Afdichting van kelders: technieken, materialen en voordelen

Een kelder is een cruciale ruimte in een huis, zowel voor opslag als voor extra woonruimte. Toch blijkt het vaak lastig om de kelder waterdicht te maken. Het vocht dat via muren en vloeren binnenkomt, kan schade aanrichten aan bouwmaterialen, leiden tot schimmels en gezondheidsproblemen. In de bronnen wordt aangegeven dat er verschillende methoden zijn om een kelder waterdicht te maken, zowel van binnenuit als van buitenaf. In dit artikel worden de technieken, materialen en voordelen van kelderafdichting uitgebreid besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Technieken voor kelderafdichting

Er zijn verschillende methoden om een kelder waterdicht te maken. De keuze van de methode hangt af van de situatie en de bron van de lekkage. De meest gebruikte methoden zijn de binnenzijdige afdichting, de buitenzijdige afdichting en de injectiemethode.

Binnenzijdige afdichting

Bij de binnenzijdige afdichting wordt de kelder van binnen af waterdicht gemaakt. Dit is vooral geschikt voor bestaande woningen waarvan de kelder niet van buitenaf kan worden afgestopt. In bron 3 wordt uitgelegd dat de binnenzijdige afdichting ook wel correctieve afdichting wordt genoemd. Hierbij wordt eerst een grondige inspectie gedaan om het soort, de dikte en de bijzonderheden van de bestaande muren en vloeren te bepalen. Daarna worden speciale injectietechnieken gebruikt in combinatie met gespecialiseerde mortels.

Binnen de binnenzijde afdichting wordt vaak gebruikgemaakt van waterdichte mortels en coating. In bron 1 wordt beschreven dat bij een vlakafdichting aan de binnenzijde eerst de wanden van stuc- en verflaag worden verwijderd. Daarna worden de wanden schoongespoeld en aangebracht met een speciale primer. Vervolgens worden drie lagen waterdichte minerale mortel aangebracht. Deze zijn star of flexibel, afhankelijk van de ondergrond. Op de laatste laag wordt een hechtlaag met een zoutbufferende pleisterlaag aangebracht.

Buitenzijdige afdichting

De buitenzijdige afdichting is de meest effectieve methode. Hierbij wordt de kelder aan de buitenkant afgedicht, waardoor vocht geen kans krijgt om in de constructie in te dringen. In bron 1 wordt aangegeven dat bij een vlakafdichting aan de buitenzijde eerst de kelderwanden volledig ontgraven worden tot aan de voet van de kelder. Daarna wordt de kelder schoongemaakt en worden oneffenheden, scheuren en gaten dichtgestopt met een speciale dichtingsmortel. Vervolgens worden speciale primers aangebracht, gevolgd door een waterdichte- of smeerlaag. De bitumen flexibele rubber coating wordt aangebracht en kan worden aangevuld met een polystyreen plaat voor een snelle waterafvoer.

In bron 5 wordt ook uitgelegd dat de buitenzijdige afdichting vaak de meest effectieve methode is. Hierbij wordt het terrein aan de buitenzijde van het getroffen deel van de kelder afgegraven. Daarna wordt er een waterdicht membraan aangebracht, zoals een bitumineuze coating, om verdere lekkages te voorkomen.

Injectiemethode

De injectiemethode wordt vaak gebruikt bij lekkages in metselwerken. In bron 1 wordt uitgelegd dat bij een injectiemethode gaten worden geboort in de muren naar de scheuren. Deze gaten worden vervolgens voorzien van hogedruk injectiepatronen of injectienippels. Daarna wordt er door deze patronen of nippels een speciale HD PUhars geïnjecteerd. Dit kan een langzaamwerkende of een snel reagerende schuimhars zijn. De hars zwelt op en dicht de watervoerende scheur.

In bron 4 wordt ook aangegeven dat injecties een oppervlak van buitenaf vlak kunnen afdichten. Zo'n 'sluierinjectie' wordt aangebracht als het te moeilijk of zelfs onmogelijk is om de muurconstructie aan de buitenkant bloot te leggen of uit te graven.

