Jort Kelder en het ecologisch ontwerp van zijn duinvilla op Terschelling

De bouw van interieurontwerpen in natuurlijke omgevingen vereist een unieke aanpak, waarbij het gevoel voor ruimte, licht en materialen cruciaal is. In het geval van Jort Kelder, een bekende Nederlandse presentator, is het ontwerp van zijn vakantiehuis op Terschelling een voorbeeld van hoe ecologisch bewustzijn en functionele ruimte samen kunnen vallen. Dit artikel onderzoekt het ontwerp, de materialen en de strategieën die zijn toegepast bij het bouwen van het Eco-Duinhuis, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

Ontwerp en architectuur van het Eco-Duinhuis

De architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Eco-Duinhuis is Marc Koehler. Hij ontwierp een strakke houten woning, die opengewerkt is tot een panoramavenster. Het ontwerp van het huis is gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanpassen aan de omgeving. Het houten casco van het huis wordt door de weersinvloeden langzaam vergrijsd, waardoor het uiteindelijk minder opvalt tussen het helmgras dan de klassieke stenen huizen in de omgeving.

De villa is ontworpen als een open ruimte met geen muren tussen de slaapkamers en badkamers. Dit levert een gevoel van ruimte op, waarbij de zon via het grote dakraam tot in het souterrain schijnt. De architect beschrijft het als een “bescheiden promenade architecturale”, waarbij de tien vloerniveaus een soort trap omhoog vormen rond de centraal gelegen open haard. Het huis is dus zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk.

De villa is ontworpen met een woonoppervlakte van 138 vierkante meter, waarbij het huis eigenlijk één grote ruimte is. Alleen de slaap- en badruimtes zijn ommuurd. Dit ontwerp zorgt voor een licht en ruim gevoel, wat ideaal is voor de woonomgeving in de duinen.

Ecologische materialen en duurzaamheid

De bouw van het Eco-Duinhuis ging gepaard met een sterke nadruk op duurzaamheid. De eigenaar, Jort Kelder, wilde een zelfvoorzienend en ecologisch huis bouwen, waarbij enkel circulaire bouwmaterialen werden gebruikt. De ligging in de duinen maakte het lastig om het huis te bouwen, maar het gebruik van duurzame materialen en een passieve isolatie zorgde voor een effectieve vermindering van de ecologische voetafdruk.

Het huis is grotendeels gemaakt van hout, een duurzaam en herbruikbaar materiaal. Daarnaast zijn er zonnepanelen geïnstalleerd die het huis voorzien van de benodigde elektriciteit. De combinatie van goede isolatie en de open ruimte zorgt ervoor dat er geen centrale verwarming nodig is. Alleen de houtkachel is voldoende om het huis warm te houden.

De architect stond volgens de Volkskrand voor een flinke uitdaging. Kelder wilde een onconventioneel huis dat geschikt was voor de gehele familie, maar ook moest voldoen aan de strenge bouwvoorschriften van de gemeente Terschelling. Dit ontwerp is dus een goed voorbeeld van hoe duurzaamheid en functionele ruimte samen kunnen vallen.

Ruimtelijke indeling en functionele ruimtes

Het Eco-Duinhuis is ontworpen met een open ruimte, waarin geen muren zijn tussen de slaapkamers en badkamers. Dit levert een gevoel van ruimte op, waarbij de zon via het grote dakraam tot in het souterrain schijnt. De architect beschrijft het als een “bescheiden promenade architecturale”, waarbij de tien vloerniveaus een soort trap omhoog vormen rond de centraal gelegen open haard.

De villa is ontworpen met een woonoppervlakte van 138 vierkante meter, waarbij het huis eigenlijk één grote ruimte is. Alleen de slaap- en badruimtes zijn ommuurd. Dit ontwerp zorgt voor een licht en ruim gevoel, wat ideaal is voor de woonomgeving in de duinen.

De inrichting van het huis is gericht op het creëren van een plek waar zowel de eigenaar als gasten zich comfortabel kunnen voelen. De ruimte is opgedeeld in splitlevels, die als een trap omhoog spiralen rond de centraal gelegen open haard. Tezamen vormen de tien vloerniveaus een bescheiden promenade architecturale; vanuit het ondergrondse slaapdomein stijg je langzaam naar boven, langs de entree, de woon- en eetruimte, naar de keuken en via de speel/gamevloer (voor neefjes en nichtjes) tot in de lounge bovenin.

Interieurontwerp en inrichting

Het interieur van het Eco-Duinhuis is grotendeels gemaakt van hout, een duurzaam en herbruikbaar materiaal. Dit zorgt voor een warme en natuurlijke sfeer. De ruimtes zijn gericht op functionele gebruiksmogelijkheden, waarbij de woonruimte en de keuken grotendeels open zijn. De keuken is ontworpen met een eettafel en een keukenblock, zodat er veel ruimte is voor gezelligheid en samenkomst.

De badkamer is grotendeels gemaakt van hout, wat een natuurlijke sfeer oplevert. De slaapkamers zijn eenvoudig ingericht, met een bed, een kast en een stoel. De inrichting is gericht op comfort en functionaliteit.

De inrichting van het huis is gericht op het creëren van een plek waar zowel de eigenaar als gasten zich comfortabel kunnen voelen. De ruimtes zijn gericht op het creëren van een licht en ruim gevoel, wat ideaal is voor de woonomgeving in de duinen.

Conclusie

Het Eco-Duinhuis van Jort Kelder op Terschelling is een voorbeeld van hoe ecologisch bewustzijn en functionele ruimte samen kunnen vallen. Het ontwerp van het huis is gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanpassen aan de omgeving. De architect, Marc Koehler, ontwierp een strakke houten woning, die opengewerkt is tot een panoramavenster. Het gebruik van duurzame materialen en een passieve isolatie zorgt voor een effectieve vermindering van de ecologische voetafdruk. De inrichting van het huis is gericht op het creëren van een plek waar zowel de eigenaar als gasten zich comfortabel kunnen voelen.

Bronnen

  1. Eco-Duinhuis van Jort Kelder
  2. Fotografie van Jort Kelder op Terschelling
  3. Zeven eigenaren over hun vakantiehuis
  4. Interview met Jort Kelder in Rooijakkers over de Vloer
  5. Weekend-villa van Jort Kelder
  6. Jort Kelder over het eiland Terschelling

Related Posts