Aansluiting riolering in Heerlen: Wat je moet weten
In de regio Heerlen is het aanleggen van een aansluiting op het rioleringssysteem van belang voor zowel particulieren als bedrijven. De regels rondom aansluitingen op het openbare riool zijn geregeld in de Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011. Deze verordening bepaalt onder meer hoe een aansluiting moet worden aangelegd, welke verantwoordelijkheden de gemeente en de rechthebbende hebben, en hoe een aansluitpunt gedefinieerd is. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste regels, termen en procedures die van toepassing zijn bij het aanleggen van een aansluiting op het rioleringssysteem in Heerlen.
Begripsomschrijvingen en definities
In de Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011 wordt uitgebreid gedefinieerd wat onder een aansluiting, een aansluitleiding, een perceelaansluitleiding en een aansluitpunt verstaan wordt. Dit is van belang voor het bepalen van de verantwoordelijkheden van zowel de gemeente als de rechthebbende.
Een aansluiting wordt gedefinieerd als de mogelijkheid om afvalwater, overtollig hemelwater, overtollig bronnerings- en drainagewater, tot de in de vergunning vermelde hoeveelheden, te lozen via een of meer aansluitpunten op de daartoe overeenkomende onderdelen van het openbare riool. Een wijziging van de aansluiting betekent dat de aansluitleiding of het aansluitpunt wordt gewijzigd, bijvoorbeeld door verhogen, verlagen, verleggen of vergroten van de diameter. Een aansluitleiding omvat het particulier riool, het aansluitpunt en de perceelaansluitleiding samen. Een perceelaansluitleiding is het riool en voorzieningen die deel uitmaken van dit riool, tussen het openbare riool en het aansluitpunt, in beheer bij de gemeente.
Een aansluitpunt wordt gedefinieerd als het punt waar het particulier riool wordt aangesloten op het openbare riool. Dit punt is belangrijk, omdat het de grens vormt tussen de beheerverantwoordelijkheid van de gemeente en de beheerverantwoordelijkheid van de rechthebbende. Er zijn drie definities van het aansluitpunt: één voor aansluitingen op de (verbeterde) gescheiden en gemengde stelsels, één voor aansluitingen in het buitengebied op de drukriolering, en één voor aansluitingen in het buitengebied op de IBA (Individuele Behandeling Afvalwater).
Aansluitvergunning en vergunningplicht
In de Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011 is vastgelegd dat het aanleggen, wijzigen of verwijderen van een aansluiting op het openbare riool een vergunning vereist. Dit is vastgelegd in Artikel 2. Het is dus verboden om zonder vergunning van het college een aansluiting van een particulier riool op het openbare riool tot stand te brengen of te wijzigen. Indien een wijziging van het openbare hoofdriool tot gevolg heeft dat het aansluitpunt van een particulier riool moet worden gewijzigd, zullen de bestaande vergunningen ambtshalve worden gewijzigd. Voor deze gewijzigde vergunning zijn geen legeskosten verschuldigd.
Een aansluitvergunning is een vergunning die wordt afgegeven door het college, waarbij toestemming is gegeven voor de aanleg, wijziging of verwijdering van de perceelsaansluiting. De vergunning wordt uitgevaardigd op grond van de bevoegdheid van de gemeente om de aansluitingen op het openbare riool te regelen. De regels rondom de vergunningplicht zijn belangrijk voor zowel particulieren als bedrijven, omdat het zonder vergunning niet mag worden aangesloten op het openbare riool.
Verantwoordelijkheden van de gemeente en de rechthebbende
In de Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011 is ook vastgelegd wat de verantwoordelijkheden zijn van de gemeente en de rechthebbende. De gemeente is verantwoordelijk voor het aanleggen en beheren van het openbare rioleringssysteem, inclusief het transport van afvalwater, hemelwater, drainagewater en bronneringswater. De gemeente heeft ook het recht om de aansluitingen op het openbare riool te regelen.
Een rechthebbende is de eigenaar of zakelijk gerechtigde van het perceel ten behoeve waarvan de aansluiting op het openbare riool wordt gerealiseerd en in stand gehouden. Dit kan ook de rechtverkrijgende zijn onder algemene of bijzondere titel van de onder 1. bedoelde personen. De rechthebbende is verantwoordelijk voor de aansluiting op het openbare riool, inclusief de aanleg, het onderhouden en de wijzigingen. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van het openbare riool, waaronder het transport van afvalwater en het aanleggen van de perceelaansluitleidingen.
Kosten en aansluitverordening
De kosten voor de aanleg van de perceelaansluitleiding worden niet geheven indien deze reeds op andere wijze op de rechthebbende worden/zijn verhaald. Dit is in de Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011 vastgelegd. De regeling is bedoeld om de kosten voor de rechthebbende te beperken, zodat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de kosten van de aanleg van de perceelaansluitleidingen.
De Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011 is van kracht sinds 3 november 2011. De regeling is bedoeld om de aansluitingen op het openbare riool te regelen en te bepalen wie verantwoordelijk is voor de aanleg, het onderhouden en de wijzigingen van deze aansluitingen. De regeling is ook van toepassing op de aansluitingen in het buitengebied, waarbij het openbare riool wordt gebruikt voor het transport van afvalwater.
Toepassing en toezicht
De Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011 is van toepassing op de aansluitingen op het openbare riool in de gemeente Heerlen. De regeling is bedoeld om de aansluitingen te regelen en te bepalen wie verantwoordelijk is voor de aanleg, het onderhouden en de wijzigingen van deze aansluitingen. De regeling is ook van toepassing op de aansluitingen in het buitengebied, waarbij het openbare riool wordt gebruikt voor het transport van afvalwater.
De gemeente Heerlen is verantwoordelijk voor het toezicht op de aansluitingen op het openbare riool. De gemeente heeft de bevoegdheid om de aansluitingen op het openbare riool te regelen en te controleren. Dit omvat ook het bepalen van de vereisten voor het aanleggen van een aansluiting, het controleren van de aansluitingen en het controleren van de onderhoudsmaatregelen.
Conclusie
De aansluiting op het openbare rioleringssysteem in de gemeente Heerlen is geregeld in de Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011. Deze regeling bepaalt onder meer de definities van aansluitingen, de verantwoordelijkheden van de gemeente en de rechthebbende, en de vereisten voor het aanleggen van een aansluiting. De regeling is van toepassing op de aansluitingen op het openbare riool in de gemeente Heerlen en is bedoeld om de aansluitingen te regelen en te bepalen wie verantwoordelijk is voor de aanleg, het onderhouden en de wijzigingen van deze aansluitingen. De gemeente Heerlen is verantwoordelijk voor het toezicht op de aansluitingen op het openbare riool en heeft de bevoegdheid om de aansluitingen op het openbare riool te regelen en te controleren.
Bronnen
- Aansluitverordening riolering 2011
- Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011
- Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011
- Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011
- Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011
- Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011
- Aansluitverordening Riolering Gemeente Heerlen 2011
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?