Riolering bevroren: oorzaak, herkenning en oplossing

Bij koude temperaturen kan het voorkomen dat riolering bevroren raakt. Dit leidt tot problemen zoals lekkages, beschadigde leidingen en zelfs overstromingen, wat duur kan zijn om op te lossen. In dit artikel wordt ingegaan op de oorzaak van bevroren riolering, hoe je dit herkent en wat je kunt doen om de situatie te beheersen. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen, waarbij zowel praktische tips als technische details worden behandeld.

Herkennen van bevroren riolering

Een bevroren riolering is een veelvoorkomend probleem tijdens koude wintermaanden. De oorzaak is dat het water in de afvoerleidingen bevriest, waardoor de stroming van water wordt belemmerd. De volgende signalen kunnen wijzen op een bevroren riolering:

  • Geen of verminderde waterstroom: Het meest voor de hand liggende teken is een afgenomen waterstroom of helemaal geen water. Als je de kraan opent en er komt slechts een druppel of niets uit, kan dit een aanwijzing zijn dat het water in de leidingen bevroren is.
  • Vreemde geluiden uit de leidingen: Borrelende of klakkende geluiden kunnen wijzen op water dat probeert te bewegen door de leiding, maar wordt belemmerd door ijs. Deze geluiden kunnen optreden wanneer je de wc doorspoelt of een andere waterbron gebruikt.
  • Koude leidingen: Door met je hand langs de zichtbare leidingen te gaan, kun je koude plekken vinden. Een plek die duidelijk kouder aanvoelt dan de rest kan duiden op een bevroren gedeelte.

Oorzaken van bevroren riolering

De oorzaak van bevroren riolering is meestal te vinden in het koude weer. Wanneer het water in de leidingen bevriest, zet het uit. Hierdoor kan het ijs binnenin de leiding uitzetten en de leiding laten barsten. Als het ijs uiteindelijk smelt, kan dit leiden tot lekkages en waterschade. De leidingen die het meest gevoelig zijn voor bevriezing zijn die in onverwarmde ruimtes, zoals zolders, garages of kruipruimtes. Ook leidingen die buitenshuis lopen zijn vorstgevoelig bij koud weer.

Wat te doen bij bevroren riolering?

Bij het aanbrengen van een bevroren riolering is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Hieronder staan de stappen beschreven die je moet zetten om de leiding op een veilige manier te ontdooien:

Stap 1: Sluit het hoofdwater af

Voordat je probeert de leidingen te ontdooien, moet je het hoofdwater afsluiten. Dit voorkomt verdere schade. De hoofdkraan bevindt zich meestal in de meterkast of onder een luik achter de voordeur. Sluit deze af door de blauwe hendel een kwartslag te draaien zodat deze haaks op de waterleiding staat. Heeft u nog een oude hoofdkraan? Dan moet u de zwarte of rode knop met de klok mee draaien.

Stap 2: Controleer of leidingen bevroren of gescheurd zijn

Controleer de leidingen op onverwarmde, slecht geïsoleerde plekken. Zie je ergens een scheurtje? Neem voordat je begint met het ontdooien van de leidingen contact op met een loodgieter. Dit is belangrijk om te voorkomen dat lekkages ontstaan.

Stap 3: Ontdooi de bevroren riolering

Er zijn meerdere manieren om een bevroren riolering te ontdooien:

  • Verwarmen van de ruimte: Zet de verwarming aan of gebruik een elektrische kachel.
  • Warm water: Leg een warme doek om de leiding heen.
  • Föhn: Gebruik een haardroger om de leiding te ontdooien.
  • Openen van ramen: Zet ramen open als het buiten warmer is dan binnen.

Stap 4: Emmer onder de kranen plaatsen

Zet de kranen open en zet emmers onder de kranen voor het geval het water ontdooit. Dit voorkomt dat het water over de vloer loopt.

Stap 5: Open voorzichtig de hoofdkraan

Als de leiding ontdooid is, kun je voorzichtig de hoofdkraan openen. Let goed op scheurtjes en lekken. Zijn deze aanwezig? Vang dan het water op, draai de kraan dicht en neem contact op met een loodgieter.

