Maison Kelder: De geschiedenis en unieke smaak van de hazelnoortaart

Maison Kelder is een van de bekendste bakkerijen in de regio Den Haag en staat al decennialang synoniem voor ambachtelijk gebak van de hoogste kwaliteit. De bekendste taart van het bedrijf is de hazelnoortaart, een taart die steeds populairder wordt bij zowel lokale als externe klanten. De geschiedenis van Maison Kelder en de unieke smaak van de hazelnoortaart vormen de kern van dit artikel.

De geschiedenis van Maison Kelder

De oorsprong van Maison Kelder ligt terug in 1934, toen Dick Kelder een banketbakkerij startte aan de Bankastraat in Den Haag. Om zich van zijn concurrenten te onderscheiden, maakte hij van zijn hazelnoortaart een specialiteit. In 1937 werd de zaak uitgebreid met een winkel in de Weissenbruchstraat, naast een eerder filiaal in Wassenaar aan de Rijksstraatweg. Na de oorlog, in 1946, emigreerde Kelder naar Zuid-Afrika, waar hij de zaak inclusief de bedrijfsnaam, de winkel en de bakkerij overliet aan ervaren banketbakker Wiggert Jonker, die in 1938 bij hem werkte. De hoofdvestiging van het bedrijf werd nu de Weissenbruchstraat en de hazelnoortaart bleef de specialiteit. Tijdens deze jaren werd ook de kokerij van maaltijden voortgezet.

In 1975 begon de zoon van Wiggert Jonker, Lucas, mee te draaien in de zaak. In 1979 werd de zaak aan de Weissenbruchstraat ingrijpend verbouwd, en een deel van de tuinen van de diverse panden werd bij het bedrijf betrokken. De winkel schuifde iets op de straat in, en het geheel vormde een werkelijk labyrint. In 1980 volgde Lucas Jonker zijn vader op en kreeg de leiding over het bedrijf. Na enige tijd werd het bedrijfscomplex gerenoveerd en economischer ingericht.

In 1990 verhuisde de winkel aan de Rijsstraatweg in Wassenaar naar de Kerkstraat. In 2000 vestigde de bakkerij zich in een nieuw complex aan de Junostraat 8 in de Binckhorst. Vanaf die tijd werd het beroemde hazelnootgebak van Maison Kelder hier gebakken en verkocht, naast allerlei andere heerlijkheden in koek, chocolade, gebak en taart. De nieuwe bakkerij werd voorzien van de modernste machines en het werk werd deels geautomatiseerd om zo beter aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. In samenspraak met Maison Kelder is een machine ontwikkeld om de lagen van de hazelnoortaarten en gebakjes te produceren.

In 2003 kreeg Lucas Jonker de Zilveren Ooievaar van wethouder Economische Zaken B. Verkerk, waarmee Maison Kelder als bijzonder Haags bedrijf werd gehonoreerd. In 2009 vierde het bedrijf zijn 75-jarig bestaan groots in het ADO-stadion. Tijdens deze jaren werd ook de uitbreiding van het bedrijf voortgezet, met onder andere de overname van de banketbakkerij Brokking in Dordrecht in 2014.

De smaak van de hazelnoortaart

De hazelnoortaart is de meest bekende en geliefde taart van Maison Kelder. Deze taart, gemaakt volgens een authentiek recept, bestaat uit luchtige lagen cake, rijkelijk gevuld met hazelnootcrème en afgewerkt met een royale hoeveelheid hazelnootstukjes. De combinatie van de zachte cake, de romige crème en de knapperige nootjes zorgt voor een onweerstaanbare smaakbeleving. Wat deze taart zo bijzonder maakt, is de handmatige bereiding en de constante focus op kwaliteit.

De smaak van de hazelnoortaart is uniek door het gebruik van de beste ingrediënten. De crème bevat onder andere hazelnoten, eiwit, melkpoeder, plantaardig vet, cacaopoeder, maiszetmeel, lactose, verdikkingsmiddelen, voedingszuur, weipoeder, zuurteregelaar, amandelen, aroma, carthamus-extract, conserveringsmiddelen, emulgatoren, glucosestroop, kleurstoffen, plantaardig vet en stabilisatoren. De taart is glutenvrij (onder de wettelijke grens van 20 ppm) en bevat allergenen zoals ei, noten, melk en soja.

De productie van de hazelnoortaart

De productie van de hazelnoortaart is een geheel proces dat aandacht voor detail en kwaliteit vereist. De schuimlagen van de taart bestaan uit drie krokante schijven, gemaakt van een progresbeslag. Dit verschilt van schuimbeslag, waarbij aan progresbeslag nog extra ingrediënten worden toegevoegd. Het verschil zit hem dus in het feit dat bij schuim enkel eiwit en suiker worden gebruikt, maar bij een progresbeslag dit schuim wordt aangevuld met bloem of maizena en fijngemalen noten.

De noten worden roosteren om de smaak en textuur te versterken. Dit proces wordt zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de noten de juiste mate van roosteren krijgen. De lagen van de taart worden gemaakt met een speciale machine, die in samenspraak met Maison Kelder is ontwikkeld. Deze machine zorgt voor een gelijke verdeling van de lagen en helpt bij het produceren van de taart in grote hoeveelheden.

De huidige situatie en toekomstplannen

Maison Kelder heeft zich in de loop der jaren uitgebreid tot meerdere winkels en een bloeiende online bestelservice. De focus blijft op kwaliteit, ambachtelijkheid en het gebruik van de beste ingrediënten. De traditionele recepten, die van generatie op generatie zijn doorgegeven, vormen de basis van het succes van Maison Kelder.

In 2015 begon Maison Kelder met het plannen om de huidige locatie te demolen om ruimte te maken voor 1000 extra woningen. Het nieuwe complex zou een zwembad, een tonezaal, een dagopvangcentrum en een jeugdcentrum bevatten. De redenen voor de ontwikkeling van een nieuw complex zijn onder andere drainagemaatregelen, gebrek aan eerder genoemde faciliteiten en slechte toegang voor gehandicapte personen.

Bronnen

  1. Maison Kelder - Hazelnootschuimtaart
  2. Maison Kelder - Historisch overzicht
  3. Beste scholen in postcode B93
  4. Maison Kelder - Website
  5. Arden Academy - Wikipedia
  6. Maison Kelder - Verkooppunten
  7. Maison Kelder - Hazelnoot slagroomtaart
  8. Hazelnoot slagroomtaart van Maison Kelder
  9. Maison Kelder - Taart in de regio Haaglanden
  10. Beste scholen in postcode B93
  11. Springfield House Community Special School
  12. Dorridge Primary School - informatie

Related Posts