Jort Kelder in reclame: van media-icoon tot onafhankelijkheid in de reclamebranche
In de huidige tijd is reclame een onmisbaar onderdeel geworden van het culturele en economische landschap. In het bijzonder is Jort Kelder, een bekende Nederlandse media-icoon, vaak te zien in reclames van verschillende merken. Zijn rol in de reclame bracht niet alleen een nieuw soort betrokkenheid met zich mee, maar ook kritiek. In dit artikel worden de reclamecampagnes waarin Jort Kelder optreedt, de kritiek op deze reclames, en de rol van technologie en betrouwbare bronnen in de reclamebranche besproken.
Reclamecampagnes met Jort Kelder
Jort Kelder heeft in verschillende reclamecampagnes deelgenomen, waaronder bij de Lotto. In de campagne “Vissers” speelt Kelder een rol die gericht is op de ‘vaakst vallende Jackpot in Nederland’. Hierin wordt hij ingezet als een soort dandy, die het stokje overneemt van Robert Kranenborg. De campagne richt zich op het laten zien dat Lotto-winnaars hun geluk delen met familie en vrienden, en dat sportvissen populair is onder de doelgroep.
De campagne wordt uitgerold op tv, radio, online en instore. De creatieve partner bij Selmore, Diederick Hillenius, vindt dat Kelder perfect past in het script: hij neemt met veel zelfspot de rol van het oude geld voor z’n rekening. En dat zorgt voor een leuk contrast met de volkse Lotto-miljonair Nico.
De reclame bevat ook een muziekcompositie. Het begeleidende nummer “That Miami Vibe” is opgenomen in de Wisseloordstudio’s en ingespeeld door een big band met Paul van Kessel op zang. De muziek speelt een belangrijke rol in de campagne, omdat hij extra emotie toevoegt aan een overvol reclameblok.
Kritiek op Jort Kelder in de Lotto-reclame
Hoewel Jort Kelder zijn rol als media-icoon heeft gespeeld in veel reclames, is er ook kritiek geweest op zijn betrokkenheid bij de Lotto-reclame. Fons van Westerloo, voormalig baas van zowel RTL als SBS, vond het onverstandig dat Jort Kelder in een reclamespotje van de Lotto verschijnt. Volgens hem is het onverstandig om gratis diensten aan te nemen, laat staan om je te laten betalen om producten in een reclamespotje aan te prijzen.
De kritiek op Jort Kelder in de Lotto-reclame is niet alleen gericht op zijn betrokkenheid, maar ook op de vraag hoe onafhankelijk hij is in de reclamebranche. Fons van Westerloo vindt het een gotspe dat Jort als presentator van Op1 gewoon uitgebreid reclame mag maken voor de Lotto. Hij benadrukt dat de generositeit van bedrijven niet bedoeld is om iets op tv of in de krant te krijgen, maar om het eruit te houden als er hier iets misgaat.
Technologie en de rol van Google
De reclamebranche is niet alleen afhankelijk van media-icoons zoals Jort Kelder, maar ook van technologie. In de zaak van Jort Kelder tegen Google is het gerechtshof van Amsterdam van mening dat Google in 2020 nalatig is geweest in het voorkomen van frauduleuze advertenties. In de nepreclame stond onder meer het gezicht van Jort Kelder om mensen naar bitcoinfraudeurs te leiden. Kelder trok samen op met enkele andere bekende Nederlanders om hun gelijk te krijgen in deze zaak.
De zaak van Jort Kelder tegen Google is van groot belang voor de reclamebranche. Het is een voorbeeld van hoe techbedrijven zoals Google verantwoordelijkheden kunnen hebben in het voorkomen van fraude in reclames. Google heeft in de periode van februari tot augustus 2020 veel onrechtmatige advertenties getoond. Volgens Google vonden in die periode malafide adverteerders manieren om de detectiesystemen van Google te omzeilen, waarop zij pas grip kreeg in de loop van de zomer.
In april 2020 heeft Google een internationale multidisciplinaire werkgroep opgezet die versneld technische maatregelen heeft ontwikkeld en geïmplementeerd en in juli 2020 heeft zij "celebrity sensationalist ads" verboden. Dit is een belangrijke stap in het voorkomen van fraude in de reclamebranche.
Betrouwbare bronnen en kritische evaluatie
In het kader van reclame en media is het belangrijk om betrouwbare bronnen te kiezen. In dit artikel zijn de bronnen van de onderzoekers en documenten gebruikt om de reclamecampagnes en kritiek op Jort Kelder te bespreken. De bronnen zijn van verschillende websites, waaronder de website van de Nederlandse Loterij, het gerechtshof van Amsterdam, en bronnen van Google.
De kritische evaluatie van informatie is van groot belang, omdat niet elke bron even betrouwbaar is. In dit artikel zijn de bronnen geanalyseerd op betrouwbaarheid, en is er gekeken naar de betrouwbaarheid van de bronnen in het opstellen van de inhoud.
Conclusie
De reclamebranche is een complexe en dynamische wereld, waarin niet alleen media-icoons zoals Jort Kelder een rol spelen, maar ook technologie en betrouwbare bronnen belangrijk zijn. In dit artikel is besproken hoe Jort Kelder in reclames is opgetreden, de kritiek op zijn betrokkenheid, en de rol van technologie en betrouwbare bronnen in de reclamebranche. De zaak van Jort Kelder tegen Google toont aan dat techbedrijven verantwoordelijkheden kunnen hebben in het voorkomen van fraude in reclames. De keuze van betrouwbare bronnen is daarbij van groot belang.
Bronnen
- Jort Kelder in de Lotto-reclame
- Jort Kelder wint hoger beroep tegen Google over nepadvertenties
- Warsteiner-reclame met Jort Kelder
- Kritiek op Jort Kelder in de Lotto-reclame
- YouTube support
- Jort Kelder wint hoger beroep om neppe Bitcoin-advertenties
- Reclamearchief: Jort Kelder
- YouTube support
- Google aansprakelijk voor nepadvertenties rond Jort Kelder
- YouTube support
- YouTube support
- YouTube support
Related Posts
-
Jort Kelder over oorlogen en het verleden: een blik op historische en politieke context
-
Gertje wil niet naar de kelder: Interieurdesign en ruimtelijke oplossingen
-
Gert-Jan Kelder: Van brouwer tot ondernemer en sportbestuurder
-
Interieurontwerp en het gebruik van natuurlijke materialen in de kunst
-
Gerrit Kelder: Een Persoonlijk Verhaal uit Nijverdal
-
Gerrit Jan Kelder: Een historische figuur in de genealogie
-
Interieurontwerp en de invloed van kunstenaars: Een analyse van de collectie van Toon Kelder
-
Gerri Eickhof en Jort Kelder in het Achtuurjournaal: Toeval of een bewuste keuze?