Sinterklaaskelders in Arnhem: een historische plek voor een magische ervaring

Sinterklaas is een van de meest geliefde figuren in de Nederlandse cultuur. Elk jaar komt hij in november met zijn stoomboot uit Spanje aan in Nederland. Vanaf dat moment begint een periode vol magie, spanning en gezelligheid voor jong en oud. De Sinterklaaskelders in Arnhem vormen een unieke plek waar kinderen en volwassenen samen de sfeer van het sinterklaasfeest kunnen beleven. In deze bijdrage bespreiden we de historische kelders in Arnhem, hun functie als logeplek voor Sinterklaas en de verschillende activiteiten die daar worden aangeboden.

De historische kelders in Arnhem

De Sinterklaaskelders in Arnhem bevinden zich onder de Rijnstraat en zijn een overblijfsel van middeleeuwse kelders die zijn uitgerust met kaarsennissen en fraaie tongewelven. Deze kelders zijn grotendeels onherbergelijk en vormen een uniek historisch monument dat sinds december 2001 voor bezoekers is opengesteld. De kelders zijn een overblijfsel van de oude binnenstad van Arnhem en geven een indruk van het verre verleden van de stad. De gids vertelt het complete verhaal van de kelders en de middeleeuwen. De gids neemt bezoekers bovengronds mee langs de plekken die voor het verhaal van belang zijn.

De kelders zijn geopend van woensdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur en elke eerste zondag van de maand van 12.00 – 17.00 uur. De ingang bevindt zich aan de Oude Oeverstraat 4a. Bezoekers kunnen hier een rondleiding boeken met het Gilde Stadswandeling Arnhem. De prijs voor volwassenen is €4,00, terwijl kinderen tot 16 jaar, met betalende begeleider, gratis toegang hebben.

Activiteiten in de Sinterklaaskelders

De Sinterklaaskelders in Arnhem zijn een populaire bestemming voor scholen, gezinnen en andere bezoekers. De kelders worden gebruikt voor diverse activiteiten, waaronder het leren hoe je pepernoten in een schoen moet gooien, over een dakrand balanceren of cadeautjes door verschillende schoorstenen werpen. Ook wordt de Pietendans samen gedanst. De kelders bevatten ook kamers waar kinderen de stal van Ozosnel (het paard van Sinterklaas) of de slaapkamers van de pieten en Sint kunnen bekijken. Daarnaast zijn er ook kelders waarin kinderen kunnen leren hoe ze pepernoten in een schoen moeten gooien, over een dakrand balanceren of cadeautjes door verschillende schoorstenen werpen.

De rol van Sinterklaas en de Pieten

Sinterklaas wordt geholpen door zijn trouwe helpers: de Pieten. Deze vrolijke figuren helpen met het inpakken van cadeaus, het schrijven van gedichten en het bezorgen van pakjes. Ze begeleiden Sinterklaas tijdens zijn bezoeken aan scholen, huizen en evenementen. Op zijn witte paard Ozosnel rijdt Sinterklaas over de daken om pakjes rond te brengen. Oorspronkelijk heette het paard Amerigo, maar sinds 2019 heeft hij een nieuwe naam, Ozosnel.

De Pieten zijn niet alleen helpers, maar ook onderdeel van de tradities van het sinterklaasfeest. In de kelders kunnen kinderen verschillende opdrachten uitvoeren zoals pepernoten gooien, pakjes in schoorstenen stoppen, dakrand lopen enz. Na het voltooien van deze opdrachten kunnen kinderen hun pieten diploma halen. Ook kunnen kinderen met Sinterklaas praten en hem vertellen wat voor kadootje ze graag willen hebben. De hoofdpiet schrijft dit op in het grote boek en ze mogen Sinterklaas ook hun tekening geven.

De betekenis van Sinterklaas

Sinterklaas staat symbool voor vrijgevigheid, rechtvaardigheid en verbeelding. Hij is streng maar rechtvaardig, en waardeert goed gedrag. Kinderen beleven niet alleen plezier aan het ontvangen van cadeautjes, maar leren ook over delen, eerlijkheid en dankbaarheid. Voor volwassenen roept het feest nostalgie op en biedt het een kans om samen creatief bezig te zijn met surprises, het maken van gedichten en familietradities.

De oorsprong van Sinterklaas is gebaseerd op Sint-Nicolaas van Myra, een bisschop die in de 4e eeuw leefde in de stad Myra, in het huidige Turkije. Nicolaas stond bekend om zijn vrijgevigheid en hulp aan armen en kinderen. In de middeleeuwen werd Sint-Nicolaas vereerd als heilige. Zijn sterfdag, 6 december, werd herdacht met religieuze ceremonies. Later kreeg het feest steeds meer volkskundige elementen en ontwikkelde het zich tot het Sinterklaasfeest zoals we dat nu kennen.

De tradities van het sinterklaasfeest

Het sinterklaasfeest heeft veel tradities. Hieronder vallen aspecten als de intocht, het zetten van de schoen, pakjesavond, de verschillende soorten snoep, het zingen van Sinterklaasliedjes en zelfs het Sinterklaasjournaal wordt door kinderen dagelijks bekeken. Een groot deel van deze tradities stammen van vroeger af. Echter weten veel mensen dit niet. De Sinterklaaskelders in Arnhem zijn een plek waar kinderen en volwassenen kunnen leren over de oorsprong en de betekenis van deze tradities.

Conclusie

De Sinterklaaskelders in Arnhem vormen een unieke plek waar kinderen en volwassenen samen de sfeer van het sinterklaasfeest kunnen beleven. De kelders zijn een overblijfsel van de oude binnenstad van Arnhem en geven een indruk van het verre verleden van de stad. De kelders worden gebruikt voor diverse activiteiten, waaronder het leren hoe je pepernoten in een schoen moet gooien, over een dakrand balanceren of cadeautjes door verschillende schoorstenen werpen. Sinterklaas wordt geholpen door zijn trouwe helpers: de Pieten, die met het inpakken van cadeaus, het schrijven van gedichten en het bezorgen van pakjes helpen. De kelders zijn een belangrijk onderdeel van het sinterklaasfeest, waarin de tradities van het feest worden gevierd.

Bronnen

  1. Sinterklaaskelders
  2. Sinterklaas - Wikipedia
  3. Sinterklaas - Schooltv
  4. Alles over het sinterklaasfeest
  5. Sinterklaas in de historische kelders in Arnhem
  6. Wie is Sinterklaas?
  7. Historische kelders
  8. Pietendans 2024

Related Posts