Water in de kelder via vloer: oorzaken, oplossingen en kosten
Water in de kelder via vloer is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen materiële schade kan veroorzaken, maar ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem snel en efficiënt aan te pakken. In dit artikel worden de belangrijkste oorzaken van water in de kelder via vloer, mogelijke oplossingen en de bijbehorende kosten behandeld. Daarnaast worden aanbevelingen gegeven voor het voorkomen van verdere schade en het behouden van een gezonde woningomgeving.
Oorzaken van water in de kelder via vloer
Water in de kelder via vloer ontstaat vaak door optrekkend grondwater of een lekkage in de waterleidingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het grondwaterpeil stijgt door hevige regenval of een slechte drainage van het perceel. Een andere veelvoorkomende oorzaak is het voorkomen van scheuren of gaten in de keldervloer of muren, waardoor het water zich via deze plekken een weg kan banen.
Deze situatie kan ook ontstaan als de afvoer van regenwater niet goed functioneert. Bijvoorbeeld wanneer de regenpijpen verstopt raken of niet goed van de fundering afvoeren, kan het water rond het huis oplopen en via de kelderrand of deuren de kelder binnenkomen. Daarnaast kan een beschadigde riolering of een lek in de waterleidingen ook leiden tot overstroming van de kelder.
Een tweede oorzaak is het optreden van capillaire werking, waarbij water via de kleine poriën in beton of metselwerk omhoog trekt. Dit gebeurt vooral bij oudere woningen waar de waterdichting niet meer volledig functioneert.
Oplossingen voor water in de kelder via vloer
Er zijn meerdere manieren om water in de kelder via vloer te beheren. De keuze voor een oplossing hangt af van de ernst van het probleem en de oorzaak van het vocht. Hieronder worden enkele veelgebruikte methoden beschreven.
1. Randdrainage
Randdrainage is een veelgebruikte methode om water in de kelder via vloer te beheersen. Bij deze aanpak wordt een stenen goot gemetseld, die is voorzien van een waterdichte cementering. Deze goot wordt aangebracht op de vloer onderaan de wanden van de kelder. Water dat via de klimnaad omhoog trekt, komt in deze goot terecht en wordt vervolgens naar een verzamelput geleid. Van hieruit wordt het water verder afgevoerd naar het riool. De kosten voor deze methode liggen tussen de 750 en 3.000 euro, afhankelijk van de oppervlakte van de kelder.
2. Kelderdichting via bekuiping
Bekuiping is een veelgebruikte methode om water in de kelder via vloer te beheren. Hierbij worden de muren van de kelder waterdicht gecementeerd. Eerst wordt de muur afgekapt om te lokaliseren waar het grondwater in de kelder sijpelt. Vervolgens worden de lekken met een aangepast vulmiddel dichtgemaakt. Na de droogtijd worden er verschillende cementerings- en fixeerlagen aangebracht om ervoor te zorgen dat de keldermuren volledig waterdicht zijn. De prijs voor het bekuipen van een kelder ligt tussen de 15 en 17 euro per m² (excl. btw) als het aan de binnenkant wordt gedaan, en tussen de 60 euro per m² als het aan de buitenkant wordt gedaan.
3. Kelderdrainage
Kelderdrainage wordt vaak toegepast als de druk van het grondwater te hoog is. Hierbij wordt een vochtwerende noppenfolie geplaatst over de huidige kelderwanden en/of -vloer. Over deze noppenfolie wordt een nieuwe vloer of wand geplaatst. Het drainagesysteem absorbeert het vocht uit de bestaande wanden en vloer en voorkomt vocht in de nieuwe wanden en vloer. Het geabsorbeerde vocht wordt vervolgens naar een centraal punt in de kelder afgevoerd en naar de riolering geleid. De gemiddelde prijs voor kelderdrainage ligt tussen de 3.000 en 10.000 euro (excl. btw), afhankelijk van de oppervlakte en moeilijkheidsgraad.
4. Muren injecteren
Bij het injecteren van muren wordt net boven het grondniveau gaten in de muren gemaakt. In die gaten wordt dan een vochtwerende gel gespoten die uitzet en zo een barrière vormt voor opstijgend grondwater. Deze methode kan ook worden gebruikt om de kelder waterdicht te maken. De prijs voor muren injecteren ligt tussen de 100 en 150 euro per m² (excl. btw).
5. Waterpomp installeren
Een waterpomp die in de put wordt geplaatst, heeft als functie om het aanwezige grondwater weg te pompen via een afvoerkanaal. Een dergelijke waterpomp is veelal voorzien van sensoren waardoor ze automatisch haar werk kan doen. Dit is een effectieve oplossing als het grondwaterpeil hoog is.
Kosten voor het oplossen van water in de kelder via vloer
De kosten voor het oplossen van water in de kelder via vloer variëren afhankelijk van de gekozen methode en de omvang van het probleem. Voor een eenvoudige randdrainage is de kosten tussen de 750 en 3.000 euro, terwijl een volledige kelderdrainage tot wel 10.000 euro kan kosten. De prijs voor het bekuipen van een kelder ligt tussen de 15 en 17 euro per m² (excl. btw) en de prijs voor muren injecteren ligt tussen de 100 en 150 euro per m² (excl. btw).
Het is belangrijk om eerst een professionele inspectie uit te laten voeren, zodat de exacte oorzaak van het vochtprobleem kan worden bepaald. Dit helpt om de juiste oplossing te kiezen en onnodige kosten te voorkomen.
Gevolgen van water in de kelder via vloer
Water in de kelder via vloer kan verschillende gevolgen hebben. Het kan leiden tot schimmelvorming, houtrot en aantasting van de fundering. Bovendien kan het vocht de gezondheid van de bewoners beïnvloeden, bijvoorbeeld door allergieën en ademhalingsproblemen te veroorzaken. Daarnaast kan het vocht ook leiden tot structurale schade aan het huis.
Voorkomen van water in de kelder via vloer
Om te voorkomen dat er water in de kelder via vloer komt, is het belangrijk om de drainage van het perceel goed in de gaten te houden. Controleer regelmatig of de regenpijpen goed werken en ver genoeg van de fundering afvoeren. Daarnaast is het belangrijk om een goed ventilatiesysteem aan te brengen om vocht te voorkomen.
Conclusie
Water in de kelder via vloer is een ernstig probleem dat snel moet worden aangepakt. Het kan leiden tot schimmelvorming, gezondheidsproblemen en structurale schade aan het huis. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar, waaronder randdrainage, kelderdichting via bekuiping, kelderdrainage, muren injecteren en het installeren van een waterpomp. De kosten variëren afhankelijk van de gekozen methode en de omvang van het probleem. Het is belangrijk om eerst een professionele inspectie uit te laten voeren om de exacte oorzaak van het vochtprobleem te bepalen. Door dit probleem snel en efficiënt aan te pakken, kan worden voorkomen dat er meer schade ontstaat.
Bronnen
Related Posts
-
Schoorsteen en kelder: Veiligheid, onderhoud en waterdichtheid
-
Een vader met zes kinderen in een kelder: een ongebruikelijke situatie in Ruinerwold
-
Kleur en materiaal in de gevelontwerp: rood, baksteen en keramische pannen
-
Een roestig dak betekent water in de kelder
-
Een proeve in zelfkwelling naar de kelder
-
Een oorlog reeds verloren: de impact van Jort Kelder en de crisis in het publieke debat
-
Een Lunenburg: een historisch kasteel met een unieke kelderverzameling
-
Een kelder onder je huis bouwen: een overzicht van de mogelijkheden, kosten en voordelen