Duurzame versterking van de Arnhemse Rijnkade met speciale keerwanden
De Arnhemse Rijnkade is een cruciale dijk die de stad beschermde tegen hoogwater in de Rijn. In het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) begon de bouwcombinatie G. van der Ven B.V. – Ballast Nedam – Hakkers met de dijkversterking van de Rijnkade in Arnhem. Dit project is van groot belang voor de toekomstige veiligheid van de stad en voor het verbeteren van de kwaliteit van het openbare domein. De versterking van de Rijnkade is onder meer gericht op het verhogen van de beschermingscapaciteit tegen extreem hoog water, het aanpassen van de kade aan de behoeften van bewoners en ondernemers, en het creëren van meer ruimte voor ontmoetingsplekken, horeca en veilig verkeer.
De bouwcombinatie heeft gebruikgemaakt van speciale keerwanden van Bosch Beton, die zowel duurzaam als emissieloos zijn. Dit is een unieke aanpak, aangezien de werkwijze van de bouwcombinatie is gericht op het verminderen van de invloed op het milieu en de omwonenden. Bijna alle werkzaamheden zijn uitgevoerd met elektrisch materieel, wat zowel de CO2-uitstoot als de geluidsoverlast aanzienlijk vermindert. Deze focus op duurzaam bouwen vormde de aanleiding om te kiezen voor de prefab keerelementen van Bosch Beton. Onze prefab betonelementen hoeven niet ter plaatse gemaakt te worden, wat aanzienlijk tijd en ruimte scheelt op de bouwplaats.
De werkzaamheden zijn begonnen in het najaar van 2023 en zijn naar verwachting eind 2025 klaar. De versterking van de Rijnkade is een project van ruim een kilometer lengte. Er wordt zowel met de dijk als met de kade gewerkt. Daarnaast wordt ook de Jansbeek, die door de kade in de Rijn stroomt, beter zichtbaar gemaakt. Hierdoor komt er meer ruimte voor ontmoetingsplekken, horeca en wandelaars. De kade wordt ook groener en levendiger. De bouwcombinatie heeft samen met bewoners, horeca en andere ondernemers die wonen en werken op de Rijnkade een schetsontwerp ontwikkeld. Dit ontwerp is grotendeels gebaseerd op de inbreng van de lokale gemeenschap.
De aanpak van de bouwcombinatie is gericht op het beperken van de emissies van stikstof en fijnstof, een aspect dat hoog op het wensenlijstje van het waterschap stond. De bouwcombinatie heeft zich onderscheiden met emissiereductie, samenwerking en het voorkomen van overlast voor de omwonenden. “Dat we emissieloos gaan bouwen, betekent bijna geen stikstof én minder geluidsoverlast voor omwonenden. Hiermee lopen we vooruit op de ambitie van de Unie van Waterschappen om in 2030 een emissieloze bouwplaats te realiseren”, zegt Waterschapsbestuurder Frank Wissink van Waterschap Rijn en IJssel.
De werkzaamheden op de bouwplaats doen we zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Meer info vanuit de bewoners? Kijk dan op Stichting Arnhems Hart of Arnhem6811. De planning is als volgt: het ontwerp is klaar. Dit is bedacht met bewoners, horeca en ondernemers die wonen en werken aan de Rijnkade. De verplichte procedures zijn doorlopen. Bouwcombinatie Van der Ven - Ballast Nedam - Hakkers doet de werkzaamheden vanaf het najaar van 2023. We verwachten dat de werkzaamheden tot 2025 duren.
Bij de versterking van de Rijnkade wordt er gebruikgemaakt van speciale keerwanden van Bosch Beton. Deze keerwanden zijn ontworpen om de oude zeewering te vervangen. Ze zijn ook gebruikt bij andere projecten, zoals de vernieuwing van de Middenboulevard in Scheveningen. Daarnaast zijn er ook keerwanden gebruikt voor waterverbindingen in de gemeente Nijmegen. Deze aanpak is innovatief en heeft het voordeel dat het zowel duurzaam als emissieloos is.
De Rijnkade is een dijk die moet worden aangepast om te kunnen voldoen aan de toekomstige klimaat- en hoogwaterscenario’s. De kade wordt veiliger en er komt meer ruimte voor ontmoetingsplekken, horeca en wandelaars. Het schetsontwerp hiervoor is gemaakt samen met bewoners, horeca en andere ondernemers die wonen en werken op de Rijnkade. De werkzaamheden op de bouwplaats doen we zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Meer info vanuit de bewoners? Kijk dan op Stichting Arnhems Hart of Arnhem6811.
De bouwcombinatie heeft zich onderscheiden met emissiereductie, samenwerking en het voorkomen van overlast voor de omwonenden. “Dat we emissieloos gaan bouwen, betekent bijna geen stikstof én minder geluidsoverlast voor omwonenden. Hiermee lopen we vooruit op de ambitie van de Unie van Waterschappen om in 2030 een emissieloze bouwplaats te realiseren”, zegt Waterschapsbestuurder Frank Wissink van Waterschap Rijn en IJssel.
De versterking van de Rijnkade is een belangrijk project voor de toekomst van de stad Arnhem. Het zorgt ervoor dat de stad beter beschermd wordt tegen hoogwater en dat de kade er gezelliger en groener uit zal zien. Daarnaast wordt er meer ruimte gecreëerd voor ontmoetingsplekken, horeca en veilig verkeer. De bouwcombinatie heeft zich onderscheiden met emissiereductie, samenwerking en het voorkomen van overlast voor de omwonenden.
Bronnen
- Bosch Beton – Werkzaamheden Rijnkade Arnhem
- Arnhemse Rijnkade – Informatie over projecten
- Rijnkade Arnhem – Presentatie en updates
- Rijnkade Arnhem – Informatie over werkzaamheden
- Rijnkade Arnhem – Informatie over versterking
- Rijnkade Arnhem – Informatie over bouwcombinatie
- Rijnkade Arnhem – Informatie over projectplan
- Rijnkade Arnhem – Informatie over keerpanden
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?