Kabeldistrict en Nieuwe Haven: Ruimtelijke ontwikkeling en archeologische potentie

De ontwikkeling van Kabeldistrict en Nieuwe Haven vormt een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van het gebied rond de Schie in Delft. De ruimtelijke plannen en stedenbouwkundige richtlijnen leggen een duidelijk beeld van de toekomstige functies en structuur van de gebieden. Daarnaast is er aandacht voor de archeologische potentie van het terrein, met name in het Kabeldistrict. Deze ontwikkeling heeft betrekking op zowel de functie van de gebieden als de bescherming van de cultuurhistorische waarde van de locatie.

Ruimtelijke structuur en functies

In het stedenbouwkundig plan van Kabeldistrict en Nieuwe Haven wordt een duidelijke ruimtelijke structuur aangebracht, die wordt bepaald door de locatie van de Schie en de ontwikkeling van een reeks pleintjes met een 'hartlijn'. Deze structuur zorgt voor een betere verbondenheid tussen de verschillende delen van het gebied. De centrale straat en de polderstraten vormen een netwerk dat de bewegingsmogelijkheden in het gebied vergrotd. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de oost-westverbindingen, die het district met de omgeving verbinden.

Kabeldistrict wordt gekenmerkt door een hoge bebouwingsdichtheid en een combinatie van wonen, werken en openbare voorzieningen. In de rustzone, die zich bevindt tussen Schiepark en de hartlijn, wordt ruimte geboden voor woningen, groen en kantoorwerk. Hier passen diverse woonvormen, waaronder gezinsappartementen, boven-benedenwoningen en town houses, zich aan. De ruimtelijke hoofdstructuur van Kabeldistrict zorgt voor een betere integratie met de omgeving en biedt een sterk gevoel van verbondenheid met het landschap.

Nieuwe Haven wordt ontwikkeld als een gevarieerd waterfront, met een verscheidenheid aan woonvormen en functies zoals dienstverlening, bedrijven, horeca, maatschappelijke voorzieningen en werkruimte. De woonbebouwing is vooral gericht op het oostelijke deel van het plangebied, terwijl de overige functies niet aan een specifieke locatie zijn gebonden. De ontwikkeling van Nieuwe Haven is voor het grootste deel autovrij, met één centrale ontsluiting vanaf de parkeervoorzieningen op de Rotterdamseweg.

Archeologische potentie en bescherming

In Kabeldistrict is er sprake van een archeologische potentie, die onder andere betrekking heeft op de late middeleeuwen en de Romeinse tijd. In het deelgebied Kabeldistrict is een archeologisch onderzoek uitgevoerd, waarbij de verwachting van archeologische resten wordt geformuleerd. De verwachting is gematigd voor het gehele gebied, met een hoge verwachting voor resten van historische bebouwing vanaf de 16e eeuw. In het noorden van het plangebied geldt een hoge verwachting voor resten van historische bebouwing vanaf de 16e eeuw.

In het gebied wordt aangegeven dat er geen resten verwacht worden uit de vroege middeleeuwen, maar wel een middelhoge verwachting voor resten uit de Late ijzertijd, Romeinse tijd en late middeleeuwen. De archeologische verwachting van het deelgebied Kabeldistrict dient archeologisch vervolgonderzoek uitgevoerd te worden als grondwerkzaamheden dieper reiken dan 50 cm onder maaiveld. Hierbij wordt geadviseerd een archeologisch booronderzoek uit te voeren, dat een betere voorspelling kan geven van de intactheid van de bodem.

Voor het beschermen van de cultuurhistorische waarden zijn er verschillende aanduidingen opgenomen. De dubbelbestemming Cultuurhistorie 2 is opgenomen ter bescherming en het herstel van cultuurhistorische waarden in Kabeldistrict. Daarnaast is er een dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering opgenomen, die de kernzone van de waterkering en de beschermingszone aanduidt. In het geval van de waterkering is bouwen niet toegestaan, tenzij het noodzakelijk is voor de waterkering zelf.

Waterberging en afvoer van regenwater

Binnen het plangebied wordt aandacht besteed aan de waterberging en afvoer van regenwater. De waterberging van de bouwvelden wordt primair gezocht op de daken. Berging voor de terreinverharding van de binnenhoven kan worden gevonden in groenvoorzieningen van de binnenhoven of in ondergrondse berging (bijvoorbeeld infiltratiekratten). In de openbare ruimte is waterberging voorzien in de wegfundering, oppervlaktewater, groenstroken, waterpleinen, wadi’s en op straat.

De waterberging en de afvoer voorzieningen voor het regenwater binnen het plangebied worden ingericht op het bergen en vertraagd afvoeren van 50 mm neerslag. Bij een bui van 90 mm dient schade aan panden voorkomen te worden en dienen de hoofdwegen berijdbaar te blijven voor hulpdiensten (< 30 cm water op straat). Het extra water dat bij een 90 mm bui valt wordt deels geborgen binnen het straatprofiel en in de evt. overcapaciteit van waterbergingen en wordt deels versneld afgevoerd richting het oppervlaktewatersysteem van het hoogheemraadschap.

Het watersysteem van het Kabeldistrict, oppervlaktewater en regenwater, dient aangesloten te worden op de omliggende polders. Opties zijn de ringsloot, welke een peil van -1,33 m NAP heeft en de polder ten westen van het spoor, die een peil van -2,70 m NAP heeft.

Sanering van de grond

In verschillende delen van het plangebied is sprake van bodemverontreiniging. In het gebied van Kabeldistrict en Nieuwe Haven zijn er verschillende locaties waar sprake is van verontreinigde grond. De verontreiniging wordt vooral veroorzaakt door zware metalen, koper en minerale olie. De intensiteit van de verontreiniging varieert per locatie, maar in veel gevallen is de hoeveelheid verontreinigd grond beperkt.

De sanering van de locaties wordt uitgevoerd met behulp van een plan van aanpak, dat wordt opgesteld in overleg met de gemeente. Bij de sanering wordt er aandacht besteed aan de afvoer van verontreinigd grond en de afsluiting van de werkzaamheden. In sommige gevallen is er sprake van een te hoge concentratie vinylchloride in het grondwater, die in overleg met het bevoegd gezag wordt gemonitord tot en met 2024.

Conclusie

De ontwikkeling van Kabeldistrict en Nieuwe Haven vormt een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van het gebied rond de Schie in Delft. De ruimtelijke plannen en stedenbouwkundige richtlijnen leggen een duidelijk beeld van de toekomstige functies en structuur van de gebieden. Daarnaast is er aandacht voor de archeologische potentie van het terrein, met name in het Kabeldistrict. De ontwikkeling van het gebied heeft betrekking op zowel de functie van de gebieden als de bescherming van de cultuurhistorische waarde van de locatie. De waterberging en afvoer van regenwater, evenals de sanering van de grond, vormen belangrijke aspecten van de toekomstige ontwikkeling van het gebied.

Bronnen

  1. Kabeldistrict en Nieuwe Haven - Ontwikkelplan Schieoevers Noord
  2. Kermis schiehaven kelder - Opmerkelijk
  3. Kermis schiehaven kelder - Dumpert

Related Posts