Materialen voor kelderafdichting

Er zijn verschillende materialen die kunnen worden gebruikt bij de afdichting van een kelder. De keuze van het materiaal hangt af van de situatie en de gewenste eindresultaten.

Waterdichte mortels

Waterdichte mortels worden vaak gebruikt bij de binnenzijdige afdichting. In bron 1 wordt beschreven dat drie lagen waterdichte minerale mortel worden aangebracht. Deze zijn star of flexibel, afhankelijk van de ondergrond.

Bitumencoating

Bitumencoating wordt vaak gebruikt bij de buitenzijdige afdichting. In bron 2 wordt aangegeven dat bitumen afdichtingscoating de kelder uitstekend beschermt tegen vocht dat zijn weg naar binnen probeert te vinden. In bron 1 wordt ook aangegeven dat bitumen flexibele rubber coating wordt aangebracht.

Epoxycoating

Epoxycoating is een kunststof coating die ervoor zorgt dat kelders en andere ondergrondse constructies in baksteen of met cementbezetting waterdicht worden. In bron 5 wordt uitgelegd dat epoxy coatings stoffen zijn die op de muren worden aangebracht. Dit gebeurt met een kwast, roller of spuitpistool. De coating moet gedroogd worden bij een temperatuur van 20 graden Celsius en moet een duurzame hardheid hebben bereikt voordat hij waterdicht wordt.

Waterdicht membraan

Waterdicht membraan wordt vaak gebruikt bij de buitenzijdige afdichting. In bron 5 wordt uitgelegd dat het aanbrengen van waterdichte membranen een goede methode is om een kelder af te dichten. Om de kelder waterdicht te maken worden vaak membranen op de muren aangebracht. Deze membranen hebben een waterafstotende werking.

Voordelen van kelderafdichting

Er zijn verschillende voordelen van het afdichten van een kelder. Deze voordelen zijn zowel praktisch als financieel van belang.

Bescherming tegen schimmel en gezondheidsklachten

Een vochtige kelder kan leiden tot schimmels en gezondheidsklachten. In bron 3 wordt uitgelegd dat de kelderafdichting aan de binnenzijde vochtproblemen in kelders verhelpt en de leefomgeving gezonder maakt. In bron 5 wordt ook aangegeven dat een natte kelder overlast veroorzaakt door optrekkend vocht, een hoge energierekening en gezondheidsklachten.

Verlaging van energierekening

Een vochtige kelder kan ook leiden tot een hoge energierekening. In bron 5 wordt aangegeven dat het afdichten van een kelder kan bijdragen aan een lagere energierekening. Dit komt doordat een droge kelder minder energie kost om op te warmen.

Bescherming tegen schade aan de woning

Een vochtige kelder kan schade aanrichten aan de woning. In bron 5 wordt aangegeven dat het afdichten van een kelder kan bijdragen aan de bescherming van de woning. Dit komt doordat vocht schade kan veroorzaken aan bouwmaterialen.

Verhoging van de waarde van de woning

Een waterdichte kelder kan ook leiden tot een hogere waarde van de woning. In bron 5 wordt aangegeven dat het afdichten van een kelder kan bijdragen aan de waarde van de woning. Dit komt doordat een droge kelder meer waarde heeft dan een vochtige kelder.

Samenvatting

De afdichting van een kelder is een belangrijk onderdeel van de bouw. Er zijn verschillende methoden en materialen beschikbaar om een kelder waterdicht te maken. De keuze van de methode en het materiaal hangt af van de situatie en de gewenste eindresultaten. De voordelen van het afdichten van een kelder zijn zowel praktisch als financieel van belang. Het afdichten van een kelder kan bijdragen aan een gezondere leefomgeving, lagere energierekening, bescherming van de woning en verhoging van de waarde van de woning.

Bronnen

  1. Bescon - Kelder afdichtingen
  2. Zinka - Kelderafdichting
  3. Jaki - Kelderafdichting
  4. Remmers - Kelderdichting
  5. Kelderdicht.nl - Kelderafdichting
  6. Zinka - Kelder waterdicht maken
  7. The Coatingshop - Keldercoating
  8. Remmers Webshop - Kelderafdichting

Related Posts