu in een jaar komt te overlijden als gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen. De dichtstbijzijnde risicovolle bron is een bovengrondse propaantank met een inhoud van 6.400 liter, gelegen op een afstand van circa 200 meter. De PR 10-6-risicocontour bedraagt 25 meter, wat betekent dat het plaatsgebonden risico geen belemmering vormt voor de planontwikkeling.

Verkeer en parkeren

Bij het realiseren van een planontwikkeling moet rekening worden gehouden met de invloed op de verkeersstructuur en het parkeren. Dit geldt zowel voor het plangebied als voor de omgeving. In het geval van de Terzieterweg is gebleken dat de planontwikkeling geen belemmeringen oplevert in het kader van het verkeer. Hierbij wordt rekening gehouden met de afstand tot de dichtstbijzijnde risicovolle bron, de afstand tot gevoelige objecten, en de impact van het extra verkeer op de luchtkwaliteit.

Landschappelijke inpassing en kwaliteitsverbeterende maatregelen

Bij de ontwikkeling van het plangebied wordt er gekeken naar de landschappelijke inpassing en kwaliteitsverbeterende maatregelen. Hierbij wordt gesproken over de ‘landschappelijk inrichtingsplan’, waarin de kwaliteit van het landschap en de kwaliteit van de recreatie in het oog worden gehouden. Er wordt gekeken naar de invloed van de ontwikkeling op de ecologische waarden, de landschappelijke kwaliteiten, en de cultuurhistorische waarden.

Bij de realisatie van een nieuw bungalowpark of de uitbreiding van een bestaande camping wordt er rekening gehouden met de verhouding tussen nieuw aan te leggen groen en de verharding. Hierbij geldt een verhouding van 1:5 wat betreft nieuw aan te leggen groen. Daarnaast dient per m2 € 25,- aan het kwaliteitsfonds afgedragen, wat betekent dat de ontwikkeling in het kader van de kwaliteit van het landschap wordt beoordeeld.

Conclusie

De Terzieterweg in Epen is een voorbeeld van hoe ruimtelijke ontwikkeling kan bijdragen aan de kwaliteit van leven in de regio. De benadering van ruimtelijke ordening, milieuzonering, duurzaamheid, en kwaliteitsverbeterende maatregelen is goed in te passen in het gedachtegoed van de gemeente Gulpen-Wittem. De ontwikkeling van het plangebied voldoet aan de beleidsmaatstaven, en is in overeenstemming met de kernwaarden van de regio. De combinatie van duurzaamheid, landschappelijke inpassing, en innovatie maakt van de Terzieterweg een waardevolle aanwinst voor de regio.

Bronnen

  1. Bestemmingsplan Terzieterweg 17 te Epen
  2. Bestemmingsplan Terzieterweg 17 te Epen

Related Posts