Kelder opruimen: stap voor stap tot een overzichtelijke ruimte

De kelder is vaak een ruimte die ongezien blijft en ongezien wordt opgeslagen. Toch kan een goed opgeruimde kelder zorgen voor veel ruimte, overzicht en functionaliteit. Het opruimen van een kelder vereist een zorgvuldig plan, geduld en een duidelijke aanpak. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste stappen en tips om je kelder efficiënt en overzichtelijk op te ruimen.

Stap voor stap kelder opruimen

Het opruimen van een kelder begint met een goed plan. Het is belangrijk om te bepalen hoe je de ruimte wilt gebruiken en welke items je wilt behouden, wegdoen of opbergen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste stappen.

Stap 1: Maak de kelder leeg

Voordat je begint met schoonmaken, moet je de kelder eerst leegmaken. Sorteer alle spullen op basis van wat weg kan, wat naar een andere opslagruimte kan of wat terug in de kelder moet worden geplaatst. Dit kan een tijdrovende taak zijn, maar het is belangrijk om een overzichtelijke werkomgeving te creëren. Gebruik hiervoor vier kartonnen dozen en label deze als volgt: 1. Weggooien, 2. Weggeven, 3. Verkopen, 4. Bewaren. Wees kritisch in dit laatste geval, want gemiddeld wordt 80% van de items die in de kelder zijn opgeslagen nooit opnieuw gebruikt. Dit is natuurlijk jammer vanwege de beperkte ruimte in de kelder. Heb je huisgenoten die ook hun steentje bijdragen aan de overvolle kelder? Vraag dan of ze willen helpen met opruimen, zodat je niet per ongeluk hun geliefde bezittingen weggooit, weggeeft of verkoopt. Ook grotere items, zoals meubels, kun je op deze wijze uitzoeken. Zet deze spullen (tijdelijk) op de gang, zodat geen enkel stofje of vuiltje in de kelder aan je blik ontsnapt en je overal goed bij kunt.

Stap 2: Reinig de kelder

Na het opruimen is het tijd om de kelder grondig schoon te maken. Veeg de vloer en zorg ervoor dat alle stof, vuil en spinnenwebben zijn verwijderd. Gebruik een bezem, stofzuiger of dweil, afhankelijk van het materiaal van de vloer. Controleer of er sprake is van vochtproblemen of schimmel in de kelder. Dit kan een teken zijn van een lekkage of onvoldoende ventilatie. Als je schimmel tegenkomt, gebruik dan een schimmelreiniger en volg de instructies op de verpakking. Reinig de wanden en het plafond met warm water en een mild schoonmaakmiddel zoals allesreiniger. Gebruik een spons of doek om vlekken of vuil te verwijderen. Let op eventuele schimmelsporen en behandel deze indien nodig met een schimmelreiniger. Maak gebruik van geschikte schoonmaakmiddelen, zoals schimmelreiniger voor schimmelproblemen en ontvetter voor vettige oppervlakken. Ventileer de kelder goed tijdens het schoonmaken om eventuele geuren en schadelijke dampen te verdrijven.

Stap 3: Organiseer de spullen

Zodra de kelder is opgeruimd en georganiseerd, is het tijd om grondig schoon te maken. Volg deze stappen om je kelder weer fris en schoon te laten ruiken. Begin met het sorteren van alle spullen in je kelder. Maak stapels van items die je wilt houden, wegdoen of doneren. Organiseer de items die je wilt behouden op basis van de zones die je hebt gecreëerd. Zet de minst belangrijke dingen helemaal achteraan en de belangrijker dingen (de zaken die je bijvoorbeeld nog geregeld nodig hebt) steeds verder naar voren. Het is handig om een soort pad te maken en zowel links als rechts van dit pad spullen neer te zetten. Zo kun je overal goed bij en houd je het opgeruimd en behoud je het overzicht in de kelder. Gebruik stevige rekken, eventueel aangevuld met bakken of manden om je spullen in op te bergen. Label de rekken of de bakken zodat je alles eenvoudig terugvindt. Hou er ook rekening mee dat je spullen die je vaak gebruikt op een makkelijk bereikbare plek zet. Dingen die je slechts sporadisch nodig hebt, zet je achteraan in de kelder of boven op een rek. Zorg ervoor dat je regelmatig gebruikte spullen dichtbij de ingang plaatst en minder gebruikte spullen verder weg. Zorg voor voldoende licht. Voor een goed overzicht heb je ook voldoende licht nodig. Vaak ontbreekt het aan natuurlijk licht in de kelder, waardoor het er al snel donker aanvoelt. De juiste belichting is dus cruciaal. Kies voor ledverlichting die je op strategische plekken plaatst, rekening houdend met de hoogte en de vochtigheidsgraad van je kelder. Tip: maak gebruik van een bewegingssensor. Niets zo vervelend als de trap aflopen naar een donkere kelder.

