Vetleidingen en riolering: technieken, materialen en oplossingen voor een goede doorstroom

In de keuken en andere ruimtes waar vet en olie worden gebruikt, zijn vetleidingen essentieel voor het afvoeren van vethoudend afvalwater. Deze leidingen zijn echter kwetsbaar voor verstoppingen, waardoor het belangrijk is om op de juiste manier met deze leidingen om te gaan. In dit artikel worden de technieken, materialen en oplossingen besproken die nodig zijn om de doorstroom in vetleidingen en rioleringen te behouden, met name in commerciële keukens en grote woningen.

Technieken voor het behouden van doorstroom in vetleidingen

Vetleidingen worden in grootkeukens gebruikt voor het wegspoelen van afvalwater dat vet en olie bevat. Het isoleren van deze leidingen is vaak niet voldoende om ervoor te zorgen dat er geen vetophoping ontstaat in de leiding. Daarom is het gebruik van verwarmingskabels een veelgebruikte oplossing. Deze kabels zorgen ervoor dat het afvalwater op een temperatuur van minimaal 40°C blijft, zodat het zonder te stollen van de keuken naar de vetafscheider stroomt.

Voor het behouden van doorstroom in vetleidingen is het gebruik van zelfregelende verwarmingskabels van groot belang. Deze technologie past lokaal het vermogen aan op basis van de leidingtemperatuur. Daalt de leidingtemperatuur, dan zal de verwarmingskabel meer vermogen afgeven, en stijgt de temperatuur, dan zal het omgekeerde proces plaatsvinden. Hierdoor is er geen gevaar voor oververhitting, zelfs bij overlappingen. Ook zal deze verwarmingskabel niet zo warm worden dat een kunststof leiding zal smelten of vervormen door de hitte.

De installatie van verwarmingskabels gebeurt meestal parallel aan de afvoerleiding. De kabel wordt aan het onderste deel van de leidingen gelegd, op 45°, wat de snelste manier is. Daarnaast wordt de kabel met alu-tape bevestigd om een betere warmteoverdracht te garanderen. In de meeste gevallen is het niet nodig om de kabel te wikkelen, maar soms wordt de kabel wel dubbel gelegd bij aftakkingen.

Materialen en componenten voor heat tracing systemen

Een compleet heat tracing systeem voor een vetleiding bestaat uit verschillende componenten. Deze omvatten:

  • Verwarmingskabel: Deze kabel is zelf-regulerend en heeft een vermogen van 12 Watt per meter bij 40°C of 24 Watt per meter bij 40°C, afhankelijk van het type.
  • Aansluitset & eindafwerking: Deze componenten zijn nodig voor de aansluiting van de verwarmingskabel.
  • Wartel met tule: Deze componenten zijn bedoeld voor vochtafgeschermde doorvoer van de verwarmingskabel naar de lasdoos.
  • Borgmoer: Deze componenten zorgen voor een veilige aansluiting van de verwarmingskabel.
  • Lasdoos: Deze componenten worden gebruikt om de verwarmingskabel te bevestigen.
  • Aluminumtape: Deze componenten worden gebruikt om de verwarmingskabel op kunststof leidingen te bevestigen.
  • Waarschuwingslabel: Deze componenten zijn bedoeld om de aanwezigheid van elektrische tracing te waarschuwen.
  • Beschermtule: Deze componenten worden gebruikt om de verwarmingskabel te beschermen waar deze buiten de isolatie komt.

Aanbevolen verwarmingskabels voor vetleidingen

Voor het kiezen van de juiste verwarmingskabel zijn er twee typen die vaak worden gebruikt:

  • WebHeat SR-L-25-2-BO: Dit type heeft een vermogen van 12 Watt per meter bij 40°C en is geschikt voor maximale lengtes van 103 meter op een 16A groep.
  • WebHeat SR-N-40-2-BO: Dit type heeft een vermogen van 24 Watt per meter bij 40°C en is geschikt voor maximale lengtes van 57 meter op een 16A groep.

Het kiezen van de juiste verwarmingskabel hangt af van de leidingdiameter, isolatiedikte, en de verwachte temperatuur. De keuze van het type verwarmingskabel wordt bepaald door het gebruikte materiaal, de afstand en de omgevingstemperatuur.

Installatie en aansluiting van verwarmingskabels

Bij de installatie van verwarmingskabels is het belangrijk om rekening te houden met de maximale circuitlengte. De maximale circuitlengte is afhankelijk van de opstarttemperatuur en het type en de grootte van de stroomonderbreker. De maximale circuitlengte is:

Opstarttemperatuur -10°C 0°C +10°C
Maximale circuitlengte (m) 50 57 65

Deze waarden zijn indicatief, en het is aan te raden om bij twijfel een circuitontwerp aan te vragen bij de calculatieafdeling van TC-E via [email protected].

Temperatuurregeling en thermostaten

De SR kabels moeten altijd worden aangesloten op een temperatuurregelaar. Dit is belangrijk om onnodig energieverbruik te voorkomen. Een thermostaat met leidingsensor is ideaal, omdat deze de leidingtemperatuur meet en op basis hiervan schakelt. Dit soort thermostaten besparen energie en zijn ideaal voor het beheren van de temperatuur in vetleidingen.

Een voorbeeld van een thermostaat is de WebHeat Control P30, die volledig digitaal instelbaar is van -50°C tot 150°C en beschikt over een alarmcontact bij lage temperatuur. Deze thermostaat is optioneel uitgerust met extra relais voor alarmering bij spanningsuitval.

Belangrijke factoren bij het kiezen van een verwarmingskabel

Bij het kiezen van een verwarmingskabel is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de leidingdiameter, de isolatiedikte, het type isolatie, de temperatuur van de leiding, de temperatuur van de omgeving, en de lengte van de leidingen. De keuze van de juiste kabel wordt bepaald door deze factoren.

Conclusie

De doorstroom in vetleidingen en rioleringen is van groot belang voor het voorkomen van verstoppingen en het behouden van een gezonde afvoer. Het gebruik van verwarmingskabels is een effectieve oplossing om vetophoping te voorkomen en ervoor te zorgen dat het vethoudend afvalwater op de juiste temperatuur blijft. Bij het kiezen van de juiste verwarmingskabel en componenten is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende factoren, waaronder de leidingdiameter, de isolatiedikte, het type isolatie, en de temperatuur van de leiding. De keuze van de juiste thermische oplossingen kan leiden tot een betere doorstroom en een efficiënter systeem.

Bronnen

  1. Wazoriool - Verstopte riolering door vet
  2. Zhidaobaidu - Technische informatie over vetleidingen
  3. WebHeat - Elektrische heat tracing van vetleidingen
  4. TC-E - Doorstroom in vetleidingen
  5. Ancotech - HD slang, leiding en beugels
  6. Riolprobleemkwijt - Vet in het riool
  7. TC-E - Behoud van doorstroom in leidingen
  8. INDI - Smeertechniek producten

Related Posts