Kelder onder water: oorzaken, oplossingen en veiligheidsmaatregelen
Bij het aanbrengen van een kelder is het van belang om rekening te houden met de risico's die gepaard gaan met wateroverlast. Een kelder die onder water staat, kan leiden tot schade aan de constructie, schimmels, en gezondheidsproblemen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende oorzaken van water in de kelder bespreken, de mogelijke oplossingen en de veiligheidsmaatregelen die men moet nemen bij een overstroming.
Oorzaken van water in de kelder
Een kelder kan onder water staan door verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is opstijgend grondwater. Dit gebeurt wanneer het grondwaterpeil stijgt, waardoor het water via de muren en vloer naar binnen dringt. Dit kan vooral optreden bij hevige regenval of bij een hoge grondwaterstand. Daarnaast kunnen ook lekken in de waterleiding of riolering een oorzaak zijn. Het water kan via de muren naar binnen komen, waardoor de kelder onder water raakt. Ook insijpelend regenwater kan een oorzaak zijn, wanneer het water zich langs de buitenkant van het huis een weg baant naar de kelder.
Vochtproblemen in de kelder
Een vochtprobleem in de kelder kan worden herkend aan verschillende tekens. Dit zijn onder andere bruine vlekken op de muren, behang dat loslaat, gipsplaten met scheuren en barsten, en vochtige of natte kelders. Een vochtige kelder trekt ongedierte aan en kan leiden tot schimmels, algen en mossen. Dit is alles behalve goed voor de gezondheid. Daarnaast kan de kelder muf beginnen ruiken en kan behangpapier of verf afbladderen.
Oplossingen tegen water in de kelder
Bij een overstroming van de kelder is het belangrijk om snel actie te ondernemen om schade en schimmelvorming te voorkomen. Het is aan te raden om direct het water te verwijderen en een expert in te schakelen. De meest voorkomende methode voor kelderafdichting is het aanbrengen van een waterdichte coating op de muren en vloer van de kelder. Dit kan worden gedaan via bekuiping, kelderdrainage of muren injecteren.
Kelderdichting via bekuiping
Kelderbekuiping is een veelgebruikte methode bij water in de kelder door grondwater. Daarbij worden de muren van de kelder waterdicht gecementeerd. Eerst wordt de muur afgekapt om te lokaliseren waar het grondwater in de kelder sijpelt. Vervolgens wordt deze lekken met een aangepast vulmiddel gedicht. Na de droogtijd worden nog verschillende cementerings- en fixeerlagen aangebracht om te verzekeren dat de keldermuren volledig waterdicht zijn.
Kelderdrainage
Kelderdrainage wordt vooral toegepast als de druk van het grondwater te hoog is. Men plaatst dan een vochtwerende noppenfolie over de huidige kelderwanden en/of -vloer. Over deze noppenfolie wordt een nieuwe vloer of wand geplaatst. Het drainagesysteem absorbeert het vocht uit de bestaande wanden en vloer en voorkomt vocht in de nieuwe wanden en vloer. Het geabsorbeerde vocht wordt vervolgens naar een centraal punt in de kelder afgevoerd en naar de riolering geleid.
Muren injecteren
Bij het injecteren van muren maakt men, net boven het grondniveau, gaten in de muren. In die gaten spuit men dan een vochtwerende gel die uitzet en zo een barrière vormt voor opstijgend grondwater. Ook op die manier kan je je kelder water dicht maken.
Veiligheidsmaatregelen bij overstroming
Bij een overstroming van de kelder is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Voordat je iets doet, schakel eerst de stroom uit. Betreed geen ondergelopen gebied terwijl de stroom is ingeschakeld. Als je niet zeker weet hoe je de stroom moet uitschakelen, vraag dan om hulp of schakel een elektricien in alvorens je de kelder betreedt. Draag laarzen en handschoenen ter bescherming. Je kunt namelijk uitglijden en als er erg veel water in de kelder gelopen is, kunnen er ook scherpen voorwerpen onder het water liggen. Wees dus erg voorzichtig als je door het ondergelopen gebied loopt.
Onderhoud en voorkomen van vocht in de kelder
Om vocht in de kelder te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te verrichten. Dit omvat het controleren van de afvoer en het verwijderen van afval. Ook is het belangrijk om de kelder goed te ventileren, zodat het vocht kan ontsnappen. Daarnaast is het aan te raden om een goot aan te brengen om regenwater op te vangen en weg te leiden. Indien nodig, kan het ook helpen om het water beter af te voeren, zoals het aanleggen van een wadi of het aanbrengen van een zelfopdrijvend waterkerend schot.
Conclusie
Een kelder onder water kan leiden tot schade aan de constructie, schimmels, en gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij een overstroming om schade en schimmelvorming te voorkomen. De meest voorkomende methode voor kelderafdichting is het aanbrengen van een waterdichte coating op de muren en vloer van de kelder. Het is aan te raden om een expert in te schakelen om de oorzaak van het probleem te bepalen en de juiste oplossing te kiezen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onderhoud te verrichten om vocht in de kelder te voorkomen.
Bronnen
- Water in de kelder
- Kelder onder water: Wat moet ik doen?
- Water in kelder: oorzaken & oplossingen
- Kelder onder water
- Kelder specialist
- Water in de kelder: dit moet u doen bij een ondergelopen kelder
- Vochtbestrijding: grondwater in kelder
- Kelder bouwen: kosten
- Kelder
- Kelder onder water? Dit is wat je moet doen
Related Posts
-
Kelderraves en de bouwtechnische aspecten van subterraine feestlocaties
-
Ratten in de kelder: voorkomen, herkennen en bestrijden
-
Rattenbestrijding in de kelder: herkenning, preventie en oplossingen
-
Rat van Fortuin: een theatrale inspiratie voor zelfontwikkeling
-
Kelderlekkages: Oorzaken, Oplossingen en Voorkomende Moeilijkheden
-
Fundamentale Overwegingen en Uitvoering bij het Aanleggen van Kelders in Randwijk Woningen
-
Fundamentale kelderconstructies en nieuwbouwontwikkelingen in Randwijck, Amstelveen
-
Kelders in de bouwpraktijk: Functie, Risico’s en Renovatie