Waterverwijdering uit kelders: technieken, oplossingen en preventie

Bij het omgaan met water in de kelder zijn er verschillende technieken en oplossingen die je kunt toepassen. Het doel is om het water zo snel mogelijk te verwijderen en te voorkomen dat het weer terugkomt. Dit artikel bevat informatie over effectieve manieren om water uit een kelder te verwijderen, technieken voor het voorkomen van verdere schade, en aanbevelingen voor het onderhouden van een droge kelder. De informatie is gebaseerd op bronnen van diverse websites en deskundige gidsen.

Technieken voor waterverwijdering uit kelders

Een van de belangrijkste stappen bij het verwijderen van water uit een kelder is het gebruik van een dompelpomp. Dit type pomp is ideaal voor het wegpompen van water uit een ondergelopen kelder. De dompelpomp kan worden gebruikt om water weg te pompen naar het riool of de tuin. Een vlakzuigpomp kan ook nuttig zijn voor het verwijderen van resterend water. Een dompelpomp met ingebouwde vlotter is ideaal voor het leegpompen van een kelder, omdat deze automatisch aanslaat bij een stijgend waterniveau en uitschakelt bij een dalend niveau. Dit zorgt voor een efficiëntere afvoer van water.

Bij het gebruik van een dompelpomp is het belangrijk om te zorgen dat de pomp is aangesloten op de netstroom en dat de slang in een put is geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het water niet terugloopt in de kelderruimte. Laat de pomp vervolgens zakken onder het wateroppervlak en zet dan pas de pomp aan. Na enige tijd zal het water grotendeels uit de ruimte verwijderd zijn. Belangrijk is dat je daarna het overige water (de pomp zal niet alles verwijderen) wegneemt met bijvoorbeeld een mop. De ruimte zal nu erg vochtig zijn maar begaanbaar.

Waterverwijdering en schimmelbestrijding

Na het leegpompen van de kelder is het belangrijk om het overige vocht te verwijderen. Dit kan gedaan worden met behulp van vochtvreters, drogers (bouwdrogers) en blazers. Nadat de ruimte goed droog is, kan eventueel extra ventilatie worden gerealiseerd door roosters te plaatsen, die de buitenlucht beter door de ruimte laten stromen. Dit voorkomt dat de ruimte meteen weer vochtig zal worden.

Na het leegpompen van de kelder is het ook belangrijk om de ruimte te controleren op aanwezigheid van schimmels. Indien je deze aantreft, gebruik dan een schimmeldodend middel om deze te verwijderen. Het is belangrijk om de muren, vloeren en meubels die met het overstromingswater in aanraking zijn gekomen, te ontsmetten. Laat ze drogen en herhaal dan. Verwijder materialen en voorwerpen die schimmel kunnen aantrekken. Sommige materialen zoals papier, stof, hout en leer trekken kelderschimmel aan als ze langer dan een dag of twee nat blijven. Droog uit en bewaar wat je kunt; gooi de rest weg als dat mogelijk is.

Effectieve manieren om water weg te houden

Om te voorkomen dat er water in je kelder komt, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van je ondergelopen kelder. Komt dit doordat water van buiten je woning naar binnen sijpelt? Dan is het verstandig om je kelder waterdicht te maken. Een andere mogelijkheid is om gaten in je buitenmuur te boren, die opgevuld worden met een vochtwerende gel. De gel zet uit wanneer het in aanraking komt met water en voorkomt dat het naar binnen gaat. Controleer of je dakgoten niet verstopt zijn geraakt en of het water rondom je woning goed afgevoerd wordt.

Een effectieve manier om grondwater in de kelder te voorkomen, is door de kelder waterdicht te maken. Dit kan door het aanbrengen van waterdichte coatings op de muren en vloer, of door het installeren van drainage systemen die het water wegvoeren van de kelder. Zorg voor een goede afwatering rondom je huis. Dit kan door regenpijpen en dakgoten regelmatig schoon te maken en ervoor te zorgen dat het water ver weg van de fundering wordt afgevoerd.

