Bouwbesluit en riolering: Wat is er nieuw?

Bij de bouw van nieuwe woningen of de renovatie van bestaande gebouwen is de riolering een cruciaal onderdeel. Het Bouwbesluit is van groot belang voor de regelgeving rondom de riolering, met name voor het aanbrengen en aanpassen van aansluitingen op het openbare riool. De regels zijn onderverdeeld in verschillende niveaus: het Bouwbesluit, de NEN 3215 en de eisen van de gemeente. De wetgeving bepaalt hoe huishoudelijk afvalwater en hemelwater moeten worden afgevoerd, en welke eisen er aan de leidingen en aansluitingen worden gesteld. In dit artikel worden de belangrijkste voorschriften en maatregelen uitgelegd die van toepassing zijn op de riolering binnen het perceel en de aansluiting op het openbare riool.

Onderdelen van de riolering

De riolering bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder de perceelaansluitleiding, het aansluitpunt en het particuliere riool. De perceelaansluitleiding is het deel van de riolering dat vanaf het aansluitpunt naar het openbare riool loopt en ligt in openbaar terrein. Het particuliere riool wordt beheerd door de perceeleigenaar. Het aansluitpunt is het punt waar het particuliere riool op de perceelaansluitleiding wordt aangesloten. Bij een gescheiden rioolstelsel is het aansluitpunt gelegen op de kadastrale eigendomsgrens of maximaal 0,5 meter daarvandaan. Bij drukriolering is het aansluitpunt het punt waar het particuliere riool is aangesloten op de pompput.

Eisen aan de riolering

Volgens het Bouwbesluit (artikel 6.16) moet het leidingensysteem van de riolering voor huishoudelijk afvalwater voldoen aan de eisen van NEN 3215. Dit geldt ook voor de minimale afstand van de dakuitmondingen van ontspanningsleidingen ten opzichte van ventilatietoevoeropeningen. De bepalingsmethoden voor deze eisen staan in NEN 3215. Voor de capaciteit van de riolering voor hemelwaterafvoer (HWA) verwijst het Bouwbesluit (artikel 6.17) naar NEN 3215. De voorschriften voor de luchtdichtheid en waterdichtheid van HWA-voorzieningen hebben alleen betrekking op de binnen het bouwwerk gelegen leidingsystemen. Artikel 6.18 bevat de voorschriften voor terreinleidingen.

Aansluiting op het openbare riool

De aansluiting van het particulier riool op de perceelaansluitleiding moet plaatsvinden op grond van de bouwregelgeving. Het particulier riool moet voldoen aan de eisen die op grond van de bouwregelgeving zijn gesteld. De gemeente kan eisen stellen aan de aansluiting, met name bij nieuwbouw. De aansluitvergunning kan worden geweigerd als de aansluiting van het particulier riool op het openbare riool technisch, juridisch of milieu-hygiënisch bezwaarlijk is. De gemeente kan ook eisen stellen aan het gebruik van afvalwater, hemelwater en grondwater. Zo mag schoon hemelwater en grondwater niet zomaar op het vuilwaterstelsel worden geloosd.

Kosten en beheer

Het beheer en onderhoud van de gemeentelijke riolering wordt uitgevoerd door of namens de gemeente. De kosten van de aanleg van de perceelaansluitleiding worden vastgesteld op basis van de werkelijke kosten. De gemeente is niet gehouden tot feitelijke aanleg van de perceelaansluitleiding, voordat de rechthebbende zich schriftelijk akkoord heeft verklaard met de kosten. Indien de kosten voor de aanleg van de perceelaansluitleiding reeds zijn voldaan uit hoofde van een eerder door de rechthebbende met de gemeente gesloten overeenkomst, dient de rechthebbende dit bij de aanvraag van de aansluitvergunning te vermelden.

Onderhoud en renovatie

De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud, de renovatie en vervanging van het gemeentelijke deel van de perceelaansluitleiding. Bij onjuist gebruik van het particulier riool, zoals het lozen van stoffen die verstoppingen of schade aan de riolering veroorzaken, lopen de kosten voor rekening van de rechthebbende of veroorzaker. De gemeente is verplicht om de kosten van de aanleg van de perceelaansluitleiding te vergoeden, tenzij de werkzaamheden worden uitgevoerd door de rechthebbende.

Toezicht en controle

Het toezicht op de naleving van de bepalingen bij of krachtens de aansluitverordening is belast met de medewerkers van de technische dienst. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid voor de inzameling en het transport van afvalwater, de inzameling en verwerking van hemelwater, en de maatregelen om nadelige gevolgen van de grondwaterstand te voorkomen. De aansluitverordening is van toepassing op het aansluiten van de particuliere riolering op het openbare riool.

Conclusie

De riolering is een essentieel onderdeel van de bouwregelgeving. Het Bouwbesluit stelt eisen aan de afvoervoorzieningen voor huishoudelijk afvalwater en hemelwater, terwijl de gemeente eisen kan stellen aan de aansluiting op het openbare riool. De aansluitverordening regelt de aanvraag, uitvoering en kosten van de aansluiting, en de gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de riolering. De eisen aan de riolering zijn gebaseerd op NEN 3215 en de wetgeving van de gemeente. Het is belangrijk dat de rechthebbende zich houdt aan de eisen en regels om schade aan het openbare riool te voorkomen.

Bronnen

  1. Bouwbesluit 2012 en riolering
  2. Aansluitverordening riolering 2012
  3. Infoblad bouwbesluit 2012 en riolering
  4. NEN 3215 voor gebouwriolering
  5. Bouwbesluit online
  6. Eisen voor aansluiting huishoudelijk afvalwater en hemelwater

Related Posts