Pompkeuze voor kelder leegpompen: Aanbevelingen en technische specificaties

Een kelder die ondergelopen raakt door regenwater of grondwater kan leiden tot schade aan de bouwconstructie, ongedierte en schimmels. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een geschikte pomp te kiezen voor het leegpompen van de kelder. De keuze van de juiste pomp hangt af van verschillende factoren, waaronder het type water (schoon, licht vervuild, of vuil), de capaciteit van de pomp, de opvoerhoogte, en eventueel de aanwezigheid van een vlotter. In dit artikel worden de belangrijkste informatie en aanbevelingen gegeven op basis van de beschikbare bronnen.

Soorten pompen voor kelder leegpompen

Er zijn verschillende soorten pompen beschikbaar voor het leegpompen van een kelder, afhankelijk van de verontreiniging van het water. De meest voorkomende categorieën zijn:

Schoon water

Schoon water bevat weinig of geen vaste deeltjes, zoals zand of klei. Dit type water is geschikt voor gebruik met een schoonwaterdompelpomp. Deze pompen zijn bedoeld voor het leegpompen van een kelder die alleen onder water staat door regenwater of grondwater zonder veel vuil. Ze zijn ideaal voor het werken in een schoon milieu en kunnen geen grotere deeltjes aan.

Licht vervuild water

Licht vervuild water bevat soms zand, slib of andere deeltjes. Voor dit type water zijn licht vervuild waterdompelpompen geschikt. Deze pompen kunnen grotere deeltjes aan en zijn robuuster gebouwd om verstopping te voorkomen. Ze zijn geschikt voor regelmatig overstroomende kelders met water dat beperkt vervuild is.

Vuil water

Voor de zwaarste omstandigheden, zoals water met grove stukken vuil of vaste stoffen, zijn er dompelpompen met een snijmechanisme of een filter. Deze pompen zorgen ervoor dat de deeltjes vermalen worden of eruit gefilterd worden voordat ze de pomp bereiken. Ze zijn geschikt voor het werken met vuil water, inclusief fecaliën houdend water.

Belangrijke technische kenmerken van kelderpompen

Capaciteit

De capaciteit van de pomp bepaalt hoeveel liter water per uur er weggelaten kan worden. Voor een kelder is het belangrijk dat de pomp voldoende capaciteit heeft om het water snel weg te pompen. De capaciteit moet passen bij de hoeveelheid water die je wilt verpompen. Kies geen pomp met te lage of te hoge capaciteit. Voor een normale kelder is een capaciteit van ongeveer 10.000 tot 30.000 liter per uur ideaal.

Opvoerhoogte

De opvoerhoogte is de maximale hoogte waarop water door de pomp kan worden gebracht. Dit staat gelijk aan de druk waarmee de pomp het water verwerkt. Kelderpompen hebben ieder een eigen specifieke maximale druk die ze kunnen leveren. Deze opvoerhoogte is af te lezen in de pompkarakteristiek van de kelderpomp. Houdt er bij de pompkeuze dan ook rekening mee dat de kelderpomp boven die opvoerhoogte nog voldoende druk kan leveren om de leidingverliezen ook nog te overbruggen.

Maximale dompeldiepte

Elke dompelpomp heeft een maximale dompeldiepte. Dit is de maximale diepte waarop de pomp kan worden geplaatst zonder te stoppen met werken. Voor de meeste pompen is dit zeven meter, maar er zijn ook pompen die op grotere of kleinere diepten kunnen werken. Dit is afhankelijk van de persdruk van de pomp. Let hier dus goed op.

Vlotter

Een vlotter zorgt ervoor dat een pomp automatisch in- en uitschakelt. Als het waterniveau stijgt, schakelt de pomp aan en als het waterniveau daalt, schakelt de pomp zich automatisch uit. Dit is ideaal voor regelmatig overstroomende kelders. Voor een automatische werking is een dompelpomp met vlotter een aanraderswaardige keuze.

Aanbevolen modellen

De keuze van de juiste pomp hangt af van de specifieke situatie van de kelder. Hieronder volgen enkele aanbevolen modellen:

Pedrollo TEX 3

  • Capaciteit: 14.400 liter per uur
  • Maximale korrelgrootte: 30 mm
  • Opvoerhoogte: tot 9,8 m / 1 bar
  • Voordelen: Ideaal voor het leegpompen van ondergelopen kelders, vloeren of daken.

APP TPV-600A, automatische vlotter

  • Capaciteit: 14.400 liter per uur
  • Maximale korrelgrootte: 32 mm
  • Opvoerhoogte: 6,5 m / 0,6 bar
  • Voordelen: Automatisch in- en uitschakelend, geschikt voor regelmatig wateroverlast.

Oase ProMax MudDrain 30000

  • Capaciteit: 30.000 liter per uur
  • Maximale korrelgrootte: 40 mm
  • Opvoerhoogte: 12 m / 1,2 bar
  • Voordelen: Zeer krachtige pomp voor zware omstandigheden.

H2Q Bouwwerf dompelpomp SP 530-A

  • Capaciteit: 15.000 liter per uur
  • Maximale korrelgrootte: 5 mm
  • Opvoerhoogte: 11 m
  • Voordelen: Geschikt voor bouwputten of kelders met beperkt vuil.

Pedrollo Top 2 Vortex

  • Capaciteit: 10.200 liter per uur
  • Maximale korrelgrootte: 25 mm
  • Opvoerhoogte: 7 m / 0,7 bar
  • Voordelen: Ideaal voor licht vervuild water in kelders.

DAB Feka 600 M-A

  • Capaciteit: 15.000 liter per uur
  • Maximale korrelgrootte: 30 mm
  • Opvoerhoogte: 7 m / 0,7 bar
  • Voordelen: Zeer betrouwbare pomp met hoge capaciteit.

Installatie en onderhoud

Installatie

Bij het installeren van een dompelpomp is het belangrijk om rekening te houden met de locatie, het gebruik van een pompput en de aansluiting op het elektriciteitsnet. De pomp dient op het laagste punt van de kelder geplaatst te worden. Eventueel kan een pompput graven voor een betere werking. De afvoerslang of -buis moet op een geschikte afvoer leiden, zoals een riool of een tuin. Daarnaast dient de terugslagklep geïnstalleerd te worden om te voorkomen dat water terugstroomt naar de kelder.

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat de pomp goed blijft werken, is regelmatig onderhoud van belang. Controleer de pomp op slijtage of verstoppingen. Zorg ervoor dat de watertoevoer naar de pomp niet belemmerd is door vuil. Vergeet ook niet om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het uitschakelen van elektrische apparaten in de kelder om kortsluiting te voorkomen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste pomp voor het leegpompen van een kelder is essentieel om schade te voorkomen. De keuze hangt af van het type water, de capaciteit, de opvoerhoogte en eventueel de aanwezigheid van een vlotter. Er zijn verschillende modellen beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende situaties. Bij het installeren en onderhouden van de pomp is het belangrijk om rekening te houden met de juiste locatie, de aansluiting op het elektriciteitsnet, en het regelmatig controleren van de pomp op slijtage of verstoppingen.

Bronnen

  1. GEP Waterpompen
  2. PVC Handel
  3. Wildkamp Kenniscentrum
  4. Irritech
  5. Waterpompshop
  6. Leidingshop

Related Posts