Het duinhuis van Jort Kelder: een ecologisch ontwerp dat past in het landschap van Terschelling
In de duinen van Terschelling staat een uniek huis dat zowel functioneel als esthetisch overtuigt. Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder, ontworpen door architect Marc Koehler, is een voorbeeld van duurzame architectuur die zich goed aansluit bij het landschap. Het gebouw is geïnspireerd op de wandeling door de omgeving, met een ruimtelijke indeling die zich aanpast aan het natuurlijke landschap. In dit artikel zullen we het ontwerp, de materialen, de ecologische aspecten en de ruimtelijke indeling van dit huis bespreiden, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.
Architectuur en ontwerp
Het duinhuis is ontworpen met een centrale open haard als kern, waardoor de ruimte op een spiralevormige manier is opgebouwd. De ruimte is opgedeeld in tien vloeren, die als een trap omhoog spiralen rond de centrale open haard. Dit maakt van het huis een soort promenade architecturale, waarbij je vanuit het ondergrondse slaapdomein langzaam naar boven stijgt, langs de entree, de woon- en eetruimte, de keuken en de speelruimte tot in de lounge bovenin. De opbouw van het huis is dus niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk.
De vormgeving van het gebouw is bepalend voor de sfeer. Het is strak van silhouet en volledig bekleed met hout, wat het landschap goed laat integreren. Afhankelijk van de kijkrichting herken je een traditioneel Terschellinger huis met schilddak, of juist een ranke piramide. Dit is een beeld dat blijft boeien, en het zorgt voor een unieke indruk op het eiland.
De kleuren en materialen zijn getrokken uit het landschap. De ruwe, antracietkleurige kelderwanden van in het werk gestort beton ademen de sfeer van de basalten dijklichamen. Voor de leefruimten heeft de architect zandkleurig pigment aan het beton toegevoegd, wat het materiaal warmer maakt en de relatie tussen binnen en buiten versterkt. In de afwerking en stoffering van wanden en meubels kom je zowel het grijs en wit van de zee tegen als het geelgroen van het gras en het bruin van de struiken en heesters. De houtconstructie, onafgewerkt in het zicht gelaten, en de gewalste staalplaten waarmee het rookkanaal van de haard bekleed is, geven het huis iets ruigs. Voor de gevels koos Koehler western red cedar, een houtsoort die door oxidatie vergrijst, bij vochtig weer bijna zwart oogt en in de zon juist goud kleurt – net als het helmgras rond het huis.
Duurzaamheid en ecologische impact
Het duinhuis is een voorbeeld van ecologisch bouwen. Het is grotendeels onder de grond gebouwd, waardoor het zichtbare volume beperkt is. Hierdoor is de ecologische voetafdruk tot een ‘vingerafdruk’ teruggebracht. Het huis is gemaakt van hout, wat zowel biologisch afbreekbaar als een hoge isolatiewaarde heeft. Door te werken met een prefab systeem, dat op het vasteland voorgezaagd is, kon het huis als ‘bouwpakket’ met de boot naar het eiland vervoerd worden. Dit maakt het mogelijk om in korte tijd de constructie op te bouwen, aangezien bouwen op Terschelling alleen buiten het broedseizoen van de duinvogels mag plaatsvinden.
Het huis is voorzien van zonnepanelen, die het huisje voorzien van de benodigde elektriciteit. Door de combinatie van goede isolatie en de open ruimte is er ook geen centrale verwarming aanwezig. Alleen de houtkachel is voldoende. De ventilatie wordt geregeld met behulp van roosters en te openen ramen, wat de energie-efficiëntie verder versterkt.
De architect koos voor installaties die een beperkte investering vergen en eenvoudig te onderhouden zijn. Dit is belangrijk, aangezien het huis zich in een beschermde natuur bevindt. De opdrachtgevers wilden genieten van de prachtige omgeving, maar beseften ook dat bouwprojecten een aanslag op de natuur vormen. Daarom kozen ze voor een duurzame oplossing, waarbij het huis zoveel mogelijk in het landschap past.
Ruimtelijke indeling
Het duinhuis heeft een woonoppervlakte van 138 vierkante meter en is eigenlijk één grote ruimte. Alleen de slaap- en badruimten zijn ommuurd. De zon komt binnen via het grote dakraam en schijnt tot in het souterrain. Volgens de architect doet een rondgang in de villa aan als een duinwandeling. Er zijn vanuit meerdere punten een prachtig uitzicht. Dit gaat echt genieten worden voor Jort en zijn broer Maarten met wie hij het stuk grond kocht.
De ruimtelijke indeling is gecreëerd om zowel de twee gezinnen als de volwassenen en kinderen te voldoen. Het huis biedt een overvloed aan ruimtelijke ervaringen, waarbij elke vierkante centimeter ingezet is om het gebruik te optimaliseren. Hoeken en koven zijn benut als bergruimte, installaties en toiletaccessoires zijn op hun beurt weggewerkt in de notenhouten kasten. De mooiste dubbelrol is weggelegd voor de gevel met de lichte helling, die vormt als vanzelf de loungebank op het terras.
Conclusie
Het duinhuis van Jort Kelder op Terschelling is een voorbeeld van ecologisch en functioneel ontwerp. Het huis is geïnspireerd op de wandeling door de omgeving en past zich aan het natuurlijke landschap aan. De architect koos voor een duurzame oplossing, waarbij het huis zoveel mogelijk in het landschap past. De ruimtelijke indeling is gecreëerd om zowel de twee gezinnen als de volwassenen en kinderen te voldoen. Dit huis is een uniek voorbeeld van architectuur die zich goed aansluit bij het landschap.
Bronnen
Related Posts
-
Het huisje in het bos: een veilige plek voor kinderen in de kelder
-
Familiegeheimen in de kelder: een analyse van spannende filmverhalen
-
Film over 25 jaar opgesloten in kelder: een analyse van het verhaal en de film
-
Fietslift in de kelder: Ruimtebesparing en praktische oplossing
-
Fietsenwinkel in de kelder van Groningen: Ruimte en veiligheid voor fietsen
-
Fietsenwinkel in de kelder: Duurzame en efficiënte oplossingen voor fietsenstalling
-
Fietsenstalling in de kelder: veiligheid, toegankelijkheid en efficiëntie
-
Fietsenstallingen in Eindhoven: Aanbod, Locaties en Openingstijden