Leidraad voor juridische auteurs: Een handleiding voor betrouwbaar citeren in wetenschappelijke teksten

Bij het schrijven van wetenschappelijke teksten, zoals scripties, artikelen of onderzoeksverslagen, is het belangrijk om bronnen correct en duidelijk te vermelden. Dit geldt zowel voor gedrukte als online bronnen. De Leidraad voor juridische auteurs is een belangrijk hulpmiddel dat helpt bij het opstellen van correcte bronvermeldingen en voetnoten. Deze leidraad is van groot belang voor wetenschappers, studenten en andere betrokkenen bij wetenschappelijk onderzoek. In dit artikel bespreiden we de kernpunten van de Leidraad, met name de wijzigingen in de tiende editie uit 2023, en geven we voorbeelden van hoe bronnen correct moeten worden verwezen.

Verkorte verwijzingen en voetnoten

Een van de belangrijkste aanpassingen in de tiende editie van de Leidraad is het verkorten van verwijzingen naar tijdschriftartikelen in voetnoten. Eerder werd aangeraden om in verkorte verwijzingen de titel van het tijdschrift te vermelden. Nu wordt aangesloten bij de methode voor boeken: in beide gevallen bestaat de verwijzing dan uit de achternaam van de auteur en het jaartal van publicatie.

Voorbeeld van een tijdschriftartikel in de literatuurlijst: - Snel 2018
M.V.R. Snel, 'Hoera, een lijstje! Over bronvermelden', AA 2018, p. 254-269.

Voorbeeld van een boek: - Curry-Sumner e.a. 2010
I. Curry-Sumner e.a., Onderzoeksvaardigheden: instructie voor juristen, Nijmegen: Ars Aequi Libri 2010.

In de voetnoot worden deze verwijzingen verkort weergegeven: 1. Snel 2018, p. 256.
2. Curry-Sumner e.a. 2010, p. 21.

Online bronnen en het gebruik van persistente identifiers

De Leidraad voor juridische auteurs bevat ook richtlijnen voor het verwerken van online bronnen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten online bronnen: - Artikelen, annotaties, rapporten, proefschriften en video’s die (ook) online staan; - Online bronnen die frequent geactualiseerd worden; - Webpagina’s of websites.

Bij het verwijzen naar bronnen die (ook) online staan, wordt het standaardformaat voor de gedrukte versie van dat type bron gebruikt. Voor online bronnen die frequent worden bijgewerkt, wordt het standaardformaat gebruikt, maar wordt er ‘(online, bijgewerkt [datum])’ toegevoegd aan de voetnoot. In de literatuurlijst wordt alleen het woord “online” vermeld, zonder jaartal.

Voorbeeld van een video in de voetnoot: 1. 'Het Kamergesprek: De grondwet wijzigen', Nieuwspoort, youtube.com, 10 februari 2023.

Voorbeeld van een podcast: 2. 'Procesafspraken... en hoe nu verder?', de Rechtspraak, staatvanhetstrafrecht.fireside.fm, 13 november 2022 (podcast).

Webpagina’s en websites

Bij het verwijzen naar webpagina’s of websites wordt er alleen de naam van de website of de titel van de pagina vermeld, gevolgd door het webadres (zo kort mogelijk, dus zonder www.). Er wordt geen bronvermelding opgenomen in de literatuurlijst, maar wel in de voetnoot.

Voorbeeld: - 'Kwaliteit van beleggingsadvies', AFM, afm.nl, 15 januari 2023.

Verschillen tussen de editie van 2016 en 2019

In 2019 is er een nieuwe editie van de Leidraad uitgegeven. Deze bevat twee belangrijke wijzigingen ten opzichte van de versie uit 2016: - Je probeert in de voetnoot altijd zo kort mogelijk te verwijzen naar bronnen. - De toevoeging ‘online’ vermeld je alleen nog bij frequent geactualiseerde internetbronnen.

Daarnaast zijn enkele cosmetische aanpassingen gedaan, zoals het aanpassen van de notatie van Kamerstukken en Handelingen, het afkorten van ‘Algemene maatregel van bestuur’ tot ‘ambv’ (geen hoofdletters), en het weglaten van hoofdletters bij woorden zoals ‘gerechtshof’, ‘rechtbank’, ‘kantonrechter’, ‘provincie’ en ‘gemeente’.

De rol van leidraden in de wetenschap

Een leidraad is een schriftelijke beleidsuiting waarin de AFM aan marktpartijen richting en duidelijkheid wil geven. Een leidraad geeft bijvoorbeeld aanbevelingen, handvatten of extra uitleg. Met een leidraad kan de AFM bijvoorbeeld (gedrags-)richtlijnen aan de markt meegeven. Het doel van een leidraad is een specifieke groep personen te informeren of meer inzicht te geven over een bepaald onderwerp.

Samenvatting van de kernpunten

De Leidraad voor juridische auteurs is een belangrijk hulpmiddel dat helpt bij het opstellen van correcte bronvermeldingen en voetnoten. De tiende editie uit 2023 bevat verschillende aanpassingen, waaronder het verkorten van verwijzingen naar tijdschriftartikelen en het gebruik van persistente identifiers bij online bronnen. De Leidraad richt zich ook op het verwerken van webpagina’s, websites en andere online bronnen.

Conclusie

De Leidraad voor juridische auteurs is een onmisbaar instrument voor wetenschappers, studenten en andere betrokkenen bij wetenschappelijk onderzoek. De tiende editie uit 2023 bevat belangrijke aanpassingen, waaronder het verkorten van verwijzingen en het gebruik van persistente identifiers. Deze leidraad helpt bij het opstellen van correcte bronvermeldingen en voetnoten, en is van groot belang voor het voorkomen van plagiaat.

Bronnen

  1. Leidraad voor juridische auteurs
  2. Leidraden van de AFM
  3. Juridische Leidraad: Online bronnen
  4. Libguide Leidraad 2019
  5. Definitie van leidraad
  6. Leidraad of leiddraad
  7. Normen, richtlijnen en leidraden voor inspectie en beoordeling
  8. Definitie van leidraad

Related Posts