Diameter van een standleiding in de binnenriolering

Inleiding

De diameter van een standleiding speelt een cruciale rol in de ontwerp- en uitvoeringsfase van binnenrioleringssystemen. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de keuze van de juiste diameter, de invloed op de afvoer en de technische eisen. Hierbij worden zowel technische berekeningen als praktische aanwijzingen gegeven. De keuze van de diameter hangt af van meerdere factoren, waaronder de hoeveelheid afvoer, de locatie van de leiding, en de aanwezigheid van specifieke toestellen. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en richtlijnen over de diameter van een standleiding in de binnenriolering behandeld.

Belang van de diameter

Een standleiding is een afvoerleiding die bedoeld is om voldoende beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. De diameter van deze leiding is cruciaal voor de werking van het gehele rioleringssysteem. Een te kleine diameter kan leiden tot verstoppingen, terwijl een te grote diameter het water niet goed kan afvoeren. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat de diameter van de standleiding moet worden bepaald op basis van de hoeveelheid afvoer en de locatie van de leiding.

Aanbevolen diameters voor verschillende toestellen

In de bronnen wordt een overzicht gegeven van de aanbevolen diameters voor verschillende soorten afvoer. Hierbij worden de verschillende toestellen en hun vereisten beschreven. De diameter van de buis die water afvoert, verschilt van die van de toevoerbuis. Het is van groot belang om vooraf de juiste diameter PVC-buis te bepalen voor het type waterafvoer.

Tabel: Aanbevolen diameters voor verschillende toestellen

Soort toestel Aanbevolen diameter
Mondspoelbak 32 mm of 40 mm
Drinkfontein 32 mm of 40 mm
Toiletfontein 32 mm of 40 mm
Lekwaterafvoer 32 mm of 40 mm
Overstorttrechter 32 mm of 40 mm
Handwasbak 40 mm of 50 mm
Wastafel 40 mm of 50 mm
Douches zonder opstanden 40 mm of 50 mm
Bidet 40 mm of 50 mm
Wasautomaat 63 mm of 75 mm
Vaatwasmachine 63 mm of 75 mm
Urinoir 63 mm of 75 mm
Voetenwasbak 63 mm of 75 mm
Keukengootsteen 63 mm of 75 mm
Uitstortgootsteen 63 mm of 75 mm
Badkuip 63 mm of 75 mm
Douches met opstanden 63 mm of 75 mm
Spoelbak met meer dan 30 liter 63 mm of 75 mm
WC 90 mm
Afzuigcloset 90 mm
Bedpanspoeler 90 mm
Standleiding 110 mm
Buitenriolering 110 mm of 125 mm

Deze tabel geeft een overzicht van de aanbevolen diameters voor verschillende toestellen. Het is belangrijk om te weten dat de diameter van de buis die water afvoert, verschilt van die van de toevoerbuis. Het is van groot belang om vooraf de juiste diameter PVC-buis te bepalen voor het type waterafvoer. Een te kleine afvoerbuis kan snel leiden tot verstopping, terwijl een te grote buis het water niet goed kan afvoeren, wat eveneens tot verstopping kan leiden.

Berekening van de diameter

Voor de berekening van de diameter van de standleiding, grondleiding e.d. wordt gebruik gemaakt van de formule:
Qa = p * √som Q lozingstoestellen
waarbij:
- Qa = samengestelde gelijktijdige afvoer
- p = gelijktijdigheidscoëfficiënt
- som Q lozingstoestellen = som afvoerende lozingstoestellen

Deze formule wordt gebruikt om de juiste diameter te bepalen op basis van de hoeveelheid afvoer en de locatie van de leiding. Voor een voorbeeldberekening zie verderop bij de afbeeldingen.

Technische eisen aan de standleiding

De standleiding moet een bepaalde helling hebben, namelijk geen grotere helling dan 45 graden met verticaal. De standleiding loopt van het laagste punt van een gebouw tot het hoogste punt (verticaal van de kruipruimte tot boven het dak). Alle liggende rioleringsleidingen (verzamelleidingen en aansluitleidingen) hebben een verbinding met de standleiding. Standleidingen worden meestal weggewerkt, bv. in muren. De standleiding moet aangesloten zijn op een ontspanningsleiding waardoor de binnenriolering in open verbinding staat met de buitengelucht. De ontspanningsleiding is meestal het laatste deel van de leiding dat boven het dak uitsteekt. I.v.m. mogelijke stankoverlast zijn er voor de plaats van de dakdoorvoer van de ontspanningsleiding speciale eisen opgesteld.

Beluchting en ontluchting

In de standleiding van een rioleringssysteem ontstaan twee soorten stromingen: het vallende water met afvalstoffen en een luchtstroming. Als een kleine hoeveelheid water wordt afgevoerd, loopt het langs de wanden van de standleiding naar beneden. Hierdoor ontstaat een wrijving tussen de lucht kern en het vallende water, waardoor lucht wordt meegezogen. Als gevolg hiervan ontstaan er drukverschillen in de standleiding. In het bovenste gedeelte van de standleiding ontstaat een onderdruk en in het onderste gedeelte een overdruk. Daarom dient het rioleringssysteem "ontspannen" belucht te worden. Als dit niet gebeurt, kan forse overlast ontstaan door stankhinder als gevolg van het leegzuigen van de sifons, geluidshinder door sterke bewegingen in het water als gevolg van luchtinsluitingen, vertraging in de afvoersnelheid, soms zelfs verstoppingen.

Toepassing van standleidingen in woningen

De standleiding speelt een belangrijke rol in de binnenriolering van woningen. De diameter van de standleiding moet voldoen aan bepaalde eisen, waaronder de capaciteit van het systeem en de locatie van de leiding. In de bronnen wordt aangegeven dat de standleiding in woningen meestal 110 mm is, terwijl de buitenriolering meestal 110 mm of 125 mm is. De keuze van de diameter hangt af van de hoeveelheid afvoer en de locatie van de leiding.

Invloed van de diameter op de afvoer

De diameter van de standleiding heeft een grote invloed op de afvoer. Een te kleine diameter kan leiden tot verstoppingen, terwijl een te grote diameter het water niet goed kan afvoeren, wat eveneens tot verstopping kan leiden. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat de diameter van de standleiding moet worden bepaald op basis van de hoeveelheid afvoer en de locatie van de leiding.

Conclusie

De diameter van een standleiding in de binnenriolering is van groot belang voor de werking van het gehele rioleringssysteem. De keuze van de diameter hangt af van meerdere factoren, waaronder de hoeveelheid afvoer, de locatie van de leiding, en de aanwezigheid van specifieke toestellen. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat de diameter van de standleiding moet worden bepaald op basis van de hoeveelheid afvoer en de locatie van de leiding. De juiste diameter zorgt ervoor dat het rioleringssysteem efficiënt en veilig werkt.

Bronnen

  1. Binnenriolering: Trends en diameter
  2. Wat is een standleiding?
  3. Afvoer aanleggen met PVC-buizen
  4. Bouwkundige richtlijnen voor standleidingen
  5. Afvoer en diameter van de standleiding
  6. Welke diameters gelden voor standleidingen?
  7. Afvoer en standleiding in de praktijk

Related Posts