Stap 4: Onderhoud en regelmatige schoonmaak

Om je kelder in optimale conditie te houden, is regelmatig onderhoud essentieel. Plan regelmatige inspecties om te controleren op vochtproblemen, schimmelvorming of andere mogelijke problemen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Houd ook de georganiseerde indeling van je kelder in stand door regelmatig items op te ruimen en terug te plaatsen. Maak een schoonmaakschema en zorg ervoor dat je de kelder regelmatig schoonmaakt om problemen te voorkomen en het onderhoud te vergemakkelijken. Als je kelder vochtproblemen heeft of gevoelig is voor schimmel, moet je dit vaker doen, bijvoorbeeld om de zes maanden. Overweeg om opbergplanken of kasten te installeren om je spullen netjes en overzichtelijk te houden. Maak gebruik van natuurlijke reinigingsmiddelen, zoals azijn en zuiveringszout, om milieuvriendelijk schoon te maken en chemische dampen te vermijden.

Tips voor het opruimen van de kelder

1. Licht in de duisternis

De kelder is een vochtige, donkere ruimte waar je niet graag komt. Dat kan één van de redenen zijn dat jouw kelder totaal niet opgeruimd is. Om het jezelf gemakkelijker te maken en jezelf aan te sporen om toch ook deze ruimte onder handen te nemen, is het verstandig om goed licht hier op te hangen. Houd de deur een paar uur open (tegen de vaak muffe lucht in de kelder) en hang een lekkere luchtverfrisser op. Zodra deze ondergrondse ruimte minder griezelig en goor is, zul je hier sneller naar binnen stappen om eens goed op te ruimen. En wie weet vind je nog een paar oude schatten.

2. Kelder opruimen en indelen

Net als in het artikel over het opruimen van de zolder, is ook in de kelder een juiste indeling heel belangrijk. Zo kun je gemakkelijker iets terugvinden zonder eerst alles te moeten verschuiven. Zet de minst belangrijke dingen helemaal achteraan en de belangrijker dingen (de zaken die je bijvoorbeeld nog geregeld nodig hebt) steeds verder naar voren. Het is handig om een soort pad te maken en zowel links als rechts van dit pad spullen neer te zetten. Zo kun je overal goed bij en houd je het opgeruimd en behoud je het overzicht in de kelder.

3. Opruimen is ook spullen wegdoen

Hoewel de kelder een heel handige ruimte is om veel spullen in op te slaan, is dat direct ook een groot bijkomend risico. Een vaak gehoorde zin is dan ook: “In de kelder staat niemand iets in de weg, dus laten we het daar maar opbergen.” Hoewel hier een kern van waarheid in zit, is het risico dat de hele kelder op een gegeven moment vol staat met spullen die niemand meer wil hebben of nodig heeft. Ga tijdens het opruimen van deze ruimte dus extreem kritisch door alle spullen heen.
- Wat heb je nog echt nodig?
- Wat kan echt weg?
- En wat kan er weggegeven/verkocht worden?
Probeer je niet te laten leiden door emotie, want al die jaren miste je dit item ook niet.

4. Kelder is moeilijk bereikbaar

Voordat je van alles naar de onderste ruimte van je huis brengt, moet je je realiseren dat het ooit ook weer eens naar boven moet. En we weten allemaal dat spullen naar beneden brengen makkelijker gaat, dan naar boven. Breng dus geen dingen naar beneden die je nog geregeld nodig gaat hebben of die met geen mogelijkheid – vaak via een klein trapgat – naar boven zijn te halen. Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar ik spreek uit ervaring dat dit een onaangename verrassing is als iets niet meer naar boven wil.

5. Kelder is vochtig

Bij de kelder opruimen is het belangrijk dat je de temperatuur van deze ruimte in acht neemt. Een kelder is vaak een vochtige plek in huis, daarom kun je hier niet zomaar van alles in opslaan. Sowieso is het verstandig om te kijken of een ontvochtiger helpt om het vochtprobleem in je kelder op te lossen. Het is niet zo handig om kleding of meubels van textiel op te slaan in je kelder. Het vocht trekt in het materiaal van deze spullen, waardoor dit kan gaan stinken of zelfs gaan rotten. Berg in de kelder dus alleen items op die niet onderhevig zijn aan temperatuurverschillen. Plastic speelgoed, gereedschap of glazen items kunnen bijvoorbeeld heel goed worden opgeslagen in de kelder.

Bronnen

  1. De kelder schoonmaken - zo creëer je orde en overzicht
  2. Kelder schoonmaken
  3. Kelder
  4. De meeste spullen heb ik naar de kelder gebracht
  5. Prefab kelder
  6. Grote schoonmaak: kelder
  7. Een gids voor het opruimen en schoonmaken van jouw kelder
  8. Kelder opruimen
  9. Kelder opruimen
  10. Kelder laten opruimen
  11. Kelder opruimen

Related Posts