Verstopte riolering bij Eigen Haard: Wat je moet weten
Bij het werken met woningen van Eigen Haard is het belangrijk om te weten hoe je met problemen zoals een verstopte riolering omgaat. Dit artikel legt uit hoe je met een verstopping omgaat, welke verantwoordelijkheden er zijn en wat je kunt doen als je te maken hebt met een lekkage of verstopping in je woning.
Wat is een verstopte riolering en hoe herken je dit?
Een verstopte riolering is een veelvoorkomend probleem dat voorkomt wanneer afvoerbuizen verstopt raken door afval, vettigheid of andere stoffen. Het is belangrijk om te weten dat een verstopping niet altijd direct zichtbaar is. Een goede indicatie van een aanstaande verstopping is als er tijdens het wegstromen van water bubbelgeluiden zijn te horen. Dit wijst erop dat er lucht in de afvoer zit, wat een teken kan zijn van een verstopping.
Een lekkage is echter anders. Een lekkage wordt zichtbaar als de afvoer of waterleiding onder de gootsteen of wastafel nat is, of als er lekkageplekken ontstaan in het plafond, de vloer of wanden. Het verschil tussen een lekkage en een verstopping is dus duidelijk: een lekkage is een fysieke schade aan de buizen, terwijl een verstopping een tijdelijke afsluiting is van het afvoersysteem.
Wat moet je doen bij een verstopte riolering?
Als je denkt dat je te maken hebt met een verstopte riolering, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Volgens de informatie van Eigen Haard kun je verstoppingen zelf doorgeven aan de rioolontstoppingsfirma in je regio. Bijvoorbeeld, in het gebied van Amsterdam Centrum, West of Nieuw-West is dit de firma AORC met telefoonnummer (020) 6 311 331. Voor overige stadsdelen en gemeenten is de firma Van der Velden Rioleringsbeheer te bereiken via (020) 6 329 329.
Het is belangrijk om te weten dat als je deelneemt aan het Rioolontstoppingsfonds, het fonds in de meeste gevallen de kosten van de ontstopping betaalt. Echter, als de verstopping veroorzaakt wordt door onjuist gebruik van de afvoer of als je de sifon (zwanenhals) of de afvoer niet goed hebt schoongehouden, moet je zelf betalen.
Wat doet Eigen Haard en wat moet je zelf doen?
Een aantal reparaties wordt door Eigen Haard voor je gedaan, zoals het oplossen van lekkages. Hierbij werkt het bedrijf samen met eigen vakmensen. Voor verstoppingen is het echter belangrijk om zelf actie te ondernemen. Je kunt de ontstoppingsfirma in je regio bellen en de verstopping laten verwijderen. Dit is een zaak die je zelf moet regelen, tenzij je een onderhoudsabonnement hebt.
Sommige werkzaamheden, zoals het oplossen van lekkages, worden door Eigen Haard voor je gedaan, omdat je daar servicekosten voor betaart. Dit geldt echter niet voor alle reparaties. Bijvoorbeeld, het oplossen van verstoppingen is meestal iets dat je zelf moet regelen, tenzij je een abonnement hebt. Indien je geen onderhoudsabonnement hebt, kun je dit aanschaffen via Mijn Eigen Haard.
Wat gebeurt er als je de bedrijfsruimte niet goed achterlaat?
Bij het verlaten van je woning is het belangrijk om de bedrijfsruimte goed achter te laten. Als je dit niet doet, kan Eigen Haard overgaan tot het volgende: werkzaamheden die nodig zijn om de woning op orde te brengen. Dit geldt ook voor de garage of parkeerplaats. Als je deze ruimtes niet goed achterlaat, kan het leiden tot ongemakken voor de volgende bewoner of zelfs tot schade aan de woning.
Wat gebeurt er als je de parkeerplaats niet goed achterlaat?
Net als bij de bedrijfsruimte, is het belangrijk dat je de parkeerplaats goed achterlaat. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot problemen bij de volgende bewoner. Eigen Haard kan dan overgaan tot het opknappen van de parkeerplaats, wat kosten kan veroorzaak. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te werken bij het verlaten van je woning.
Wat zijn de regels voor huisbewaring en medehuurderschap?
Bij het verhuis naar een nieuwe woning is het belangrijk om te weten wat de regels zijn voor huisbewaring en medehuurderschap. De persoon die tijdelijk in jouw huis woont en de huisbewaringsovereenkomst tekent, wordt de huisbewaarder genoemd. Voor medehuurders is het belangrijk dat de partner meerderjarig is en minstens 2 jaar in de woning woont. Dit moet worden aangetoond door middel van inschrijving of andere documenten.
Hoe kun je een reparatie aanvragen?
Als je in je woning iets stuk hebt, kun je een reparatie aanvragen via Mijn Eigen Haard. Hierbij is het belangrijk om je postcode en toevoeging te verifiëren, omdat deze ook op het huurcontract staan. Je kunt online een afspraak maken met een vakman voor een reparatie, en kies een moment dat jou het beste uitkomt. Er zijn ook video’s beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe je een afspraak maakt.
Wat valt er onder servicewerk?
Sommige werkzaamheden vallen onder servicewerk, wat betekent dat ze door Eigen Haard worden uitgevoerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor reparaties die je zelf zou moeten doen, maar waarvoor je servicekosten betaalt. Het is belangrijk om te weten welke werkzaamheden hieronder vallen, zodat je weet wat je zelf hoeft te doen en wat er door Eigen Haard wordt gedaan.
Conclusie
Een verstopte riolering kan een lastig probleem zijn, maar met de juiste aanpak en actie is het op te lossen. Het verschil tussen een lekkage en een verstopping is belangrijk om te begrijpen, zodat je weet wat je dient te doen. Bovendien is het belangrijk om te weten wat je zelf moet doen en wat Eigen Haard voor je doet. Door goed te communiceren en actief te zijn bij het oplossen van problemen, kun je ervoor zorgen dat je woning goed in orde blijft.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?