Code van goede praktijk riolering: richtlijnen, maatstaven en aanpak
De riolering is een essentieel onderdeel van het stedelijke infrastructuurbeleid. In de gemeente Zoetermeer wordt het functioneren van het rioolstelsel bepaald door een aantal maatstaven, die gebaseerd zijn op de wetgeving en technische richtlijnen. Deze maatstaven vormen de basis voor het onderhoud, de renovatie en het aanpassen van het rioolstelsel, zodat het voldoet aan de eisen van het milieu, de volksgezondheid en het klimaat. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de code van goede praktijk riolering behandeld, met nadruk op de toetsingsmethoden, de toetsingscriteria en de uitvoering van maatregelen.
Toetsingsmethoden en maatstaven
De toetsingsmethode voor de riolering is gebaseerd op functionele eisen en maatstaven, die op hun beurt weer worden beoordeeld op basis van de situatie van het bestaande en nieuw gebied. De maatstaven zijn getalsmatige precisering van de functionele eisen en maken deze toetsbaar. De toetsing van de huidige situatie gebeurt op basis van de inspectiegegevens, waarbij de kwaliteit van de riolen, putten, gemalen en andere onderdelen wordt beoordeeld. Deze toetsing leidt tot acties, die gericht zijn op het verbeteren van de situatie en het voldoen aan de voorschriften.
De maatstaven omvatten zowel de fysieke toestand van de voorzieningen als het functioneren van het totale rioleringssysteem. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de functionele eisen voor de riolering, het stedelijke water en het grondwater. Voor de riolering gelden de maatstaven uit de Nederlandse Praktijkrichtlijn Beheer Buitenriolering (NPR 3220), waarin wordt gekeken naar de toestand van objecten en het functioneren van het totale systeem. Niet voor alle functionele eisen zijn de maatstaven eenduidig vast te leggen, daarvoor is ervaring en verdere ontwikkeling van kennis nodig.
Toetsing van de huidige situatie
De toetsing van de huidige situatie omvat het beoordelen van de kwaliteit van het bestaande rioolstelsel. Dit gebeurt op basis van de inspectiegegevens, waarbij de toestand van de leidingen, putten en gemalen wordt beoordeeld. De algemene kwaliteitstoestand van de rioolleidingen wordt beoordeeld op basis van de tabel in bijlage 3 van het Nota Riolering. Daarnaast wordt gekeken naar de functionele eisen, zoals de hydraulische capaciteit van het systeem en het milieu- en ecologische effect.
De toetsing leidt tot acties, die gericht zijn op het verbeteren van de situatie en het voldoen aan de voorschriften. Deze acties kunnen bestaan uit het maken van een plan en/of een fysieke maatregel om zaken te verbeteren. De acties staan beschreven achter de resultaten van de toetsing van de huidige situatie. Daarnaast is er ook sprake van de toetsing van de nieuwe situatie, waarin de voorschriften worden bepaald voor de inrichting van nieuw stedelijk gebied.
Acties en maatregelen
De acties die worden genoten, zijn gericht op het verbeteren van de situatie en het voldoen aan de voorschriften. Hierbij gaat het om het uitvoeren van onderhoud, reparaties en renovaties van het rioolstelsel. De kosten die hierbij horen, zijn onderdeel van het jaarlijks budget dat is gereserveerd voor het onderhoud en de renovatie van het rioolstelsel. De kosten zijn herzien en aangevuld met kosten voor aanpassingen aan het rioolstelsel mogelijk te maken, met name om klimaatmaatregelen mee te kunnen nemen.
Bijvoorbeeld, het onderhoud van het rioolstelsel wordt uitgevoerd op basis van een cyclus, waarbij regelmatige reiniging van de vrijverval riolen plaatsvindt. Na reiniging wordt een deel van de riolen geïnspecteerd om een beeld te krijgen van de kwaliteit van de riolering. Daarnaast wordt er gekeken naar het functioneren van het rioolstelsel, met name op de capaciteit om hemelwater af te voeren. Hierbij wordt gesproken over het functioneren van het hemelwaterrioleringssysteem en het oppervlaktewatersysteem.
Onderhoud en renovatie
Het onderhoud van het rioolstelsel is van groot belang om de functionele eisen te voldoen. Dit omvat het reinigen van de riolen, het inspecteren van de toestand en het uitvoeren van reparaties. De kosten van het onderhoud zijn onderdeel van het jaarlijks budget dat is gereserveerd voor het onderhoud en de renovatie van het rioolstelsel. De kosten zijn herzien en aangevuld met kosten voor aanpassingen aan het rioolstelsel mogelijk te maken, met name om klimaatmaatregelen mee te kunnen nemen.
De renovatie van het rioolstelsel kan bestaan uit het vervangen van leidingen, het aanpassen van gemalen en het verbeteren van de capaciteit van het rioolstelsel. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat een deel van de leidingen al langere tijd in gebruik is en dat er sprake is van slijtage en veroudering. De renovatie wordt uitgevoerd op basis van de toetsingscriteria, waarbij de kwaliteit van de voorzieningen wordt beoordeeld en de noodzaak van renovatie wordt bepaald.
Klimaatmaatregelen en kwaliteitsborging
Bij de uitvoering van maatregelen wordt ook rekening gehouden met het klimaat. Dit omvat het aanpassen van het rioolstelsel om overtollig hemelwater makkelijker af te voeren. Hierbij worden onder andere bovengrondse maatregelen genomen, zoals het verbeteren van de afstroming en infiltratie van het hemelwater. De klimaatmaatregelen worden opgenomen in het jaarlijks budget, zodat ze kunnen worden uitgevoerd.
De kwaliteit van het rioolstelsel wordt gegarandeerd door het uitvoeren van inspecties en het toezien op de kwaliteit van de voorzieningen. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit van de leidingen, putten en gemalen. De kwaliteitsborging gebeurt op basis van de toetsingscriteria, waarbij de kwaliteit van de voorzieningen wordt beoordeeld en de noodzaak van renovatie wordt bepaald.
Conclusie
De code van goede praktijk riolering is een essentieel onderdeel van het stedelijke infrastructuurbeleid. Hierin worden de maatstaven, toetsingsmethoden en acties beschreven, die gericht zijn op het verbeteren van de situatie en het voldoen aan de voorschriften. De toetsing van de huidige situatie gebeurt op basis van de inspectiegegevens, waarbij de kwaliteit van de voorzieningen wordt beoordeeld. De acties die worden genoten, zijn gericht op het verbeteren van de situatie en het voldoen aan de voorschriften. De klimaatmaatregelen en kwaliteitsborging vormen een belangrijk onderdeel van de uitvoering van maatregelen, zodat het rioolstelsel voldoet aan de eisen van het milieu, de volksgezondheid en het klimaat.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?