Duurzame landbouwpraktijken van Broers Kelder in Radewijk

In het hart van Nederland werkt het bedrijf Broers Kelder al meer dan tien jaar met duurzame landbouwpraktijken. Dit bedrijf, dat bestaat uit een akkerbouwbedrijf en ook loonwerk verzorgt, telt op 300 hectare grond aardappelen, uien, wortelen, lelies, valeriaan, maïs, gras en koolzaad. Van deze grond is 80 hectare eigen grond, terwijl de rest wordt gehuurd van betrouwbare zakenpartners. De broers Marcel en Sander Kelder leggen veel nadruk op lokale samenwerking, waarbij ze elk jaar opnieuw met partners werken, behalve bij de grond voor de tweejarige lelies. Dit werkt al jaren goed, en het bedrijf werkt op een duurzame manier samen.

Duurzame samenwerking en adviseurs

De broers zien hun relatie met adviseurs als een duurzame factor. Voor de lelies werken ze samen met André Conijn van WPA-Robertus, en voor de wortelen wordt de advisering gedaan door de verwerker zelf. Voor alle andere gewassen laten ze zich adviseren door Agrowin. Ze zijn in contact gekomen met deze adviseurs via Gerrit Bos, en nu is Florian Gommers hun aanspreekpunt. Wat hen aanspreekt, is dat deze adviseurs oprecht bezig zijn met de klant. Dit laat zien dat het bedrijf niet alleen op duurzaamheid let, maar ook op betrouwbare samenwerking en kwalitatief goede adviezen.

Groene middelen en hun invloed

Een van de belangrijkste aspecten van het bedrijf is het gebruik van groene middelen. De broers werken al meer dan tien jaar met producten van Pireco, wat past in hun filosofie om te verduurzamen. Ze proberen chemische producten zoveel mogelijk achterwege te laten en kiezen voor groene oplossingen. Ze hebben een aantal malen met producten als Nemater en Stimuter gespoten en zien een duidelijke verandering. De aardappelen trokken aan en de plant werd sterker, wat volgens Marcel precies zo moet zijn. Een sterke plant kan tegen een stootje, wat leidt tot betere opbrengsten.

Toepassing van groene middelen

Bij de aardappelen strooien de broers nu granulaat bij de knol tijdens het poten. Later in het groeiseizoen spuiten ze Tercol om de kwaliteit van de aardappel te verhogen. Bij de zaaiuien zetten ze Stimuter en Nemater in om de ontwikkeling van de wortels en het loof te bevorderen. Daarnaast draait er op het bedrijf een proef met plaatsspecifiek spuiten, en een externe partij voert een proef uit in het koolzaad. Hierdoor kunnen ze ervaringen opdoen en betere resultaten behalen.

Invloed op de grond

Met groene middelen maakt men een zieke grond niet meteen beter, benadrukt Marcel, maar deze middelen hebben wel een andere impact op het herstellend vermogen van de bodem. Ze spuiten veel vloeibare groene voeding, waardoor ze duurzamer werken. Hoewel het daardoor intensiever wordt, vinden ze dat niet erg. Ze zijn trots op hun producten en proberen deze zo goed mogelijk af te leveren, daarom zijn ze akkerbouwer geworden.

Invloed op opbrengst

De proeven die de broers uitvoeren, bezorgen hen waardevolle informatie. Ze vinden het belangrijk om de werking van de groene middelen te kennen, want anders kan je net zo goed naar het casino gaan om je geld te vergokken. Minder chemisch en meer groen heeft in hun ogen nog een voordeel: gezonde grond. Naast gezonde voeding is dit de basis voor een succesvolle opbrengst. Ze hebben controle gehad in de aardappelen, en daarin is niets gevonden. Voor TopFresh telen ze peen direct voor de versmarkt. Criteria voor MRL zijn daarvoor nog strenger. Ook voor valeriaan geldt dat er niks in mag zitten.

Invloed op markt

Als de opbrengst een keer tegenvalt, maakt de akkerbouwer zich daarover geen zorgen. Als hij daar last van heeft, dan heeft zijn buurman dat ook. Dat betekent dat het aanbod daalt en de prijs stijgt. Hierdoor kunnen de broers zich veilig voelen, want ze weten dat ze met hun duurzame praktijken hun producten goed kunnen verkopen.

Duurzame landbouwpraktijken en toekomst

De broers Kelder laten zien dat duurzame landbouwpraktijken niet alleen goed zijn voor de grond, maar ook voor de kwaliteit van de opbrengst. Ze werken met groene middelen, en laten zich adviseren door betrouwbare adviseurs. Hierdoor kunnen ze hun producten goed afleveren, en blijven ze op de markt concurreren. De toekomst van de landbouw ligt dus in duurzaamheid, en de broers Kelder zijn hierin een voorbeeld.

Conclusie

Broers Kelder werkt al meer dan tien jaar met groene middelen en duurzame landbouwpraktijken. Ze laten zien dat het mogelijk is om met duurzame middelen te werken, en tegelijkertijd goede opbrengsten te behalen. Ze werken met lokale samenwerking en betrouwbare adviseurs, wat hen helpt bij het behalen van goede resultaten. Hierdoor zijn ze een voorbeeld geworden voor andere landbouwers die ook duurzaam willen werken.

Bronnen

  1. Broers Kelder telen in Radewijk al ruim tien jaar met groene middelen
  2. Onze bezorgservice
  3. Column: Huishoudboekje kabinet en geborgde zetels
  4. Succesvolle opbrengst

Related Posts