Maison Kelder: Een Historische Bakkerij met een Toekomst

Maison Kelder is een van de oudste en meest geliefde banketbakkerijen in Den Haag. Het bedrijf, dat in 1934 werd opgericht door Dick Kelder, heeft een rijke geschiedenis en is gespecialiseerd in hazelnootgebak, taarten en andere heerlijkheden. De bakkerij is in de loop van de jaren verhuisd en uitgebreid, en heeft verschillende generaties eigenaren meegemaakt. In 2011 werd het bedrijf overgenomen door Bob Kaptein, een voormalig bankmedewerker die zijn loopbaan in de financiële sector had gestart. De overname van Maison Kelder door Kaptein leidde tot een nieuwe fase in de geschiedenis van het bedrijf, met een focus op kwaliteit, ambachtelijke productie en een sterke betrokkenheid bij de gemeenschap.

Historische Aanvang en Uitbreiding

De oorspronkelijke locatie van Maison Kelder was aan de Bankastraat in Den Haag. Dick Kelder startte het bedrijf met een speciaal hazelnootgebak, dat de basis vormde van de latere bekende hazelnoontaart. In 1937 werd er een tweede winkel geopend aan de Weissenbruchstraat, naast een eerder filiaal in Wassenaar aan de Rijksstraatweg. In 1946 verhuisde Kelder naar Zuid-Afrika, maar liet het bedrijf in handen van Wiggert Jonker, die in 1938 bij hem werkte. De hoofdvestiging van het bedrijf werd nu de Weissenbruchstraat, en de hazelnoortaart bleef de specialiteit. Daarnaast werd de kokerij van maaltijden ook voortgezet.

In 1951 werd er een derde winkel geopend aan de Arabislaan. Het bedrijf gebruikte auto’s voor het bezorgen van gebak, en het bedrijfsmerk werd de Lelijke Eend, aanvankelijk in verschillende kleuren – de auto’s werden tweedehands gekocht – , maar later zijn het nieuwe wagens in één kleur: beige, steeds met de bedrijfsnaam. In 1975 begon de zoon Lucas mee te draaien in de zaak, en in 1979 werd de zaak aan de Weissenbruchstraat ingrijpend verbouwd. Een deel van de tuinen van de diverse panden werd bij het bedrijf betrokken. De winkel schuifde iets op de straat in. Het geheel vormde een werkelijk labyrint.

In 1980 kreeg Lucas Jonker de leiding over het bedrijf. Na enige tijd werd het bedrijfscomplex gerenoveerd en economischer ingericht. In 1983 overleed Wiggert Jonker. In de jaren 1990 verhuisde de winkel aan de Rijsstraatweg in Wassenaar naar de Kerkstraat. In 2000 vestigde de bakkerij zich in een nieuw complex aan de Junostraat 8 in de Binckhorst. Vanaf die tijd werd het beroemde hazelnootgebak van Maison Kelder hier gebakken en ook verkocht, naast allerlei andere heerlijkheden in koek, chocolade, gebak en taart.

De nieuwe bakkerij werd voorzien van de modernste machines en het werk werd deels geautomatiseerd om zo beter aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. In samenspraak met Maison Kelder is een machine ontwikkeld om de lagen van de hazelnooltaarten en gebakjes te produceren. In 2003 kreeg Lucas Jonker van wethouder Economische Zaken B. Verkerk de Zilveren Ooievaar, waarmee Maison Kelder als bijzonder Haags bedrijf werd gehonoreerd. In 2009 vierde het bedrijf zijn 75-jarig bestaan in het ADO-stadion. Tussen 2009 en 2010 werd er een project ‘Cake’ gestart met als doel de verkoop van het bedrijf.

Overname door Bob Kaptein

In 2011 nam Bob Kaptein de banketbakkerij Maison Kelder over. Kaptein, die in 2001 begon bij NEC Industrial Computers en later bij ABN AMRO werkte, had een loopbaan in de financiële sector. Hij startte in 2011 met het overnemen van Maison Kelder en werd directeur-eigenaar. Inmiddels is hij ook eigenaar van banketbakkerij Brokking in Dordrecht en chocolaterie Lekkers in Zoetermeer. Kaptein is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is een voorstander van een sterke betrokkenheid bij de werknemers en geeft hun vertrouwen.

Kaptein stond in het begin elke dag met een rondje vloer, waarbij hij iedereen een hand gaf. Hij begon elke dag met een ‘rondje vloer’ om te laten zien dat hij geen luie bankier was. Dit betekende om 4 uur opstaan in zijn woonplaats Utrecht, om een uur later in Den Haag te beginnen. Kaptein had het bedrijf nodig met verstand van financiën en management.

