Betonvloeren in kelders: technieken, materialen en praktische tips
Een betonvloer in een kelder biedt een duurzame en sterke oplossing voor het aanbrengen van een vloeroppervlak. In de bronnen is duidelijk te zien dat het aanbrengen van een betonvloer in een kelder een technisch proces is dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Het betreft hier een zware klus die zowel met houten als betonnen ondergronden kan worden uitgevoerd. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de waterdichtheid van zowel de vloer als de wanden. In dit artikel geven we een overzicht van de benodigde materialen, technieken en tips om een betonvloer in een kelder te storten en te waterdichten.
Voorbereiding van de ondergrond
Voor het storten van een betonvloer is de voorbereiding van de ondergrond van cruciaal belang. In bron [3] wordt uitgelegd dat een betonvloer op verschillende ondergronden kan worden gestort. Bij een houten vloer als ondergrond is het belangrijk dat deze voldoende draagkracht heeft om de betonvloer te kunnen dragen. Daarnaast wordt aangeraden om op de houten vloer zwaluwstaartplaten aan te brengen, die als bekisting en bewapening kunnen dienen. Deze platen worden op de houten balken gelegd, waarbij eventuele houten vloerdelen verwijderd moeten worden. Daarnaast wordt aangeraden om wandisolatie aan te brengen, die minimaal 10 mm dik moet zijn. Deze isolatie moet even hoog zijn als de uiteindelijke betonvloer, zodat de platen tegen de wandisolatie kunnen worden geplaatst.
Bij een zandfundering is het belangrijk om de kruipruimte op te vullen met vulzand, dat goed aangedrukt moet worden. Daarna volgt een tweede laag vulzand, die net boven de houten balken moet komen. Hierbij moet worden opgelet dat het zand waterpas is afgereden. De ondergrond moet goed gecompenseerd zijn, zodat er geen inzakkingen ontstaan tijdens het storten.
Technieken bij het storten van de betonvloer
De technieken bij het storten van een betonvloer zijn in de bronnen uitgebreid beschreven. In bron [3] wordt uitgelegd dat het beton over eventuele afreilatten moet worden gestort. Hierbij dient het beton met een stok te worden aangeprikt, zodat luchtbellen verwijderd kunnen worden. Deze luchtbellen zitten vaak aan de randen en bij plekken waar uitsparingen zijn aangebracht. Vervolgens moet het beton met een reilat worden afgereden, waarbij de beweging in zigzagvorm moet worden toegepast. Hierbij wordt de overtollige specie verwijderd, en wordt specie aangevuld waar nodig. De bewerking dient meerdere keren herhaald te worden om een gladder resultaat te verkrijgen.
Daarna moet de vloer met een schuurbord worden afgeschuurd, waarbij draaiende bewegingen worden gemaakt. Vervolgens wordt de vloer met een spaan afgewerkt. Na deze stappen kan de betonvloer beginnen met drogen, waarbij het belangrijk is dat de vloer niet te snel droogt. De vloer kan hiervoor worden bevochtigd met water, waarna deze wordt afgedekt met kunststof folie. In bron [3] wordt ook aangeraden om Hydramix Pro te gebruiken, wat het curing-proces reguleert en een egaler eindresultaat oplevert.
Waterdicht maken van de keldervloer
Een belangrijk onderdeel van het aanbrengen van een betonvloer in een kelder is het waterdicht maken van zowel de vloer als de wanden. In bron [5] wordt uitgelegd dat het eerste stap is om gaten en scheuren in de keldervloer te repareren. Hierbij wordt aangeraden om vullers of cementmix te gebruiken om kleine scheuren op te vullen. Grotere scheuren worden met een mortel mengsel opgevuld. Daarna moet de kimnaad gecontroleerd worden, die de plek is waar de keldervloer en keldermuren samen komen. Indien nodig moet de kimnaad gerepareerd worden. Bij het repareren van de kimnaad wordt aangeraden om een simpele spuitzak te gebruiken met beton, waarna met een troffel de rand wordt afgeslepen.
Daarna moet de keldervloer worden bevochtigd met water, waarbij een standaard tuinslang wordt gebruikt en het mondstuk op fijne nevel staat. Hierbij moet worden opgelet dat er geen stilstaand water op het oppervlak blijft liggen. Daarnaast wordt aangeraden om het oppervlak te behandelen met een primer, zoals Hydrablock Pro, wat het oppervlak ook waterdicht maakt. Vervolgens moet de keldervloer worden voorzien van een cementdekvloer. In bron [5] wordt uitgelegd dat dit met een standaard mortel mengsel kan worden gedaan, waarbij de verhouding 1 deel cement, 2 delen fijn zand en de gewenste hoeveelheid water is.
