Kelderzwam herkennen, bestrijden en voorkomen
Inleiding
De kelderzwam is een schimmelsoort die zich ontwikkelt in vochtige en slecht geventileerde ruimtes zoals kelders. Het is een schadelijke zwam die houten structuren kan aanvullen en op termijn schade kan veroorzaken aan woningen. De kelderzwam is moeilijk te herkennen en kan zich snel verspreiden als het niet op tijd wordt aangepakt. In dit artikel worden de kenmerken van de kelderzwam besproken, de manieren om deze te bestrijden en de manieren om de verspreiding ervan te voorkomen. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in het onderstaande overzicht staan vermeld.
Kenmerken van de kelderzwam
De kelderzwam, ook wel bekend als de natrotschimmel, is een schimmelsoort die zich ontwikkelt in vochtige ruimtes zoals kelders en kruipruimtes. Het verschijnt meestal op houten constructies en kan zich snel verspreiden als het niet wordt aangepakt. De kelderzwam is minder agressief dan de huiszwam, maar kan toch aanzienlijke schade aanrichten aan houten structuren.
Uiterlijk en verschijning
De kelderzwam is te herkennen aan zijn bruine kleur en het feit dat het zich ontwikkelt in vochtige ruimtes. Het verschijnt meestal als een bruine, leerachtige plek op hout. Daarnaast zijn er witachtige, pluizige draden te zien die uitwaaieren over oppervlakken. De kelderzwam heeft ook donkere sporen die lijken op stof of poeder. Deze sporen zijn moeilijk zichtbaar en kunnen zich ongemerkt verspreiden door de woning.
Verspreiding
De kelderzwam verspreidt zich snel en kan hele stukken hout compleet verzwakken, waardoor de structurele integriteit van je huis in gevaar komt. De schimmelsporen kunnen zich verspreiden over kisten, karton en papier, waardoor ook meubels en andere voorwerpen aangetast kunnen worden. De kelderzwam kan zich ook verspreiden naar andere, vochtige ruimtes in de woning.
Oorzaken van kelderzwam
De belangrijkste oorzaak van kelderzwam is vocht. Dit kan afkomstig zijn van slechte ventilatie in vochtige ruimtes, lekkages in muren, daken of leidingen, en optrekkend vocht vanuit de fundering of kelder. Zodra hout langere tijd vochtig blijft, creëert dit de perfecte omstandigheden voor de kelderzwam om te groeien en zich te verspreiden.
Vochtproblemen
Vochtproblemen zijn de meest voorkomende oorzaak van kelderzwam in huis. Deze problemen zijn voornamelijk opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht. De kelderzwam tref je voornamelijk aan in kelders. Toch kan de zwam zich ook verspreiden naar andere, zeer vochtige ruimtes. Een kelderzwam kan tot wel 10 centimeter per dag groeien, afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur. Hoe sneller je keldzerzwam aanpakt, hoe kleiner de kans op verdere verspreiding en schade is.
Gezondheidsrisico’s
De kelderzwam is niet alleen schadelijk voor gebouwen zelf. Naast dat balken en vloeren zwakker worden en zelfs kunnen instorten, kunnen er ook allerlei gezondheidsproblemen voordoen. Zo kunnen bewoners en gebruikers last krijgen van ademhalingsproblemen doordat de schimmels in de luchtwegen terechtkomen. Mensen die al gevoelig zijn voor dit soort klachten zullen eerder hinder ervaren. Het is dus belangrijk dat de kelderzwam direct en effectief wordt verwijderd wanneer deze wordt geconstateerd.
Verschillen met de huiszwam
De kelderzwam en huiszwam worden nog weleens door elkaar gehaald, maar zijn vrij gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. De kelderzwam is namelijk volledig bruin waar de huiszwam te herkennen is aan de gele of witte rand. Verder is de kelderzwam minder agressief dan de huiszwam omdat de kelderzwam meer vocht nodig heeft om zich te ontwikkelen. Een ding hebben ze echter gemeen: als ze de kans krijgen om te groeien, blijft er niets van uw hout over.
Hoe te herkennen van de kelderzwam
Je herkent de kelderzwam pas wanneer het vruchtlichaam is gevormd, of wanneer je toevallig de schimmeldraden aantreft. Eerst zijn deze schimmeldraden doorzichtig, maar na verloop van tijd worden ze geelbruin of zelfs donkerbruin. De kelderzwam is een onaangename aanwezigheid in huis. Helaas is de zwam pas te herkennen wanneer hij zichtbaar aanwezig is en daar kennis voor nodig is. In eerste instantie lijkt het misschien op een onschuldige schimmel, maar de kelderzwam wordt na verloop van tijd een echte probleem in uw woning. Deze zwam kan zorgen voor veel schade in de kruipruimte of kelder maar ook boven de vloer in de woning.
