Gestuurde Boring en de Invloed op de Riolering: Technieken, Voordelen en Toepassingen
Gestuurde boring is een techniek die steeds meer toepassing vindt in de bouw en infrastructuur, met name bij het aanleggen van rioleringen en leidingen ondergronds. Deze methode biedt een snelle, milieuvriendelijke en effectieve alternatief voor het traditionele graven. In dit artikel worden de technieken, voordelen en toepassingsgebieden van gestuurde boring nader uitgelegd, met aandacht voor de impact op de riolering en het gebruik van materialen zoals bentoniet.
Techniek en Werking van Gestuurde Boring
Bij een gestuurde boring wordt een buis of leiding onder de grond doorgetrokken, vanaf een beginpunt naar een eindpunt. Dit proces verloopt met minimale overlast voor de omgeving, aangezien de stoep of straat niet over een lang stuk open hoeft te worden. De boring gaat diep genoeg onder de grond door om geen schade te veroorzaken aan bomen en wegen. Het werkgebied aan het begin- en eindpunt is veilig afgezet met hekken, waar de boormachines en een wagen staan die de grond uit het boorgat oppikt. Hiervoor kunnen hijskranen nodig zijn om de kabels en leidingen door het boorgat te schuiven.
De techniek is gebaseerd op een gecontroleerde boorkop, die wordt beheerst door computers. Achter de boorkop zijn holle boorstangen bevestigd die boorvloeistof in het gat pompen. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het gat open blijft en voert gelijk de overtollig aarde af. Na de eerste boring is het gat meestal nog niet ruim genoeg. Door een ‘ruimer’ op de boorstang te bevestigen, kan met draaiende bewegingen het gat worden verruimd. Ondertussen wordt er ook meer boorvloeistof in het gat gepompt zodat het gat niet kan instorten.
Als het gat ruim genoeg is, kan de nieuwe kabel of leiding worden getrokken. Deze wordt omhoog gehouden zodat het soepel door het gat kan gaan, bij buizen van grote diameters zijn hiervoor hijskranen nodig. De kabel of leiding wordt bevestigd aan een trekkop die vervolgens weer terug door het gat gaat. Hierna is de gestuurde boring voltooid.
Voordelen van Gestuurde Boring
Gestuurde boring biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele grondwerken. De voordelen zijn:
- Sneller dan graven: Het proces is efficiënter, waardoor de werkzaamheden sneller kunnen worden uitgevoerd.
- Minder overlast voor de omgeving: Het is minder invasief en zorgt voor minder storende werken op de openbare weg.
- Natuurbehoud: Het vermijdt schade aan de omgeving, waardoor beschermde gebieden veilig blijven.
- Ontwijken van obstakels: De techniek maakt het mogelijk om onder obstakels, wegen en spoorwegen door te werken.
- Dieper en veiliger: De ondergrond kan beter worden gecontroleerd, waardoor schade aan bestaande kabels en leidingen kan worden voorkomen.
Deze voordelen maken gestuurde boring tot een veelgebruikte techniek in de bouw, met name bij het aanleggen van rioleringen in bebouwde omgevingen, industrieterreinen, en langs waterwegen.
Toepassing in de Riolering
Een van de belangrijkste toepassingen van gestuurde boring is het aanleggen van rioleringen, vooral in gevallen waarin de aansluiting op de riolering niet mogelijk is. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van IBA-systemen (Individuele Behandeling Afvalwater), die vooral worden ingezet in huishoudelijke sfeer. Deze systemen worden echter vaak vervangen door drukriolering, wanneer er sprake is van groei of grotere behoeften. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderdagverblijven of andere locaties waar veel afvalwater ontstaat.
De complexe boringen die nodig zijn bij het aanleggen van drukrioleringen, zoals in het geval van het kinderdagverblijf “Natuurlijk Avontuurlijk” in Culemborg, worden vaak uitgevoerd met minimale overlast voor de omwonenden. De techniek is daarbij van toepassing op gebieden waar de grond slecht is, en waarbij het mogelijk is om onder de provinciale weg te werken.
Materialen en Boorvloeistoffen
Bij de uitvoering van gestuurde boringen wordt gebruikgemaakt van verschillende materialen en boorvloeistoffen. De te gebruiken boorvloeistof is Quik-gel of Wyoming bentoniet. Deze vorm van bentoniet heeft zijn nut reeds bewezen gedurende vele jaren, het is een soort bentoniet dat gemakkelijk mengbaar is met water waardoor er een gladde boorvloeistof ontstaat, die in verschillende grondsoorten goed tot zijn recht komt.
De boorvloeistof heeft vijf belangrijke functies: - Transport van losgemaakte ondergrond - Het “in oplossing” houden van de losgemaakte ondergrond - De stabiliteit van het boorgat behouden door het leggen van een film - Smering - Afkoeling van de onderdelen
Naast de boorvloeistof is ook de gebruikte boorapparatuur van groot belang. Bofram is gespecialiseerd in bentoniet pompunits voor gestuurde boringen. De door Bofram ontwikkelde en gebouwde units zijn 100% op afstand bedienbaar en zorgen ervoor dat het proces van een gecontroleerde hoeveelheid bentonietoplossing wordt voorzien.
Invloed op de Riolering en Toekomstige Ontwikkelingen
De toepassing van gestuurde boringen heeft een duidelijke invloed op de riolering, met name in gevallen waarin de aansluiting op bestaande systemen niet mogelijk is. De techniek stelt in staat om leidingen aan te leggen zonder dat er sprake is van overlast, wat vooral van belang is in bebouwde omgevingen en industrieterreinen. Bovendien wordt er in veel gevallen gekozen voor een complexe boring, zoals in het geval van het kinderdagverblijf in Culemborg, waarbij de oplossing van drukriolering de toekomstige groei van het bedrijf mogelijk maakte.
De toekomstige ontwikkelingen in de techniek zullen vooral gericht zijn op de verbetering van de nauwkeurigheid, het verminderen van overlast en het optimaliseren van de materialen en boorvloeistoffen. Hierbij komt ook de toepassing van geavanceerde software en automatisering in beeld, waarmee de techniek nog efficiënter kan worden gemaakt.
Conclusie
Gestuurde boring is een zeer effectieve methode om ondergronds leidingen en kabels aan te leggen, met name bij het aanleggen van rioleringen. De techniek biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele grondwerken, waaronder sneller werken, minder overlast voor de omgeving en veiliger werken onder bestaande infrastructuur. De toepassing van materialen zoals bentoniet en de juiste boorvloeistoffen is van cruciaal belang voor het succes van het proces. In de toekomst zullen de technieken en materialen verder worden geoptimaliseerd, waardoor de methode nog efficiënter kan worden gemaakt.
Bronnen
- Gestuurde boring
- Oral, intravaginal, percutaneous, or intramuscular progestogens
- Deutsche Apotheker Zeitung
- Gestuurde boring – wat is het en hoe werkt het?
- Minipille: risico op hersentumoren onder Desogestrel
- Complexe boring voor drukriolering
- Horizontaal boren in de grond – hoe werkt het?
- Kabels en leidingen
- Antibabypille: studie waarschuwt voor risico op hersentumoren
- Gestuurd boren
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?