Vernieuwing riolering Rijnkade Leiden

In de regio Leiden wordt momenteel aandacht besteed aan de vernieuwing van de riolering op de Rijnkade. Dit project valt onder de bredere transformatie van het Werninkterrein, een voormalig industriegebied dat omgevormd wordt tot een levendig en groen woon- en werkmilieu. De vernieuwing van de riolering is hierbij van cruciaal belang om de infrastructuur voor de toekomst te garanderen, zowel op het gebied van waterbeheer als klimaatadaptatie.

Ruimtelijke en milieukundige impact

De ruimtelijke ontwikkeling van het Werninkterrein wordt beschouwd als een transformatie volgens de Omgevingsvisie Zuid-Holland. Dit betekent dat het gebied op een diepgaande manier wordt aangepast, zodat het nieuwe functies zoals wonen, werken, en recreatie kan bieden. De ontwikkeling past niet bij de aard en schaal van het gebied, wat inhoudt dat er sprake is van een nieuw landschap of stedelijk gebied. Hierbij is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de ruimtelijke kwaliteit en de klimaatadaptatie.

De riolering is een essentieel onderdeel van de infrastructuur, zowel voor de afvoer van regenwater als voor de afvalwaterafvoer. In het kader van de transformatie van het Werninkterrein is de vernieuwing van de riolering een belangrijk onderdeel van de infrastructuurontwikkeling. Hierdoor wordt de leefomgeving verbeterd en wordt het mogelijk om een duurzame en klimaatadaptieve inrichting te realiseren.

Klimaatadaptatie en biodiversiteit

Klimaatadaptatie is een van de kernthema’s in de visie voor de toekomst van Leiden. De transformatie van het Werninkterrein biedt kansen om het versteende industriegebied te veranderen in een aantrekkelijke en groene woonwijk. Hierbij wordt aandacht besteed aan de biodiversiteit en het klimaat. In het gebouwontwerp wordt ingezet op multifunctioneel gebruik van gevels en daken voor natuur, opvang van regenwater, energieopwekking, collectieve daktuinen en buitenruimte. In de openbare ruimte en op en aan de bebouwing is aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.

De riolering speelt hierbij een cruciale rol. De vernieuwing van de riolering zorgt ervoor dat het waterbeheer efficiënter en duurzamer wordt gedaan. Dit is belangrijk om de gevolgen van klimaatveranderingen, zoals wateroverlast, hittestress, en droogte, te beheren. Daarnaast draagt het bij aan de biodiversiteit, door de opvang en afvoer van regenwater te optimaliseren.

Duurzame mobiliteit

Bij de vernieuwing van de riolering gaat het ook om duurzame mobiliteit. De ontwikkeling van het Werninkterrein richt zich op het bevorderen van schone vervoersvormen, zoals lopen, fietsen, en het openbaar vervoer. In dit kader is het belangrijk dat de riolering zo wordt ontworpen dat er ruimte is voor voetgangers, fietsers, en het openbaar vervoer. De vernieuwing van de riolering draagt bij aan de verbetering van de bereikbaarheid van het gebied en de integratie met de omgeving.

De Parkeervisie van de gemeente Leiden bevat ambities en uitgangspunten voor het beleid van de komende jaren, waarbij er in het bijzonder aandacht is voor het inpassen van de verstedelijkings- en woningbouwopgave en het wijzigen van de modal shift. De riolering speelt hierbij een rol in het zorgen voor een betere verkeersafwikkeling en het bevorderen van duurzame vervoersvormen.

Onderzoek en sanering

Bij de vernieuwing van de riolering is ook onderzoek nodig naar de kwaliteit van de bodem en het grondwater. In het kader van de planontwikkeling is er sprake van een grond- en grondwateronderzoek, waarbij de aard en omvang van de aanwezige verontreinigingen worden bepaald. Dit onderzoek is nodig om een saneringsplan op te stellen, dat de beoogde herontwikkeling mogelijk maakt en aantoont dat de bodem geschikt is voor het toekomstige gebruik.

De bodem is momenteel niet geschikt voor het beoogde gebruik, maar de mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidie (bedrijvenregeling) maakt het mogelijk om de saneringskosten te dragen. De kwaliteit van de bodem vormt geen financiële belemmering voor de bestemmingswijziging, mits het saneringsplan voldoende handvatten biedt.

Bemoeienis met de omgeving

De vernieuwing van de riolering is een onderdeel van de bredere transformatie van het Werninkterrein. Hierbij is het belangrijk dat de ontwikkeling in overeenstemming is met de ruimtelijke kwaliteit en de klimaatadaptatie. De riolering speelt hierbij een rol in het zorgen voor een betere verkeersafwikkeling en het bevorderen van duurzame vervoersvormen.

De gemeente Leiden hanteert stevige circulaire ambities, waarbij wordt gewerkt aan het voorkomen van overbodig materiaalgebruik, het verduurzamen van het materiaalgebruik, en het voorbereiden van de gebieden in Leiden op circulair gebruik. De riolering is hierbij een belangrijk onderdeel van de infrastructuur, die kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Conclusie

De vernieuwing van de riolering op de Rijnkade in Leiden is een belangrijk onderdeel van de transformatie van het Werninkterrein. Hierdoor wordt de infrastructuur voor de toekomst versterkt, met name op het gebied van waterbeheer en klimaatadaptatie. De riolering draagt bij aan de verbetering van de leefomgeving en de biodiversiteit, en is essentieel voor de duurzame ontwikkeling van het gebied.

Bronnen

  1. Werninkterrein - Beleidskader Sport en Gezondheid 2019-2023
  2. Airbus in Frankrijk

Related Posts