Bretels: Een Historische Accessoire met Een Stijlvolle Toekomst
Bretels zijn sinds de 18e eeuw een functioneel en stijlvol accessoire geworden. Ze zijn ontstaan in 1736 en hebben zich in de loop van de jaren ontwikkeld van een praktisch middel om kleding op te houden tot een modebewuste keuze. In het bijzonder is Jort Kelder, een Nederlandse mediafiguur, verantwoordelijk voor de heropstanding van de bretels in de hedendaagse mode. In dit artikel wordt ingegaan op de geschiedenis, het gebruik, de maatvoering, de stijl en de betekenis van bretels in de moderne wereld.
Geschiedenis van Bretels
De geschiedenis van bretels gaat terug tot 1736, waarin ze voor het eerst in de geschiedenisboeken voorkwamen. De eerste persoon waarvan we weten dat hij bretels droeg was Benjamin Franklin. Hij stichtte de eerste vrijwillige brandweer in Philadelphia, waarbij de rode bretels een deel uitmaakten van het uniform van de brandweerlieden. Deze traditie bestaat nog steeds. In de Franse revolutie, rond 1792, zochten de lagere burgerklasse naar een manier om zich te onderscheiden. Ze droegen lange broeken met bretels, wat leidde tot een opmars van bretels in de mode. In 1820 opende Albert Thurston zijn eerste bretelszaak in Londen, wat de oplossing was voor de problemen met riemen.
In de jaren 90 werden bretels door weinigen gedragen, maar tegenwoordig zien we ze volop in de modemagazines en catwalks verschijnen. Bretels zijn niet langer een functionele accessoire om een pantalon op te houden, maar een fashion statement voor de modebewuste man.
Hoe Draag Ik Mijn Bretels Het Beste?
Bij het dragen van bretels zijn er veel vragen waar je rekening mee moet houden. Hoe moeten ze worden gedragen voor je lichaamsbouw? Wat is de beste breedte voor je figuur? Waar moeten de stellers zitten als je rechtop staat? Hoe plaats je knopen in je broek? Er zijn verschillende onderwerpen waarop je antwoorden kunt vinden.
Lussen of Clips?
Er zijn verschillende manieren om bretels te dragen: met lussen of clips. Met lussen creëer je een centimeter extra lengte in vergelijking met het dragen van clips. Die centimeter extra kan net bepalend zijn bij de twijfelgevallen. Dus in geval van twijfel over het feit of ze wel lang genoeg zijn: lussen gebruiken.
Welke Breedte?
Voor de breedte van de bretels gelden geen regels. Wel is het goed om te realiseren dat des te dikker het model van de bretels, des te dikker je zelf ook oogt. Dus als je slank wilt lijken, kiest je dan voor de smallere varianten. In onze webshop vind je de volgende breedtes: - 2,5 cm (smal) - 3,4 t/m 3,6 cm (normaal) - 4,0 cm (lekker breed, Wallstreet look)
Maatvoering
Bij het kopen van bretels is het belangrijk om rekening te houden met de lengte en het postuur. Voor mensen tot 1,85 meter is een lengte van 110-125 cm geschikt. Voor mensen tussen 1,85 en 2,05 meter is een lengte van 117-130 cm ideaal. Voor personen van 2,05 meter en langer met een gewicht van 95+ kg is een lengte van 117-130 cm geschikt. Voor personen van 115+ kg is een lengte van 130 cm ideaal.
Stijl en Materialen
Bretels zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder katoen, zijde, viscose, leer, canvas, katoen, kamgaren en wol. Klassieke bretels zijn gemaakt van strakgeweven katoen, zijde of viscose. Vast onderdeel is een elastische strook op de rug. De bandjes zijn van leer, soms van geiten- of kattenhuiden. Je vindt bretels in de meest uiteenlopende kleuren en patronen.
In Frankrijk, waar bretelles werden geïntroduceerd rond de Franse Revolutie, droeg Napoleon ze het liefst gedecoreerd met honingbijen, symbool voor zijn Corsicaanse afkomst. In de casino-scènes draagt James Bond bretels van Albert Thurston, in wit moiré met geitenleren uiteinden. Ralph Fiennes draagt in Skyfall donkerblauwe bretels van de Londense kleermaker Ede & Ravenscroft met een Fleur-de-lys-patroon.
De Rol van Bretels in de Mode
Tegenwoordig zijn bretels juist heel erg trendy en mogen ze juist geshowd worden. Jort Kelder laat zien hoe het moet. In het verleden heeft hij ‘Hoe heurt het’ gepresenteerd, bretels mogen...uh moeten! Bretels zijn een stijlvolle manier om je broek op te houden. En daarbij de enige juiste manier om de broek van een smoking of jacquet op zijn plaats te houden.
De Betekenis van Bretels
Bretels hebben een vreemde reputatie. Ze worden geassocieerd met Wall Street of met de lokale rotary-club. Misschien komt het door Jort Kelder, die als drager van bretels ongewild de verpersoonlijking van snobisme is geworden. Bretels werden meegesleurd richting een elitair imago, tegen wil en dank.
In vroeger tijden werden bretels juist geassocieerd met de werkende klasse. Omdat de arbeider, in tegenstelling tot de gegoede klasse, niet in staat was om kleding op maat te laten maken, moesten bretels eraan te pas komen om de broek op zijn plek te houden. Bretels hadden een onzedelijke reputatie omdat ze meer tot het ondergoed dan het bovengoed behoorden. Bretels waren noodzakelijk (elastiek bestond nog niet), maar het was niet de bedoeling dat ze zichtbaar gedragen werden, dat was ordinair.
Conclusie
Bretels zijn sinds de 18e eeuw een functioneel en stijlvol accessoire geworden. Ze zijn ontstaan in 1736 en hebben zich in de loop van de jaren ontwikkeld van een praktisch middel om kleding op te houden tot een modebewuste keuze. In het bijzonder is Jort Kelder, een Nederlandse mediafiguur, verantwoordelijk voor de heropstanding van de bretels in de hedendaagse mode. In dit artikel is ingegaan op de geschiedenis, het gebruik, de maatvoering, de stijl en de betekenis van bretels in de moderne wereld.
Bronnen
- Bretelswinkel - Geschiedenis bretels
- Bretels.nl - Hoe draag ik mijn bretels het beste?
- Quotenet - Brekend Jort is klaar met z’n bretels
- Bretelswinkel - De etiquette bretels
- Modmod.nl - Bretels stijl
- YouTube - YouTube
- Bosmenshop.nl - Bretels
- Steppinout.nl - Ken je klassiekers de bretels
- Berden-fashion.nl - Bretels
- Welingelichtekringen.nl - Hangt iemand Jort kelder met z’n bretels aan een lantaarnpaal
- Support.google.com - YouTube
Related Posts
-
Kelder in het interieurontwerp: functie, materialen en ruimtelijke oplossingen
-
Timmerbedrijf F.P.J. o/d Kelder: Kwaliteit en Duurzaamheid in Timmerwerk
-
Frank op den Kelder: Een Beroemdheid uit Nibbixwoud
-
Frank Kelder en de rol van de politie in de inbraakbestrijding
-
Franciscus Kelders: Een Blik op Zijn Rol en Invloed in de Zorg
-
Interieurontwerp in de kelder: Ruimtelijke oplossingen en stijlvolle inrichting
-
Fotobehang Wijnkelder: Een Sfeervolle Ruimte Creëren met een Unieke Decoratie
-
Foto’s van kasteel de kelder: een historisch en esthetisch overzicht