Aansluiten op riolering: Wet- en regelgeving in het oog

De wet- en regelgeving rondom het aansluiten van particuliere riolen op het openbare rioleringssysteem is van groot belang voor zowel particulieren als bedrijven. Deze regelgeving bepaalt onder meer hoe een aansluiting moet worden aangevraagd, welke verantwoordelijkheden de rechthebbende heeft, en hoe met problemen zoals verstoppingen wordt omgegaan. In dit artikel worden de belangrijkste regels en richtlijnen van toepassing op het aansluiten van een particuliere riolering op het openbare rioleringssysteem toegelicht, op basis van de beschikbare bronnen.

Aansluitvergunning en vergunningplicht

Bij het aansluiten van een particuliere riolering op het openbare rioleringssysteem is het aanvragen van een aansluitvergunning verplicht. Dit is vastgelegd in artikel 2 van de Aansluitverordening. De vergunning is nodig voor zowel de aanleg van een nieuwe aansluiting als voor wijzigingen daarvan. Hierin worden ook eisen gesteld aan het particulier riool, zoals dat het op het moment van aanleg aanwezig moet zijn. De vergunning kan ook eisen bevatten over het onderhoud, de renovatie, vervanging en sloop van de aansluiting.

Indien de rechthebbende geen vergunning heeft, is er sprake van een overtreding. De gemeente heeft de bevoegdheid om de aansluiting af te sluiten en de kosten daarvan op de rechthebbende te verhaal. Ook kan de gemeente de rechthebbende aanschrijven voor het staken van het gebruik van de aansluiting of voor het voldoen aan de eisen van de vergunning.

Verantwoordelijkheid van de rechthebbende

De rechthebbende is verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud en de renovatie van het particulier riool. Dit is uitgelegd in artikel 6 en artikel 7 van de Aansluitverordening. De rechthebbende moet zorgen dat het riool vrij blijft van aanslag en slib, waardoor het gevaar van verstoppingen wordt beperkt. De rechthebbende is ook verantwoordelijk voor het verhelpen van verstoppingen in het particulier riool. Als de rechthebbende een woning verhuurt, is hij aanspreekpunt voor de gebruiker van het particulier riool.

Bij calamiteiten, zoals verstoppingen of storingen in het particulier riool, is het verantwoordelijkheid van de rechthebbende om dit op te lossen. Indien dit niet lukt, kan de gemeente ingrijpen, maar dan dient de rechthebbende hierover eerst in overleg met de gemeente te komen. De kosten van de ingreep worden dan door de rechthebbende gedragen, tenzij duidelijk is dat de oorzaak van de storing in het openbare riool ligt.

Aansluiting op een gescheiden of gemengd rioleringssysteem

De aansluiting op het openbare rioleringssysteem kan op verschillende manieren plaatsvinden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een gescheiden en een gemengd rioleringssysteem. Bij een gescheiden systeem wordt het huishoudelijk afvalwater apart afgevoerd van het hemelwater. Bij een gemengd systeem worden beide soorten water samen afgevoerd.

In artikel 2 van de Aansluitverordening staat dat het aansluiten van een particulier riool op de openbare riolering of de wijziging van een dergelijke aansluiting verboden is zonder vergunning. De vergunning kan eisen bevatten over het soort afvoer, zoals dat het gescheiden moet zijn. Dit is belangrijk, omdat een gemengd systeem in bepaalde gevallen niet toegestaan is, afhankelijk van de situatie op de plaats van aansluiten.

Aansluiten van meerdere gebouwen op één perceel

In sommige gevallen zijn meerdere gebouwen op één perceel gebouwd. De voorzieningen in dit perceel kunnen dan gemeenschappelijk eigendom zijn van de verschillende eigenaren. Dit geldt vooral bij fabrieksterreinen. In zo’n situatie is er sprake van een gemeenschappelijke aansluiting, waarbij de eigenaren samenwerken bij het aanvragen van de vergunning. De aansluiting moet dan worden geregeld via een overeenkomst, zoals bepaald in artikel 3:168 van het Burgerlijk Wetboek.

Als er geen overeenkomst is, kan de kantonrechter een regeling treffen. In elk geval blijven de afzonderlijke eigenaren verantwoordelijk voor hun eigen aansluiting. De gemeente kan op grond van de Aansluitverordening de aansluiting van de rechthebbende controleren en eventueel aansluiting afsluiten.

Kosten van de aansluiting

De kosten van de aansluiting vallen onder de rechthebbende. De gemeente rekent een eenmalig bedrag per perceel, gebaseerd op de Legesverordening. Daarnaast wordt er een marktconforme offerte aangevraagd voor de kosten van de vergunning en de aansluiting. De kosten mogen niet hoger zijn dan de werkelijke kosten die de gemeente heeft gemaakt. De rechthebbende moet ook zorgen dat de aansluiting op kosten van hem wordt uitgevoerd, tenzij de kosten al zijn verwerkt in de grondprijs.

Aansluiten op een woonschip

Een woonschip voldoet niet aan de definitie van een bouwwerk in de zin van de bouwregelgeving en valt daarom buiten de verplichting tot aansluiten op de openbare riolering. Echter, volgens het Lozingenbesluit Wvo huishoudelijk afvalwater is er een lozingsverbod als er binnen een afstand van 40 meter openbare riolering aanwezig is. In zulke gevallen wordt aansluiting op de openbare riolering aangeraden. Daarbij moet rekening worden gehouden met de omstandigheden van het woonschip, zoals het feit dat het soms niet mogelijk is om alle afvoerleidingen naar één punt te voeren.

Afkoppelen van de aansluiting

Bij definitieve beëindiging van het gebruik van een aansluitleiding wordt de aansluitvergunning ingetrokken, waarna de leiding wordt verwijderd. Dit is bepaald in artikel 11 van de Aansluitverordening. De rechthebbende is verplicht de gemeente hiervan in kennis te stellen. De verwijdering dient op kosten van de rechthebbende te gebeuren.

Overgangsbepalingen

De Aansluitverordening bevat ook overgangsbepalingen. Deze zijn van toepassing op aanvragen tot aansluiting of wijziging van een aansluiting die voor de datum van inwerkingtreding zijn ingediend. De oude aansluitverordeningen worden hierbij ingetrokken. Ook geldt dat de nieuwe verordening met terugwerkende kracht in werking treedt op 1 januari 2019.

Conclusie

Het aansluiten van een particuliere riolering op het openbare rioleringssysteem is onderhevig aan een aantal wettelijke regels en verplichtingen. De rechthebbende moet een aansluitvergunning aanvragen, zorgen voor het onderhoud en de renovatie van het particulier riool, en verantwoordelijk zijn voor het verhelpen van verstoppingen. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om te controleren of de aansluiting aan de eisen voldoet. Bij overtredingen kan de gemeente de aansluiting afsluiten en de kosten daarvan op de rechthebbende verhaal. De wet- en regelgeving is dus van groot belang om de kwaliteit van het rioleringssysteem te waarborgen en te zorgen voor een veilige en hygiëneke omgeving.

Bronnen

  1. Aansluitverordening riolering 2019
  2. Aansluitverordening riolering 2019
  3. Omgevingswet en omgevingsplan
  4. Aansluitverordening riolering 2019
  5. Aansluitverordening riolering 2019
  6. Aansluitverordening riolering 2019

Related Posts