Riolering aanleggen: belangrijke stappen en regels

Inleiding

Riolering is een essentieel onderdeel van elk woningcomplex en industriële gebouw. Het zorgt ervoor dat afvalwater efficiënt wordt afgevoerd en op de juiste manier wordt behandeld. In dit artikel worden de belangrijkste stappen en regels besproken die van toepassing zijn bij het aanleggen van een riolering. De informatie is gebaseerd op de voorzagene bronnen, waaronder regelgevingen, bouwvoorschriften en technische richtlijnen. De aandachtspunten omvatten de voorbereiding, aanleg van de riolering, aansluiting op het hoofdriool, en de verantwoordelijkheden van de rechthebbende.

Aanleg van riolering: voorbereiding en voorschriften

Klic-melding en veilig graven

Voorafgaand aan het aanleggen van riolering is het belangrijk om een Klic-melding aan te vragen. Dit is verplicht bij machinaal graven en helpt om eventuele schade aan bestaande kabels en leidingen te voorkomen. De Klic-melding bevat informatie over de locatie van elektriciteitskabels, telefoonlijnen en andere ondergrondse voorzieningen, waardoor veilig en efficiënt gegraven kan worden.

Locatie en afmetingen

Bij het aanleggen van riolering moet de locatie zorgvuldig worden bepaald. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de benodigde afmetingen en specificaties van de riolering. De informatie uit de Klic-melding kan hierbij helpen bij het bepalen van de juiste locatie.

Materialen en gereedschap

Voor het aanleggen van de riolering zijn verschillende materialen en gereedschappen nodig. Dit omvat rioleringsbuizen, putten, verbindingsstukken, een schop, een graafmachine en een waterpas. Het kiezen van de juiste materialen is belangrijk voor de duurzaamheid en werking van het rioleringssysteem.

Technische eisen en aanleg van riolering

Voorwaarden voor de aansluiting

Volgens de regelgeving van de gemeente Graft-De Rijp is voor een nieuwe aansluiting op het riool of een wijziging van de bestaande aansluiting een vergunning vereist. In de vergunning worden voorwaarden gesteld waaraan de aansluiting moet voldoen. Deze voorwaarden omvatten technische eisen, zoals het leidingverloop, de dimensionering, de ligging en dimensionering van de hemelwatervoorziening, de hoogteligging van de aansluitleiding en het materiaal ter plaatse van het aansluitpunt. Ook worden nadere voorwaarden gesteld ten aanzien van het op eigen terrein verplicht aanleggen van een hemelwatervoorziening.

Materialen en afmetingen

Het gebruik van specifieke materialen is belangrijk voor de werking en duurzaamheid van de riolering. Zo dient H.W.A. (overloop hemelwatervoorziening) aangelegd te worden met bruine pvc-buizen, terwijl D.W.A. (droogweerafvoer/afvalwater) met grijze pvc-buizen moet worden aangelegd. De diameter van de buizen is ook van belang, afhankelijk van de afvoer. Bijvoorbeeld:

  • 32 – 40 mm: Afvoer van condenswater van de cv-installatie.
  • 40 – 50 mm: Afvoer van wastafels, bidets, baden, wasmachines, douches en gootstenen.
  • 90 – 110 mm: Afvoer van toiletten en uitgietbakken.

Aansluiting op het hoofdriool

Na het aanleggen van de riolering is het belangrijk om de aansluiting op het hoofdriool te realiseren. Dit gebeurt door een opening in het hoofdriool te graven, waar de rioleringsbuis op aangesloten kan worden. De opening moet de juiste afmetingen hebben en de aansluiting moet stevig zijn. Daarna wordt de rioleringsbuis in de opening geplaatst en met behulp van verbindingsstukken en PVC-lijm een stevige verbinding gemaakt. Het is belangrijk om opnieuw te controleren op eventuele lekkages.

Onderhoud en beheer van riolering

Verantwoordelijkheden van de rechthebbende

De rechthebbende is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het particulier riool, tenzij aannemelijk is dat de noodzaak tot onderhoud is veroorzaakt door terugstroming van afvalwater uit het openbare riool. De rechthebbende moet zorgen dat de door hem gebruikte aansluiting vrij blijft van aanslag, slib, en dergelijke, waardoor op den duur de leiding verstopt kan raken. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op eventuele verstoppingen en om dit bij te benaderen met behulp van het bij de gemeente onder contract staande rioleringsbeheerbedrijf.

Verstoppingen en calamiteiten

Bij verstoppingen of andere storingen in het particulier riool moet de rechthebbende deze zelf verhelpen. Voor het verhelpen van de verstopping of een andere storing bestaat de mogelijkheid dat de rechthebbende gebruik maakt van de bij de gemeente onder contract staande rioleringsbeheerbedrijf. Dit bedrijf is op de hoogte van de handelswijze van de gemeente en informeert de rechthebbende over zijn rechten en plichten.

Afvoercontrole

Na het aanleggen van de riolering is het belangrijk om de afvoer te controleren. Dit kan worden gedaan door water in de riolering te laten stromen en te controleren of het water soepel en zonder verstoppingen wegloopt. Dit helpt om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen.

Afwerking en verdichting van de sleuf

Vullen en verdichten

Na het aanleggen van de riolering en wanneer de aansluiting op het hoofdriool is voltooid, is het tijd voor de afwerking. Dit omvat het vullen van de sleuf met grond en het stevig stampen van de grond. De grond moet gelijkmatig verdeeld worden om verzakkingen te voorkomen. Dit is belangrijk voor de stabiliteit en duurzaamheid van de riolering.

Controle op lekkages

Tijdens het afwerken van de sleuf is het belangrijk om opnieuw te controleren op eventuele lekkages bij de verbindingen. Een goede afdichting is essentieel om te voorkomen dat afvalwater in de grond sijpelt. Dit helpt om de werking en duurzaamheid van het rioleringssysteem te waarborgen.

Conclusie

Het aanleggen van een riolering vereist zorgvuldige planning en uitvoering om een efficiënt en duurzaam systeem te garanderen. De regels en voorschriften zijn van belang voor de juiste uitvoering van het project. De rechthebbende is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het particulier riool, terwijl de gemeente verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de perceelaansluitleiding. Door te voldoen aan de technische eisen en voorschriften kan een veilig en efficiënt rioleringssysteem worden gerealiseerd.

Bronnen

  1. Riolering aanleggen? Lees vooraf deze 6 stappen!
  2. Hoe moet je riolering aanleggen?
  3. Riolering vormt een essentieel onderdeel van een goed functionerend afvoersysteem
  4. Uitvoeringsregels aansluitverordening riolering

Related Posts