Water en riolering in de gemeente Borsele: Een overzicht van de regels en praktijk
In de gemeente Borsele speelt waterbeheer en riolering een cruciale rol in de leefomgeving en het functioneren van woningen. De regels en systemen rond water en riolering zijn geregeld op basis van lokale wetgeving, milieuzorgen en praktische praktijken. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste aspecten van water en riolering in Borsele, met aandacht voor systemen, regelgeving, en praktische uitvoering.
Water- en riolingsystemen
In de gemeente Borsele zijn verschillende soorten rioleringssystemen in gebruik. Het gaat hier om vrijvervalriolering en drukriolering. De vrijvervalriolering komt voor in dorpen en wordt gebruikt om afvalwater te verwerken, terwijl de drukriolering wordt ingezet in het buitengebied. Deze systemen zijn in de bronnen in detail beschreven.
De vrijvervalriolering is een systeem waarbij water via zwaartekracht naar het laagste punt stroomt. In sommige gevallen wordt het water via pompen naar hoger gelegen gebieden gepompt of via persleidingen naar de rioolwaterzuivering getransporteerd. De doorsnede van de buizen ligt tussen 160 en 900 mm, afhankelijk van het gebied.
De gemengde riolering, die in 70% van de gevallen wordt toegepast, zorgt ervoor dat zowel regenwater als vuilwater in één buis wordt afgevoerd. Bij hevige regenbuien kan dit systeem niet alle regenwater opvangen, waardoor er tijdelijk afvalwater via de riooloverstorten op de sloten wordt geloosd. Dit proces is geregeld in de regelgeving, en in de grootste kernen zijn er bergbezinkriolen aangelegd, met een diameter tot wel 1800 mm. Deze riolen helpen bij het bezinken van vuil en bevorderen de oppervlaktewaterkwaliteit.
De gescheiden riolering wordt in 30% van de gevallen toegepast en zorgt voor gescheiden afvoer van hemelwater, drainagewater en bronneringswater. Deze oplossing is vooral relevant in gebieden met een hoge waterdruk of bij herinrichting van straten.
Verantwoordelijkheden rondom riolering
In de gemeente Borsele is het beheer van de riolering geregeld op basis van de Bouwverordening en de Aansluitverordening Riolering. De verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de perceelaansluiting ligt bij de gemeente, tenzij het onjuist gebruik van het particulier riool de oorzaak is. In dat geval lopen de kosten op aan de rechthebbende of veroorzaker.
In de bronnen wordt uitgelegd dat de perceelaansluiting dient te worden aangelegd met specifieke materialen, zoals bruine pvc-buizen voor de H.W.A. (overloop hemelwatervoorziening) en grijze pvc-buizen voor de D.W.A. (droogweerafvoer/afvalwater). Na uitvoering dient een duidelijke revisie volgens het standaardformulier van de gemeente Heerlen te worden opgemaakt, waarin de ligging van de leiding ten opzichte van het woongebouw / bedrijfsgebouw wordt vastgelegd.
Wateroverlast en klimaatverandering
De gemeente Borsele is gevoelig voor wateroverlast, vooral bij hevige buien. Bij extreme neerslag kan water gedeeltelijk op straat komen, wat leidt tot problemen met het rioleringssysteem. In zo’n geval kan het water tijdelijk via de rioolkolken op straat lopen, en na de bui stroomt het gedeeltelijk weer in het riool terug. Een groot deel blijft echter in de sloten en plantsoenen.
Om dit te voorkomen, wordt er gekeken naar manieren om water bovengronds af te voeren naar plantsoenen en sloten. In sommige gevallen wordt de riolering aangepast, maar het gebruik van grotere buizen is vaak geen oplossing vanwege de hoge kosten en het gebrek aan ruimte tussen de andere kabels en leidingen.
Waterbeheer en milieuzorgen
De gemeente Borsele hanteert een milieuzonering voor bedrijfslocaties, met name in gebieden zoals Ovezande. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, die wordt bepaald op basis van de VNG publicatie bedrijven en Milieuzonering. De gemeente beoordeelt de toegestane bedrijvigheid op basis van de regels van het bestemmingsplan en de milieuzonering.
In de bronnen is te zien dat de gemeente Borsele ook rekening houdt met de beeldkwaliteit van de dorpsbouw, met een uitgebreid beeldkwaliteitsbeleid. Dit beleid omvat vier typen criteria, waaronder algemene, gebiedsgerichte, themagerichte en sneltoetscriteria, en wordt iedere vier jaar geëvalueerd.
Praktijk: Wat moet u weten bij wonen en bouwen?
Bij het bouwen of renoveren in de gemeente Borsele is het van belang om rekening te houden met de regels rond water en riolering. Hierbij geldt dat het onjuist gebruik van het particulier riool kan leiden tot kosten voor de rechthebbende. Ook bij het aanbrengen van een warmtepomp of bij het lozen van afvalwater zijn er regels van toepassing.
Voor een warmtepomp met onttrekking van grondwater moet u bij de provincie zijn, en voor gesloten energievoorzieningen bij de gemeente. Bij het lozen van bedrijfsafvalwater kan de gemeente nadere regels stellen, en als het bedrijfsafvalwater schade aan de riolering geeft, kan het geweigerd worden.
Bronnen
- Wonen op www.borsele.nl
- Borsele op www.borsele.nl
- Feiten en cijfers over Borsele
- Lokale regelgeving over riolering
- Riolering en waterbeheer op www.borsele.nl
- Waterbeheer en riolering in Borsele
- Bouwverordening en regelgeving
- Riolering op uw perceel en in het buitengebied
- Noodopvang in Heinkenszand
- Gemeenteraad en regelgeving
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?