Basisopleiding Riolering: Een essentieel onderdeel van het waterbeheer in gemeenschappen
De Basisopleiding Riolering is een zeer belangrijk onderdeel van het waterbeheer in gemeenschappen. Deze opleiding richt zich op de brede watertaak van de gemeente, namelijk het omgaan met afvalwater, hemelwater en grondwater. Het doel van deze opleiding is om professionals in te laten stappen in de complexe wereld van riolering en waterbeheer. De opleiding bestaat uit drie modules: Context en zorgplichten, Ontwerpen en Beheren. In deze opleiding leert men hoe de gemeente aan haar zorgplichten voldoet met het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP). Daarnaast leert men ook hoe met riolering de gevolgen van klimaatverandering beheerst kunnen worden.
Doel van de Basisopleiding Riolering
De opleiding is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in riolering en stedelijk water als projectleider, adviseur, ontwerper of beleidsmedewerker. De Basisopleiding Riolering biedt een gevarieerd pakket om jouw gemeente naar een duurzame en waterbestendige toekomst te leiden. De opleiding is gericht op de drie zorgplichten van de gemeente: afvalwater, hemelwater en grondwater. Het doel is om de deelnemer in staat te stellen om een eenvoudig rioolontwerp te maken en te dimensioneren, waarbij ook rekening wordt gehouden met belangrijke ontwikkelingen zoals klimaatverandering. De opleiding bevat ook kennis over het beheren van riolering op strategisch niveau, het opstellen van een plan voor dit beheer en het onderzoeken en beoordelen van de toestand van de riolering.
Inhoud van de Basisopleiding Riolering
De opleiding bestaat uit drie modules: Context en zorgplichten, Ontwerpen en Beheren. In de module Context en zorgplichten leren de deelnemers over de wetgeving en beleid, de verschillende soorten rioolsystemen en hun voor- en nadelen, de relatie met het stedelijke watersysteem, en het gemeentelijke rioleringsplan. In de module Ontwerpen leren de deelnemers over belasting op systeem, grondslagen en normen, hydraulisch en fysiek ontwerp, verbeteringsmaatregelen, afkoppelen, regenwatervoorzieningen, persleidingen, rekenmodellen en het opstellen van een water- en rioleringsprogramma. In de module Beheren leren de deelnemers over gegevensbeheer, onderzoek, meten, inspecteren, beoordelen, opstellen van plannen, borging van maatregelen en exploitatie systeem.
Opleidingsvorm
De Basisopleiding Riolering is een theoretische opleiding, waarin fysieke en digitale lessen gecombineerd worden. In module 2 volgt u een practicum bij de Technische Universiteit Delft, onder begeleiding van de docenten. Dit practicum koppelt de theorie aan de praktijk en is daarmee een waardevol onderdeel binnen de opleiding. In alle modules maken de docenten gebruik van casussen en eigen praktijkvoorbeelden om de theorie te verduidelijken. Daarnaast stimuleren zij deelnemers om eigen praktijksituaties in te brengen. In module 2 maakt u met een aantal medecursisten een eenvoudig rioolontwerp.
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 35 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 6 uur zelfstudie. De cursus vindt tijdens 27 avonden plaats. De cursus start op 6 september in Utrecht (4 uur per bijeenkomst). De cursus kost € 4.300,00. Docenten zijn diverse docenten, waaronder Didrik Meijer (Deltares). De opleiding wordt georganiseerd door Wateropleidingen in samenwerking met o.a. Deltares.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek. In de opleiding wordt gebruik gemaakt van de Kennisbank Stedelijk Water van Stichting RIONED. Voor wie is de Basisopleiding Riolering bedoeld? De Basisopleiding Riolering is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in riolering en stedelijk water als projectleider, adviseur, ontwerper of beleidsmedewerker.
Samen leren
Je bent één van de 16 tot 20 professionals die deze opleiding volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie. Instapniveau is dat je als achtergrond een hbo-opleiding hebt. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen. Voor aankomende inspecteurs is een vereiste om minimaal 40 uur praktijkervaring op te doen onder begeleiding van een ervaren professional in het inspecteren van riolering.
Bronnen
- Wateropleidingen
- Basisopleiding Riolering - Deltares Academy
- Goed geschoold met wateropleidingen
- Basisopleiding Riolering - Wateropleidingen
- Wateropleidingen 2025 - Stowa
- Kennisbank stedelijk water
- Opleiding Servicemonteur Riol (Basis)
- Wateropleidingen: Cursussen klimaatadaptatie en opleiding toestandsbeoordeling riolering
- Basisopleiding Riolering - Deltares Academy
- Opleidingen van waterschappen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?