Oorzaken van water in de kelder

Water in de kelder kan op verschillende manieren binnenkomen. Eén veelvoorkomende bron is regenwater dat zich rond de fundering ophoopt, vooral bij slechte afvoersystemen. Bijvoorbeeld door een verstopte dakgoot. Hierdoor kan het water via scheuren of gaten in de kelderwanden sijpelen. Opstijgend grondwater is een andere boosdoener, vooral in gebieden met een hoog grondwaterpeil. In dergelijke situaties kan grondwater door de fundering sijpelen, waardoor vochtproblemen ontstaan. Het is ook belangrijk om te letten op lekkende leidingen of defecte waterafvoersystemen, aangezien deze directe bronnen van wateroverlast kunnen zijn. Een grondige inspectie van zowel de binnen- als buitenkant van je woning kan helpen bij het identificeren van potentiële problemen en het nemen van gerichte maatregelen om je kelder droog te houden.

Oplossingen voor vocht en water in de kelder

Er zijn verschillende oplossingen voor het bestrijden van vocht en water in de kelder. Een van de veelgebruikte methodes is kelderbekuiping. Hierbij worden in principe alle wanden en de vloer van de kelder met een vochtwerende substantie ingesmeerd waardoor het vocht niet meer naar binnen kan. Het is wel zaak om vooraf goed te kijken of er eventueel scheuren en gaten aanwezig zijn. Deze moeten eerst gedicht worden met een vulmiddel voordat er daadwerkelijk begonnen kan worden. Ook moet de wand stofvrij gemaakt worden zodat de vochtwerende substantie zich beter kan hechten aan de wand. Overigens is het mogelijk om de kelder aan de binnenkant te bekuipen, maar behoort ook de buitenkant tot de mogelijkheden. Dat laatste is echter alleen mogelijk bij een nieuwe kelder én een stuk duurder.

Een andere methode is het injecteren van de muren. Dit wordt vooral ingezet bij opstijgend vocht en is dus uitstekend geschikt wanneer er sprake is van water in de kelder door grondwater. Er wordt door in de muur geboorde gaten een vochtwerende gel de muur in gespoten op verschillende plaatsen. Dit zet uit, droogt op en zorgt er vervolgens voor dat het vocht niet meer in de muur terecht kan komen. Het al aanwezige vocht zal na verloop van tijd ook vanzelf wegtrekken.

Kosten en kostenoverzicht

De kosten voor het bestrijden van (grond)water in de kelder kunnen variëren afhankelijk van de methode en de omvang van het probleem. Kelderbekuiping langs binnen kost gemiddeld 16 euro per vierkante meter en langs de buitenkant kost het met 60 euro bijna vier keer zoveel. Een drainage systeem kost tussen de 3.000 en 10.000 euro. Injecteren kost tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter. Lekdetectie kost tussen de 300 en 500 euro.

Conclusie

Het verwijderen van water uit een kelder is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een droge en gezonde woning. Er zijn verschillende technieken en oplossingen die je kunt toepassen, zoals het gebruik van dompelpompen, het bepalen van de oorzaak van het water, en het installeren van drainage systemen. Het is belangrijk om de kelder regelmatig te inspecteren en eventuele problemen direct op te lossen. Door dit te doen, voorkom je schade aan je woning en zorg je voor een gezonde woonomgeving.

Bronnen

  1. Water in de kelder
  2. Vochtproblemen in de kelder
  3. Grondwater in de kelder bestrijden
  4. Effectieve manieren om het water uit de kelder weg te houden
  5. Vocht uit de kelder verwijderen
  6. Water in de kelder
  7. Vochtbestrijding in de kelder
  8. Water in de kelder: oorzaken en preventie
  9. Waterpompshop
  10. Ondergelopen kelder leegpompen, drogen en schoonmaken
  11. Vocht in de kelder

Related Posts