Verantwoordelijkheden bij het onderhouden en repareren van riolering

De verantwoordelijkheid voor de riolering is een belangrijk onderdeel van de huishouden en woningen. Het betreft zowel de openbare als de particuliere riolering, waarbij het verschil tussen de verantwoordelijkheden van de gemeente en de particulier duidelijk is. In dit artikel worden de verantwoordelijkheden van zowel de gemeente als de particulier besproken, en wordt er ingegaan op de kosten, de aansluiting en de onderhoudsverplichtingen.

Verantwoordelijkheden van de gemeente

De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van het openbare rioleringssysteem, dat bestaat uit buizen, putten en pompen. Het hoofdrioolstelsel wordt door de gemeente aangelegd, onderhouden en beheerd. Dit omvat ook de gemalen, pompen en bergbezinkbassins. De gemeente zorgt ervoor dat het rioleringssysteem goed functioneert en dat er geen verstoppingen of storingen optreden. Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor de inzameling van stedelijk afvalwater en het beheer van het openbare riool dat in het openbare gebied ligt.

Bij verstoppingen of andere storingen in het openbare rioleringssysteem moet de rechthebbende (de eigenaar of huurder) de storing zo spoedig mogelijk melden bij de gemeente. De gemeente heeft het recht om de aansluiting op het openbare rioleringssysteem tijdelijk of definitief af te sluiten, indien nodig. Daarnaast heeft de gemeente het recht om de kosten van het opheffen van de verstopping op de rechthebbende te verhalen, mits de verstopping is veroorzaakt door het gebruik van het particulier riool.

Verantwoordelijkheden van de particulier

De particulier is verantwoordelijk voor de aanleg, het gebruik en het onderhoud van de riolaansluiting. Deze loopt vanaf de perceelgrens tot aan het punt waar de huisaansluiting is aangesloten op het hoofdrioolstelsel. De particulier moet zorgen voor een goede onderhoudsvoorziening van het rioleringssysteem, zodat er geen verstoppingen ontstaan.

Als de problemen veroorzaakt blijken te zijn door onjuist gebruik, kan deze verantwoordelijkheid weer verschuiven, bijvoorbeeld naar een huurder. Huiseigenaren zijn in principe verantwoordelijk voor het juiste gebruik van het riool. Verstoppingen, schade en andere problemen met de rioolvoorzieningen die zich in het binnenriool voordoen, tot en met de aansluiting op het riool, dienen huiseigenaren zelf te herstellen. De locatie van de verstopping bepaalt dan ook voor het grootste deel wie verantwoordelijk is.

Aansluiting op het gemeentelijke riool

Om een aansluiting op het gemeentelijke riool te krijgen, moet u een aanvraag rioolaansluiting indienen. U betaalt € 385,60 leges (2025) voor de aanvraag. Daarnaast betaalt u kosten voor de aanleg van de rioolaansluiting. De kosten variëren afhankelijk van het type rioleringssysteem en de lengte van de aansluiting.

Deel van de riolering bevindt zich dus ook onder de openbare weg. Het hoofdriool is van de gemeente. Het bestaat uit een netwerk van dikke buizen die vaak in het midden van een weg liggen. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhouden van het hoofdriool, de putten en kolken. Uw huisaansluiting komt uit op het hoofdriool.

Kosten en heffingen

Bij verstoppingen in het particulier rioleringssysteem is de particulier aansprakelijk voor de kosten van het opheffen van de verstopping. Dit geldt ook als de verstopping is veroorzaakt door het gebruik van verkeerd afval, vet, of wortels van bomen. De gemeente is echter aansprakelijk als de verstopping in het hoofdrioolstelsel zit of als de verstopping is veroorzaakt door de gemeente, zoals door wortels van gemeentebomen, breuken door zware verkeersbelasting, verzakkingen of constructieve fouten.

De kosten van het opheffen van verstoppingen kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en het type verstopping. Bijvoorbeeld, de kosten voor het ontstoppingsbedrijf kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van de verstopping en de hoeveelheid werkzaamheden. Het is daarom belangrijk om zich goed te laten informeren over de kosten, de werkzaamheden en welke garantie er geboden wordt m.b.t. het oplossen van de verstopping.

Soorten rioleringssystemen

Er zijn verschillende soorten rioleringssystemen, die worden gebruikt voor de afvoer van afvalwater en regenwater. De twee belangrijkste systemen zijn het gemengde en het gescheiden rioleringssysteem.

Gemengd stelsel

Bij een gemengd stelsel wordt het afvalwater en het regenwater via hetzelfde systeem afgevoerd. Dit systeem is geschikt voor gebieden waar het regenwater en het afvalwater niet gescheiden kunnen worden afgevoerd. Het nadeel van dit systeem is dat het minder efficiënt is en meer last heeft van verstoppingen.

Gescheiden stelsel

Bij een gescheiden stelsel wordt het afvalwater en het regenwater via twee aparte stelsels afgevoerd. Dit systeem is efficiënter en minder gevoelig voor verstoppingen. Voor een gescheiden systeem is een dubbele aansluiting nodig.

Conclusie

De verantwoordelijkheid voor de riolering is een belangrijk onderdeel van de huishouden en woningen. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van het openbare rioleringssysteem, terwijl de particulier verantwoordelijk is voor de aanleg, het gebruik en het onderhoud van de riolaansluiting. Bij verstoppingen of andere storingen in het openbare rioleringssysteem moet de rechthebbende (de eigenaar of huurder) de storing zo spoedig mogelijk melden bij de gemeente. De kosten van het opheffen van de verstopping kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en het type verstopping.

Bronnen

  1. Demargaretha
  2. Pelsrijcken
  3. Elburg
  4. Gemeente Westland
  5. Arsaequi
  6. Omgevingsweb
  7. Riololenraad
  8. Google Drive
  9. Zeist
  10. Nysingh

Related Posts