Uitbreiding en Verkoop van de Bakkerij

In 2014 nam Maison Kelder de uit 1898 daterende banketbakkerij Brokking in Dordrecht over. Deze overname zorgde voor een uitbreiding van het assortiment en een grotere aanwezigheid in de regio. Kaptein wilde in elk geval het 100-jarig bestaan van Maison Kelder in 2034 meemaken, of dat nu als directeur is of op afstand als aandeelhouder.

De bakkerij is niet het enige bedrijf dat zich zorgen maakt over de toekomst van de Binckhorst. Veel bestaande bedrijven vrezen dat hun ruimte ingeperkt wordt door de komst van woningen. ‘Ruimte is het sleutelbegrip voor veel bedrijven’, zei Coen Verhaegh van bedrijvenvereniging BLF tijdens de hoorzitting. ‘Onze vrees is dat andere functies in het gebied de overhand krijgen. Om bestaande bedrijven te behouden, moet er meer afstand komen in de plannen.’

Bedrijvenreservaat in de Binckhorst

Verhaegh pleitte voor een ‘bedrijvenreservaat’ in de Binckhorst. ‘In deze zone mogen alleen bedrijven komen en wordt de bestemming bedrijventerrein’, zei hij. ‘Waar dit reservaat moet komen, laat ik aan de gemeenteraad over, maar sommige plekken zijn uiteraard meer geschikt dan anderen.’

De politieke discussie over het omgevingsplan is op verzoek van D66 uitgesteld. Eerst komt er een werkgroep met daarin raadsleden, ambtenaren en verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD). In die werkgroep wordt gesproken over het nieuwe instrument ‘het omgevingsplan’ en hoe dat in de Binckhorst toegepast kan worden. Project de Binckhorst geldt als een landelijke proef, waarin geëxperimenteerd wordt met het omgevingsplan.

Toekomstplannen en Uitdagingen

De Binckhorst moet de komende jaren veranderen van een bedrijventerrein in een woon- werkgebied. De gemeente wil zeker 4.500 woningen bouwen in het gebied. De plannen zijn opgenomen in een omgevingsplan waar de gemeenteraad nog mee moet instemmen. In het omgevingsplan staan de kaders waarbinnen gebouwd mag worden en komt in de plaats van het meer gedetailleerde bestemmingsplan.

Maar volgens directeur Kaptein is dit omgevingsplan slecht nieuws voor Maison Kelder. ‘Voor ons geldt nu dat binnen een straal van honderd meter rondom ons bedrijf geen woningen mogen komen’, zei hij. ‘Dat wordt in het omgevingsplan losgelaten en dus mogen er woningen binnen die straal gebouwd worden. Maar wij weten dat nieuwe bewoners gaan klagen. Wij draaien zeven dagen per week en beginnen om vier uur in de nacht. Dat zorgt voor geluidsoverlast en er ontstaat stankoverlast.’

‘We willen niet weg’, zei Kaptein tijdens een hoorzitting van de Haagse gemeenteraad. De bakkerij bestaat al meer dan 80 jaar en is vooral bekend vanwege de hazelnoortaart. De Binckhorst moet de komende jaren veranderen van een bedrijventerrein in een woon- werkgebied. De gemeente wil zeker 4.500 woningen bouwen in het gebied. De plannen zijn opgenomen in een omgevingsplan waar de gemeenteraad nog mee moet instemmen.

Conclusie

Maison Kelder is een van de oudste en meest geliefde banketbakkerijen in Den Haag. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis en is gespecialiseerd in hazelnootgebak, taarten en andere heerlijkheden. De bakkerij is in de loop van de jaren verhuisd en uitgebreid, en heeft verschillende generaties eigenaren meegemaakt. In 2011 werd het bedrijf overgenomen door Bob Kaptein, een voormalig bankmedewerker die zijn loopbaan in de financiële sector had gestart. De overname van Maison Kelder door Kaptein leidde tot een nieuwe fase in de geschiedenis van het bedrijf, met een focus op kwaliteit, ambachtelijke productie en een sterke betrokkenheid bij de gemeenschap.

Bronnen

  1. Maison Kelder – Bedrijfsinformatie
  2. Tumblr – Linken naar ruwe afbeeldingsgrootte
  3. Maison Kelder – Verkooppunten
  4. Maison Kelder – Dordtse bakkerij Brokking
  5. Maison Kelder – Bezorging
  6. Tumblr – Zoeken en filteren
  7. Tumblr – Zoek- en filterfuncties
  8. Maison Kelder – Verkoop van het bedrijf
  9. Maison Kelder – Bob Kaptein
  10. Maison Kelder – Nieuwe eigenaar

Related Posts