Afwerking van de betonvloer
Na het storten van de betonvloer is een afwerking van de vloer nodig. In bron [3] wordt uitgelegd dat de betonvloer kan worden voorzien van een dekvloer of egalisatielaag. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de dikte van de vloer, waarbij een minimale dikte van 8 cm wordt aanbevolen. Bij vloeren van meer dan 6 cm is het aan te raden om bewapening aan te brengen. Met stoeptegels kan de wapening op hoogte worden geplaatst, waarna het beton gestort kan worden. In bron [3] wordt ook aangeraden om Hydramix Pro te gebruiken, wat het waterdicht maken van het beton reguleert en een egaler eindresultaat oplevert.
Verven van de keldervloer
Een betonvloer kan ook worden geverfd om de uitstraling te verbeteren en een beschermende laag te bieden. In bron [7] wordt uitgelegd dat het verven van een keldervloer zeker mogelijk is, mits de juiste producten worden gebruikt. Bij het verven van een keldervloer is het belangrijk dat de verf duurzaam is en bestand tegen een vochtige omgeving. Kelders bevinden zich meestal onder het grondniveau van een huis of gebouw en hebben vaak een ongeïsoleerde betonnen vloer. Voor vochtige ruimtes is het essentieel om dampopen verf te gebruiken, zodat de vloer kan blijven ademen en vocht geen schade veroorzaakt.
In bron [7] wordt ook uitgelegd dat het verven van een keldervloer voordelen heeft, zoals vochtbestendigheid, bescherming tegen betonrot, waterdichtheid en slijtvastheid. Daarnaast is een geverfde vloer makkelijker te onderhouden en heeft deze een nettere en meer opgeruimde indruk. Voor het verven van keldervloeren wordt aangeraden om Pre Dekverf van Scanofloor te gebruiken, wat een ijzersterke, dekkende 2-componenten verf is die geschikt is voor verschillende soorten ondergronden zoals beton en vloertegels.
Voordeel van monoliet betonvloeren
In bron [4] wordt uitgelegd dat een monoliet betonvloer een ideale oplossing is voor een keldervloer. Een monoliet betonvloer heeft grote voordelen ten opzichte van een standaard vloer, waaronder geen verzakkingen, lange levensduur, slijtvastheid, vloeistofdicht, mooi afgewerkt, bestaand uit één geheel en makkelijk in onderhoud. Bovendien wordt aangeraden om een monoliet betonvloer te laten afwerken met speciale machines, waardoor de oppervlakte langdurig gevlinderd wordt. Hierdoor ontstaat een dicht en, indien gewenst, een spiegelglad oppervlak dat na het uitharden slijtvast en vloeistofdicht is en een strakke uitstraling heeft.
Conclusie
Het aanbrengen van een betonvloer in een kelder is een complex proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Het betreft hier een klus die zowel met houten als betonnen ondergronden kan worden uitgevoerd. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de waterdichtheid van zowel de vloer als de wanden. De technieken bij het storten van een betonvloer zijn in de bronnen uitgebreid beschreven, waaronder het gebruik van bewapening, het aanbrengen van een dekvloer en het waterdicht maken van de vloer. Bovendien kan een betonvloer worden geverfd om de uitstraling te verbeteren en een beschermende laag te bieden. Uiteindelijk is een monoliet betonvloer een ideale oplossing voor een keldervloer, met grote voordelen ten opzichte van een standaard vloer.
Bronnen
- Klusidee.nl - Betonvloer storten
- Kelders.nl - Prefab beton kelders
- 123Vochtbestrijding.nl - Zelf een betonvloer storten
- Bako Betonservice - Keldervoeren van Beton
- Betonwaterdichtmaken.nl - Kelder waterdicht maken
- Sterk Betonkelders.nl - Unieke productiemethode
- Scanofloor-Specialist.nl - Keldervloer verven
- Bullbetonwerken.nl - Betonvloeren leggen
- Leenen Steengoed - Prefab beton kelders
- Mombargbeton.nl - Prefab beton elementen kelders
- Vochtbestrijding.info - Keldervloer waterdicht maken
Related Posts
-
Eduard Kelder: Professionele Parketrenovatie met Duurzame Materialen
-
Eduard Kelder: Professionele vloerrenovatie met kwaliteit en transparantie
-
Eduard en de Invloed van Kelder op Twitter
-
Eduard Kelder en de Kunst van Houten Vloeren Renoveren
-
Eduard Kelder: Expertise in Parketrenovatie en Houten Vloeren
-
Eduard Kelder Parketrenovatie: Duurzame Oplossingen voor Vloeren in Nieuw Licht
-
Eduard Kelder: Parketrenovatie en Duurzame Oplossingen
-
Eduard Aanhangers: Kwaliteit, Aanpassingsvermogen en Betrouwbare Oplossingen voor Elke Nodige