Ondergelopen kelder en verzekering: wat dekking biedt en wat niet

Een ondergelopen kelder is een veelvoorkomende vorm van waterschade die zowel schade aan het gebouw als aan de inboedel kan veroorzaken. De vraag is vaak of deze schade verzekerd is en welke verzekeringen hierin voor zorgen. Uit de beschikbare informatie blijkt dat de dekking van waterschade, waaronder ondergelopen kelders, afhankelijk is van de oorzaak van de schade en de soort verzekering die is afgesloten. In dit artikel worden de belangrijkste punten uit de bronnen besproken om duidelijk te maken wat wel en niet verzekerd is.

Ondergelopen kelder: oorzaken en verzekering

Een ondergelopen kelder kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn stijgend grondwater, overstromingen, lekkage van leidingen of problemen met de afvoer. De verzekeraar bepaalt of de schade onder de dekking valt, afhankelijk van de oorzaak en de voorwaarden van de verzekering. De meeste woonverzekeraars vergoeden schade aan de kelder of de inboedel in de kelder niet, tenzij de oorzaak van de lekkage valt onder de dekking van de verzekering.

Verzekeringen die ondergelopen kelders dekken

Er zijn bepaalde verzekeraars die de schade aan een ondergelopen kelder wel dekken. Dit geldt vooral wanneer het water is binnengedrongen via afvoerleidingen of via aangesloten toestellen zoals een toilet. Belangrijke verzekeraars die dit als onderdeel van hun allrisk opstalverzekeringen aanbieden zijn onder andere ABN Amro, Aegon, Allianz, Allianz Direct, De Goudse, en De Internationale.

Wat niet verzekerd is

Er zijn echter ook situaties waarin de schade niet verzekerd is. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer de oorzaak van de lekkage terug te zien is op achterstallig onderhoud of slijtage. De verzekeraar is dan niet verplicht om de schade te vergoeden. Ook is het belangrijk om te weten dat de verzekering geen dekking biedt als het water via het grondwater de kelder is binnengedrongen. Dit is het geval in veel gevallen waarbij het grondwaterpeil stijgt door hevige regenval.

Waterschade door regenval en verzekering

Een veelvoorkomende vorm van schade is waterschade door hevige regenval. Deze vorm van schade is in de meeste woonverzekeringen opgenomen, mits het niet te maken heeft met achterstallig onderhoud. Bijvoorbeeld, als het water via een slecht gemonteerde dakkapel binnenkomt, is de schade mogelijk niet verzekerd. In zulke gevallen kan de aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf die de dakkapel niet goed heeft geplaatst, wel de schade vergoeden.

Uitzonderingen op de dekking

Er zijn ook enkele uitzonderingen op de dekking van waterschade. Bijvoorbeeld:

  • Als het water via openstaande ramen of deuren binnenkomt, dan is de schade niet verzekerd.
  • Als de schade ontstaat door indirecte neerslag, zoals overstromende riolen, dan is de dekking afhankelijk van de verzekeraar. Sommige verzekeraars zoals Unigarant en ANWB dekken deze vorm van schade wel.
  • Bij een overstroming die door grote hoeveelheden regen ontstaat, is de dekking van de verzekeraar beperkt. Er zijn echter wel verzekeraars die deze vorm van schade in de basisdekking opnemen.

Schade aan de kelder en verzekering

Bij een kelderlekkage is het belangrijk om te weten welke verzekeringen de schade dekken. De inboedelverzekering dekt de schade aan de spullen in de kelder, mits de oorzaak van de lekkage onder de dekking valt. De opstalverzekering dekt de schade aan de muren, vloeren en leidingen in de kelder. Dit is ook van toepassing bij schade aan de kelder door grondwater of overstromingen.

Reparaties en herstel

Bij een kelderlekkage is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. De schade aan de muren, vloeren en leidingen moet worden gerepareerd, terwijl de spullen in de kelder kunnen worden vervangen. De verzekeraar kan hierbij helpen bij het vinden van een herstelbedrijf of het betalen van de kosten.

Stormschade en verzekering

Stormschade, zoals omgevallen bomen of omgevallen schuttingen, kan ook leiden tot een ondergelopen kelder. De opstalverzekering en de inboedelverzekering dekken deze vorm van schade, mits de oorzaak van de storm in de voorwaarden is opgenomen. De verzekeraar kijkt naar de windkracht en bepaalt of de schade is veroorzaakt door een storm met windkracht 7 of hoger.

Deelname aan de stormschade

Bij een stormschade is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar. De schade moet worden gemeld en beoordeeld. De verzekeraar kan dan beslissen of de schade wordt vergoed of niet. Het is belangrijk om foto’s te maken van de schade en eventuele documentatie op te slaan.

Belangrijke tips voor het voorkomen van waterschade

Om te voorkomen dat er een ondergelopen kelder ontstaat, zijn er een aantal belangrijke tips:

  • Controleer regelmatig op water aangesloten installaties. Zijn ze nog goed gekoppeld?
  • Plaats een waterdetector onder de vloer. Bij een hoge waterstand gaat het alarm af.
  • Plaats een waterslot tussen de kraan en het apparaat om waterschade te voorkomen.
  • Leg de dakgoten regelmatig. Zo voorkom je dat ze overstromen.
  • Controleer de kwaliteit van kit- en voegwerk. Lekkage hierdoor is namelijk niet verzekerd.
  • In de winter is het belangrijk om de thermostaat op minimaal 15 graden te zetten om te voorkomen dat leidingen kunnen springen.
  • Draai in de winterperiode de buitenkraan dicht en tap resterend water af.

Conclusie

Een ondergelopen kelder is een veelvoorkomende vorm van waterschade, waarbij de verzekeraar de schade niet altijd vergoedt. De dekking van de schade is afhankelijk van de oorzaak van de lekkage en de soort verzekering die is afgesloten. De meeste woonverzekeraars vergoeden de schade aan de kelder of de inboedel in de kelder niet, tenzij de oorzaak van de lekkage valt onder de dekking van de verzekering. Er zijn echter wel verzekeraars die de schade aan een ondergelopen kelder wel dekken, mits de oorzaak van de lekkage valt onder de dekking van de verzekering. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van de verzekering goed te lezen en de juiste verzekering af te sluiten.

Bronnen

  1. Water in kelder verzekering (door stijgend grondwater)
  2. Lekkage in je kelder en je verzekering: zo zit het
  3. Kelder onder water: verzekerd door brandverzekering?
  4. Stormschade verzekering en eigen risico
  5. Lekkage in huis
  6. Water in kelder verzekering (door stijgend grondwater)
  7. Ondergelopen kelder niet verzekerd
  8. NOS Nieuws• Verzekeraars vergoeden waterschade niet
  9. YouTube

Related Posts