Opleiding Riolering: Professionele opleidingen en kansen voor professionals

De opleiding riolering is een cruciale opleiding voor professionals die actief zijn in de sector van stedelijk waterbeheer, riolering en infrastructuur. Deze opleiding biedt een brede en praktijkgerichte kennis die nodig is om effectief met rioleringssystemen om te gaan. In dit artikel worden de kernaspecten van de opleiding riolering besproken, waaronder de inhoud, de aanbieders, de kosten, de toekomstige kansen en de voordelen van zulke een opleiding.

Inhoud van de Basisopleiding Riolering

De basisopleiding riolering bestaat uit drie hoofdmodulen, waarin zowel theoretische als praktische kennis wordt opgedaan. De inhoud is gericht op het begrijpen van rioleringssystemen, het ontwerpen van rioleringen en het beheren van stedelijk waterbeheer.

1. Context en zorgplichten

In het eerste deel van de opleiding leer je over riolering in Nederland, de betrokken wetgeving en beleid, de verschillende typen riolsystemen, en de relatie met het stedelijke watersysteem. Daarnaast wordt het gemeentelijke rioleringsplan besproken. Dit deel van de opleiding is gericht op het begrijpen van de context waarin rioleringen worden geplaatst.

2. Ontwerpen

Het tweede deel van de opleiding richt zich op het ontwerpen van rioleringssystemen. Hierin leer je over belasting op het systeem, de grondslagen en normen, het hydraulisch en fysiek ontwerp, verbeteringsmaatregelen, afkoppelen, regenwatervoorzieningen, persleidingen en rekenmodellen. In dit deel wordt ook een practicum gegeven aan de Technische Universiteit Delft, waarbij de theorie wordt toegepast op praktijkvoorbeelden.

3. Beheren

Het derde deel van de opleiding is gericht op het beheren van rioleringssystemen. Hierin leer je over gegevensbeheer, onderzoek, meten, inspecteren, beoordelen, het opstellen van plannen, de borging van maatregelen en het exploiteren van het systeem. De opleiding maakt gebruik van de Kennisbank Stedelijk Waterbeheer van Stichting RIONED.

Opleidingsvorm en Duur

De basisopleiding riolering is een theoretische opleiding, waarin fysieke en digitale lessen gecombineerd worden. De cursus vindt plaats op 27 avonden, waarbij elke les 4 uur duurt. De cursus start op 6 september in Utrecht. De opleiding kost € 4.300,00.

Wie is de opleiding bedoeld voor?

De opleiding is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de riolering en het stedelijke water als projectleider, adviseur, ontwerper of beleidsmedewerker. Daarnaast is de opleiding gericht op medewerkers van gemeenten die meer inzicht willen krijgen in rioleringssystemen. De opleiding biedt ook een kans voor aankomende inspecteurs om praktijkervaring op te doen onder begeleiding van een ervaren professional in het inspecteren van riolering.

Docenten en onderwijsvorm

De opleiding wordt gegeven door meerdere docenten, waaronder Didrik Meijer van Deltares. De docenten maken gebruik van casussen en eigen praktijkvoorbeelden om de theorie te verduidelijken. Daarnaast stimuleren zij de deelnemers om eigen praktijksituaties in te brengen. In het tweede deel van de opleiding maakt de deelnemer met een aantal medecursisten een eenvoudig rioolontwerp.

Praktijkgerichte onderwijs

De opleiding is gericht op praktijkgerichte kennis, waarin de theorie wordt toegepast op praktijkvoorbeelden. De opleiding biedt de deelnemer de kans om in een virtuele omgeving te oefenen met het aanleggen en onderhouden van rioleringen. Deze oefening gebeurt met behulp van een VR-bril, waarmee de deelnemer in een veilige en gecontroleerde omgeving werkt aan de uitdagingen die hij in het veld kan tegenkomen.

Kosten en duur

De cursus kost € 4.300,00. De opleiding is bedoeld voor professionals die al een hbo-opleiding hebben gevolgd. Voor aankomende inspecteurs is een vereis om minimaal 40 uur praktijkervaring op te doen onder begeleiding van een ervaren professional in het inspecteren van riolering.

Voordeel van de opleiding

De opleiding biedt een brede kennis die nodig is om effectief met rioleringssystemen om te gaan. De opleiding is gericht op het begrijpen van de context waarin rioleringen worden geplaatst, het ontwerpen van rioleringen en het beheren van stedelijk waterbeheer. De opleiding biedt de deelnemer de kans om in een virtuele omgeving te oefenen met het aanleggen en onderhouden van rioleringen. De opleiding is praktijkgericht en biedt de deelnemer de kans om kennis op te doen over de verschillende typen riolsystemen, het beheren van stedelijk waterbeheer en het toepassen van de theorie in de praktijk.

Bronnen

  1. Studiegids.nl
  2. SOMA Bedrijfsopleidingen
  3. Torio Tech
  4. ROC
  5. Werkenbij.vandervelden.com
  6. Springest.nl
  7. NCOI.nl
  8. Opleiding.nl
  9. Academy Deltares
  10. LOI.nl
  11. Wateropleidingen.nl
  12. Maastrichtuniversity.nl

Related Posts