Stap 6: Controleer de volledig ontdooide leiding

Controleer de leiding op eventuele lekkages. Sluit de hoofdkraan en controleer of het water opnieuw stroomt. Zorg dat de leiding geen scheurtjes vertoont.

Voorkomen van bevroren riolering

Bij het aanbrengen van een bevroren riolering is het belangrijk om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Hier zijn enkele tips om dit te voorkomen:

1. Isolatie van waterleidingen

Zorg ervoor dat de waterleidingen in je woning zijn geïsoleerd. Gebruik hiervoor isolatiemateriaal of een deken. Dit vermindert de kans op bevriezing.

2. Ruimtes dichtmaken

Zorg dat de ruimtes met de watermeter en de hoofdkraan tochtdicht zijn. Bescherm de hoofdkraan met isolatiemateriaal.

3. Thermostaat instellen

Zet de thermostaat niet lager dan 14 graden Celsius. Als het vriezen, zet dan de thermostaat op de juiste temperatuur.

4. Slecht geïsoleerde leidingen dichtdraaien

Laat kwetsbare en slecht geïsoleerde leidingen, die niet vaak gebruikt worden, leeg en draai deze dicht. Denk aan de leidingen en buitenkraan in de tuin.

5. Controle op scheurtjes in leidingen

Kijk goed naar eventuele scheurtjes in leidingen. Heb je een scheur gevonden? Sluit de watertoevoer af en schakel een loodgieter in.

Technische aanpak bij het aanleggen van riolering

Bij het aanleggen van riolering is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Hieronder staan de stappen beschreven die je moet volgen:

Stap 1: Voorbereidingen voor het aanleggen van riolering

  • Klic-melding: Het is belangrijk om van tevoren een Klic-melding aan te vragen. Dit is verplicht van het machinaal graven. Met deze Klic-melding krijg je inzicht in de kabels en leidingen in de ondergrond en kun je veilig graven.
  • Locatie bepalen: Identificeer de locatie waar de riolering moet worden aangelegd. Gebruik de informatie uit de Klic-melding.
  • Materialen en gereedschap verzamelen: Verzamel alle benodigde materialen, zoals rioleringsbuizen, putten, verbindingsstukken en gereedschap zoals een schop, een graafmachine en een waterpas.

Stap 2: Aanleggen van rioleringsbuizen

Nadat de sleuf is gegraven, is het tijd om de ondergrond voor te bereiden. Hark de ondergrond lichtjes los om ervoor te zorgen dat de buis gelijkmatig in het zand kan rusten. Dit helpt ook bij het creëren van een stevige ondergrond en zorgt ervoor dat de buis niet scheef komt te liggen.

Stap 3: Verbindingen maken

Gebruik PVC-lijm om de verbindingen te maken. Zorg ervoor dat de verbindingen goed vastzitten en dat er geen lekkages kunnen optreden. Controleer zorgvuldig op eventuele lekkages bij de verbindingen.

Stap 4: Plaatsing van inspectieputten

Plaats inspectieputten op strategische punten langs de riolering. Deze putten maken het mogelijk om de riolering te inspecteren en eventuele verstoppingen op te sporen.

Conclusie

Bevroren riolering is een veelvoorkomend probleem tijdens koude wintermaanden. Het kan leiden tot lekkages, beschadigde leidingen en zelfs overstromingen, wat duur kan zijn om op te lossen. Het herkennen van bevroren riolering is belangrijk om snel actie te ondernemen. De stappen om de riolering te ontdooien zijn eenvoudig, maar het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om verdere schade te voorkomen. Daarnaast zijn er technische maatregelen om de kans op bevriezing te verkleinen. Bij het aanleggen van riolering zijn voorbereidingen essentieel om een efficiënt en duurzaam systeem te garanderen.

Bronnen

  1. Deloodgieterarnhem.nl
  2. Rioltechniek.nl
  3. Haarlemloodgieters.nl
  4. Klic-app.nl
  5. Loodgietersittard.nl
  6. Startpagina.nl
  7. Stout-pijpleidingen.com
  8. Riolontstoppen.nl
  9. Leidingshop.nl
  10. NN.nl
  11. Klusidee.nl

Related Posts