Kelderzwam bestrijden
Kelderzwam bestrijden is geen eenvoudige opdracht. Er zijn middelen op de markt tegen kelderzwam en schimmels, maar het probleem met deze producten is dat ze enkel de verspreiding van de zwam tegenhouden. Je zorgt er dus niet voor dat de kelderzwam verdwijnt. Een kelderzwam op de verkeerde manier verwijderen, kan bovendien nare gevolgen hebben. Waarom je ze best niet zelf verwijdert:
Professionele hulp
Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen bij het bestrijden van kelderzwam. De kelderzwam is een schadelijke zwam die zich snel verspreidt en aanzienlijke schade kan veroorzaken. Een professionele behandeling helpt om de kelderzwam effectief te bestrijden en de kans op verdere schade te beperken. Daarnaast is het belangrijk om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken om de kelderzwam definitief te bestrijden.
Acties bij het bestrijden van kelderzwam
Bij het bestrijden van kelderzwam zou u het volgende kunnen verwachten:
- Het vochtprobleem moet eerst worden aangepakt. Is er sprake van een lekkage, dan kun je een rioolvakman laten komen om dit op te lossen.
- Door kelderzwam aangetast hout moet eerst drogen voor het met bestrijdingsmiddel behandeld kan worden.
- Al het aangetaste hout wordt weggesneden. Rond het aangetaste stuk wordt er soms ook 30 cm aan gezond hout weggesneden. Dit is bedoeld als voorzorgsmaatregel, omdat schimmeldraden vrij diep in het hout kunnen zitten.
- Alle vruchtlichamen worden van de aangetaste oppervlakken gekrabd.
- Alle aangetaste oppervlakken worden schoongebrand. Deze methode is alleen geschikt bij voldoende ventilatie in je huis.
- De aangetaste plekken worden met gif behandeld. De bestrijder boort dan gaten in de muren of balken om het gif makkelijker te kunnen injecteren.
- Voor het bestrijden van zwammen wordt er een gif gebruikt dat ook effectief is tegen houtaantastende insecten. Sporen en zwammen worden uitgeschakeld.
Voorkomen van kelderzwam
Om de kelderzwam te voorkomen, is het belangrijk om het vochtprobleem aan te pakken. Dit kan door te controleren op lekken en deze direct te repareren. Een fundering die gescheurd is, slechte isolatie en lekkages kunnen een bron van vocht in je kelder zijn. Daarnaast is het belangrijk om de luchtvochtigheid in je kelder te controleren met een hygrometer. Geeft deze een luchtvochtigheid van 45 of hoger aan, dan is dat hoog genoeg om schimmelsporen te verspreiden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende licht te zorgen voor de kelderzwam groeit het liefst in donkere, vochtige ruimtes. Door voldoende daglicht of kunstlicht toe te laten, maak je de omgeving minder gunstig voor zwammen. Ook is het belangrijk om de temperatuur en luchtcirculatie in de kelder onder controle te houden.
Conclusie
De kelderzwam is een schadelijke zwam die zich ontwikkelt in vochtige ruimtes zoals kelders en kruipruimtes. Het is belangrijk om de kelderzwam direct en effectief te bestrijden als deze wordt geconstateerd. De kelderzwam kan aanzienlijke schade aanrichten aan houten structuren en gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om professionele hulp in te schakelen bij het bestrijden van kelderzwam en het aanpakken van het onderliggende vochtprobleem.
Bronnen
Related Posts
-
In de kelder staat een huis: Een theaterproductie en haar invloed op de ruimtelijke indeling
-
Kelders in Groningen: Wat is er nodig voor een veilige en gezonde ruimte?
-
Kelderrenovatie en vochtproblemen: een overzicht van oplossingen en aanpak
-
Kelderoplossingen: Veilige en functionele inrichting van een kelder
-
Kelderoplossingen: Ruimte benutten, vocht beheren en comfort optimaliseren
-
Kelderruimtes in de architectuur: vochtproblemen, isolatie en gebruik
-
Donkere kelders: een interieurprobleem en oplossingen
-
Kelderonderhoud en vochtbeheersing in de bouw